G4Media.ro

CCR dezbate azi sesizarea privind desemnarea lui Ludovic Orban în funcţia de…

Ludovic Orban face declaratii de presa la finalul sedintei Biroului Executiv al PNL, marti, 10 septembrie 2019. Inquam Photos / Ilona Andrei

CCR dezbate azi sesizarea privind desemnarea lui Ludovic Orban în funcţia de premier. Tot azi, Parlamentul votează guvernul Orban 2

Curtea Constituţională dezbate  azi sesizarea referitoare la un conflict juridic de natură constituţională între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcţia de premier, transmite Agerpres. Tot astăzi e programat votul în Parlament pentru guvernul Orban 2.

Potrivit sesizării la CCR semnate de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Marcel Ciolacu și Titus Corlățean (ambii PSD) conflictul constă în „exercitarea în mod discreţionar a atribuţiilor preşedintelui, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituţie, de desemnare, în data de 6 februarie, a candidatului Ludovic Orban la funcţia de prim-ministru”.

În sesizare se arată că desemnarea lui Orban la funcţia de prim-ministru a fost făcută „cu încălcarea, în mod direct sau indirect principiilor sau dispoziţiilor constituţionale”. În acest sens, ar fi fost încălcate: „principiul colaborării loiale între instituţiile publice, derivat din art. 1 alin. (4); obligaţia constituţională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice, înscrisă în art. 80 alin. (2) teza I; obligaţia constituţională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului, înscrisă în art. 80 alin. (2) teza a II-a”, se susţine în sesizare.

Conform documentului, art. 89 alin.(1) din Constituţia României, republicată, prevede dizolvarea Parlamentului ca mijloc de rezolvare a crizei guvernamentale, nerezolvată de către Parlament ca urmare a faptului că nu acordă votul de încredere unui Guvern, după două încercări eşuate şi împlinirea unui termen de 60 de zile, scopul fiind alegerea unui nou Parlament care să poată rezolva criza, iar preşedintele României încalcă aceste dispoziţii, „declarând deschis că are ca scop alegeri anticipate, folosind ca mijloc nerezolvarea crizei guvernamentale mai mult de 60 de zile”, se mai argumentează în sesizarea la CCR.

„Odată cu soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională, semnalăm că este necesar, totodată, a se stabili conduita la care autorităţile publice implicate trebuie să se conformeze pentru a fi în concordanţă cu prevederile constituţionale”, se mai arată în text.

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. … iar eu sunt deja pe drum. La munca. La privat. Am de condus 230 km dus apoi încep munca. Ceva serios pentru ca sunt electrician. Cei drept un electrician prost atâta vreme cât am ales sa rămân aici în aceasta Românie. Da… Da… Da… Am cartea de identitate plina cu patratelele de la voturi. Am fost la vot! Dar gata. Nu ma mai duc. Ma jur! Mai strâng din dinți, mai sufăr pana adun un pumn de bani. Apoi închid pumnul strâns îmi tragă una direct în fata mea de roman credul și ma duc la munca în Belgia. Rămâneți voi politicienilor și plecați la muncile voastre care nu aduc nimic bun. Doamne, ajuta ma sa scap de tara asta! Sunt un bun muncitor și știu și ceva meserie! E clar ca locul meu nu e aici lângă acești conducători!

    • Termina cu aiurelile pe care le scrii. Cred ca esti postac, pentru ca indemni oamenii sa nu voteze, si daca oamenii stau in casa si nu voteaza, psd se bucura si castiga. De fapt numai asa castiga de multe cicluri electorale, prin demobilizarea romanilor la vot.

    • Fa-i raport, da-l dracu’ de amarat cu profesie liberala. Ce atâta libertate de exprimare!
      PS. A mai lăcrimat icoana cu Iohannis?

  2. Se vede si din cosmos: avem de a face cu o conspiratie macabra, Cosa Nostra psd&ccr! Sunt sigur, Curtea Conspiratioanala, tocita la coltul rosu de partid zbu-Ciumat, da castig de cauza Pegrei SD =Cosa Nostra. Or, CCReaua este o incurabila complotista. Prin tot ceea ce face, CCreaua confirma valabilitatea vechii ziceri: pielea rea si rapanoasa – ori o bate, ori o lasa.

