G4Media.ro

CCR dezbate sesizarea Ancăi Dragu pentru soluționarea unui conflict juridic dintre premierul…

CCR dezbate sesizarea Ancăi Dragu pentru soluționarea unui conflict juridic dintre premierul Cîțu și Parlament privind remanierea miniștrilor

Curtea Constituţională a României dezbate miercuri sesizarea preşedintelui Senatului, Anca Dragu, privind soluţionarea unui conflict juridic dintre Guvern şi prim-ministrul Florin Cîţu, pe de o parte, şi Parlament, pe de altă parte, în legătură cu remanierea miniştrilor.

Anca Dragu a anunţat, pe 15 septembrie, că a sesizat CCR cu acest conflict juridic de natură constituţională.

„Solicit instanţei de contencios constituţional să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României şi prim-ministru, pe de o parte, şi Parlamentul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la obligativitatea obţinerii acordului Parlamentului în cazul remanierii guvernamentale, efectuate după schimbarea compoziţiei politice a Guvernului. De asemenea, cer obligarea prim-ministrului la a formula propuneri de miniştri şi a le înainta Parlamentului în vederea pronunţării asupra noii compoziţii politice a Guvernului”, declara Anca Dragu.

Pe 2 septembrie, a fost demis ministrul Justiţiei, Stelian Ion, iar pe 7 şi 8 septembrie şi-au dat demisia ceilalţi miniştri USR PLUS şi vicepremierul Dan Barna. Pe 8 septembrie, copreşedinţii USR PLUS, Dacian Cioloş şi Dan Barna, atrăgeau atenţia asupra schimbării compoziţiei politice la nivelul Guvernului.

Pe 15 septembrie, preşedintele Camerei Deputaţilor la acea vreme, Ludovic Orban, arăta că durata maximă pentru interimat la ministere este de 45 de zile.

„Acolo e un termen constituţional, hai să declanşăm conflicte juridice de natură constituţională… Nu îl cunosc în detaliu (demersul Ancăi Dragu – n.r.), ca atare nu mă pot pronunţa. Dar termenul este termenul care este prevăzut în Constituţie – durata maximă cu privire la asigurarea unui interimat la ministere. Această durată maximă este de 45 de zile, deci termenul constituţional pe care îl are Guvernul în cazul unei remanieri, cu schimbarea configuraţiei politice, pentru a veni în faţa Parlamentului şi a putea cere votul pentru miniştrii plini care înlocuiesc miniştrii care au aparţinut altor formaţiuni politice este de 45 de zile”, preciza Orban.

sursa: Agerpres.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Trebuie remarcată „viteza” CCR! Ce ocupați sunt, cum se „grăbesc” până când cauza devine fără obiect!

    • Inca nu e fara obiect. Avem guvern interimar teoretic 30 de zile dupa ce a fost dat jos de parlament. Daca CCR ii da dreptate Ancai Dragu atunci au mai putin timp citu si trebadusii.

      Dar sa fim sinceri, judecatorii au o lista cu nume. Daca cine a depus sesizarea este pe lista, atunci se admite, altfel pica direct de la secretariat, nici nu mai dezbat.

  2. Potrivit articolului 85 din Constituţie, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. iar dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea numi noi membri numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

    Poate citește și anca dragu, dacă nu, să-i spună cineva.. Unul dei postacii usr ar putea s-o anunțe…

    • Eu cred ca ar trebui sa citesti tu inca o data la ce ai dat copy-paste, ca ai utiat se pare. Esti un postac cam prost.
      „Preşedintele României va putea numi noi membri numai pe baza APROBARII Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.”

      Tocmai ca s-a schimbat compozitia si trebuia Citu sa vina in Parlament sa ceara aprobare. VOi postacii vechilor clase politice, aveti macar 10 clase?

  3. Ce constitutie ?
    Cine a respectat-o pana acum.
    E floare de mar.
    Pe subiectul 300 parlamentari nu se sesizeaza nimeni.
    In caz de judecata a parlamentarilor sa convenit ca numai unele instante inalte bucurestene sa o faca.
    Numai cazurile care se lasa in final cu condamnari.
    Au stabilit ei intre ei un principiu,apoi ei au introdus o gaselnita in cazul eliberarilor,au apelat la instante inferioare sa le judece eliberarile conditionate,dupa ce au refusat instanta care ia condamnat.
    Apoi colac „marele CCR”comunist se combate singur in decizii,unde sustin ei ca deciiziile lor trebuie musai respectate de”indata”cazul pitesti cu decizia de desfiintare a SIIJ unde face CCR ingerinte in actul de justitie(sa autosesizat) unde pur si simplu a anulat decizia pitesti cu o explicatie(motiv)hilar.
    In cazul eliberari lui dragnea de giurgiu CCR nu a mai vz.motivul asemanator cu pitesti si au tacut muti.
    Deci ce constitutie exista,pt.ca niciodata dupa ’90 nu sa facut un referendum cu intrebarea directa justificata a formei de guvernamant.
    Un popor intreg a iesit in strada,contra comunistilor si smulgand stema comunista din tricolor,lasand o gaura in vederea alegerii Romanilor a formei de comunisti.
    Asta a fost reactia si revolutia Romanilor,imediat comunistii sau mobilizat declarandu-se de partea lor(f.sai stie Romanii)
    Unde vre-o data au strans cu participarea voita a Romanilor comunistii asa un numar de mare ca la primirea Regelui Mihai ,nici cu forta pe stadioane nu au reusit in istoria comunista.
    Deci constitutia actuala e nula de drept si facto.