  3. Cine nu-si vede de treaba lui ajunge la mâna Președintelui.
    Eu vreau sa stiu, cine pune lumea la treaba?… ca la chiulit si cascat gura la altii ne pricepem toti.

  4. Bun și explicati variantele, ce urmează. Dacă aproba, trebuie desemnat alt premier, îl va vota psd? Dacă nu, tot asa, nu îl va vota, deci care e diferența?!

  5. Demiterea nu a fost facuta printr-o motiune normala, ci datorita asumarii de catre guvern a unei legi. Ori motiunea e singura optiune pt cei care nu sunt de acord cu legea. Partidele pot fi de acord cu activitatea generala a guvernului dar pot sa nu fie de acord cu a anumita lege asumata. UDMR de exemplu nu ar fi depus motiune importiva lui Orban dar a votat impotriva lui pt ca sa nu treaca legea. Deci numirea ar trebui sa fie constitutionala. Abia a doua numire ar putea ridica probleme de neconstitutionalitate.

  6. Câtă vreme opțiunea nr 1 la vot a românilor sunt hoții și pușcăriașii în parlament nu o vom duce niciodată mai bine.
    Votați cu cap și nu cu sentimente.

  7. In cazul de fata CCR nu se poate pronunta decit pe motivul ce a condus la motiunea de cenzura . Constitutia spune clar PRESEDINTELE DESEMNEAZA (act de vointa proprie cu care CCR nu are de a face ). In alta ordine de idei exista in clar explicata -PROCEDURA- ce poate duce sau nu la alegeri anticipate . Aceasta procedura este cuprinsa in constitutie si trebuie urmata de catre parlamentari . Daca parlamentarii nu doresc guvernul , nu au decit varianta de a se exprima la vot in acest sens(nu de a fugi de la vot ) si daca de doua ori votul este negativ presedintele – POATE – sa purceada la procedura de alegeri anticipate dupa FIX 60 de zile si dupa consultari (nu au grad de decizie ci doar de consultare ).Daca in final(dupa scurgerea celor 60 de zile ) parlamentul nu isi indeplineste obligatiile scrise in Constitutie ,el nu mai isi justifica existenta (a fost creat tocmai pentru a respecta procedurile constitutionale )si va fi dizolvat prin decret prezidential (act de vointa unica ce nu poate fi combatut de nimeni )iar presedintele va declansa procedura de anticipate . Abia aici la declansarea procedurii exista o problema ce nu este scrisa in constitutie si abia aici CCR are un cuvint de spus doar ca modalitate de punere in aplicare . Tot ce ce vedeti este insa cuprins intr-un registru de lupta politica , nu neaparat legala dar nici ilegala , in vederea cistigarii de capital politic in alegeri . Practic Constitutia le spune parlamentarilor (atentie decizia este personala nu de partid ) ori votati guvernul , ori daca nu vreti mergeti in anticipate , restul de interpretari sunt fortate si se pune caruta de multe ori inaintea calului .

  8. CCR se poate sa se exprime intr-o forma ce va muta totul la cea de a doua decizie de confirmare a guvernului ,decizie ce va trebui respectata ca fiind de viitor, restul deciziilor raman in trecut (caderea primului guvern) si se vor duce cu totii la vot sa dea jos guvernul Orban 2 ,dar vor vota cu drag guvernul urmator ce va avea alt prim ministru si uite asa toata lumea scapa cu fata curata .

  9. De aproape patru ani , CCR dezbate si ia decizii , interpretand Constitutia in favoarea hotilor , mincinosilor si incompetentilor, care ar trebui sa stea la puscarie si nu in institutiile de conducere sau de administrare ale treburilor Tarii.
    Cred ca Presedinele care are cele mai multe voturi , trebuie sa decida in acest moment soarta Roamniei aflata la moment de cumpana politica si de sanatate a romanilor. Cred ca un Prim ministru fost militar ar trebui sa preaia guvernul Tarii pentru acesta perioada decisiva a parcursului Tarii in perioada urmatoare. Ori ne indreptam spre democratie reala si prosperitae , ori spre dezastrul disolutiei ca Stat.