G4Media.ro

CCR dezbate sesizarea USR pe legea care permite construcţia de hidrocentrale mici…

CCR dezbate sesizarea USR pe legea care permite construcţia de hidrocentrale mici în ariile protejate / Printre altele, USR a invocat încălcarea dreptului la un mediu sănătos

Curtea Constituţională a României discută, miercuri, sesizarea USR în legătură cu legea care permite construcţia de hidrocentrale mici în ariile protejate, informează Agerpres.

Uniunea Salvaţi România anunţa că a sesizat Curtea Constituţională pe legea „care lasă cale liberă pentru finalizarea şi funcţionarea hidrocentralelor ilegale în arii naturale protejate”.

În sesizarea depusă la CCR, USR a invocat 11 argumente de neconstituţionalitate, între acestea fiind încălcarea principiului bicameralismului, în condiţiile în care există diferenţe majore de conţinut juridic între forma adoptată de Senat, ca primă Cameră sesizată, şi forma adoptată de Camera Deputaţilor.

De asemenea, USR a invocat încălcarea dreptului la un mediu sănătos.

„O lege care exonerează „poluatorul” de la obligativitatea întocmirii studiilor de impact şi a studiilor de evaluare adecvată este profund neconstituţională, afectând dreptul fundamental la ocrotirea sănătăţii. Deteriorarea corpurilor de apă, distrugerea ecosistemelor acvatice, precum şi a habitatelor forestiere afectează inclusiv sănătatea umană. Finalitatea studiilor de impact asupra mediului o reprezintă şi stabilirea soluţiilor pentru prevenirea sau limitarea impactului ecologic mai sus menţionat, precum şi identificarea autorităţilor responsabile în situaţia dezastrelor ecologice, pe principiul „poluatorul plăteşte”. În condiţiile în care legea ridică protecţia garantată ariilor protejate pentru astfel de proiecte hidroenergetice, acordând, în schimb, „imunitate” proiectelor hidroenergetice prin simpla invocare a interesului public major, riscul creat pentru mediul înconjurător şi sănătatea umană este unul major”, se arată în sesizarea USR.

USR a invocat, totodată, încălcarea obligaţiilor şi responsabilităţilor României faţă de Uniunea Europeană, prin nerespectarea dispoziţiilor cuprinse în art. 11, 191, 194 şi 288 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, precum şi în Directivele nr. 60/2000 de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei, nr. 43/92 CEE privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică, nr. 60/2007 privind privind evaluarea şi gestionarea riscurilor de inundaţii, nr. 147/2009 privind conservarea păsărilor sălbatice şi în Directiva nr. 52/2014 privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice şi private asupra mediului.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, pe 23 martie, proiectul care prevede că obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60% sunt considerate proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională şi urmează să fie puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025.

„Obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60%, la data de 1 mai 2022, sunt considerate ca fiind proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională, urmând a fi puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025. Finalizarea acestor obiective de investiţii care se suprapun cu arii naturale protejate este posibilă, cu condiţia ca Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor să propună în compensare pentru suprafeţele ocupate o zonă echivalentă din punct de vedere al biodiversităţii cu zona ocupată de obiectiv, până la punerea acestuia în funcţiune, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2025”, prevede proiectul.

Sursa foto: BIRN

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. USR nu este partidul ăla de 💩 ai căror primari nu sunt în stare să ridice gunoiul și să tundă iarba din parcuri? Păi cre.tinii ăștia nu sunt în stare să ofere condiții decente de viață, cetățenilor, dar în schimb, protejează natura, bă mă lași…

    • Voi vorbiți de omorât oameni? Mă cre.tinule, ați fost 8 luni la guvernare, timp în care ați omorât zeci de mii de români!!! Nu ți-e rușine mă 💩-le?
      Vezi că ai scăpat porumbelul „Partidul ala care nu a jefuit România timp de 33 de ani și încearcă sa distrugă justiția ca să își albească dosarele”
      Deci recunoști că USR-ul „încearcă sa distrugă justiția ca să își albească dosarele”. Aici sunt total de acord cu tine.

    • PSD si PNL nu-s partidele alea de 💩 care jefuiesc Romania de 33 de ani si dau vina pe altii cand sunt prinse? Ba da, iar Eugen mananca 💩 la comanda data de hotii astia.

    • Usr este partidul caruia nu-i convine nimic, toate put, sunt bune doar dacă spune drulă, altfel nu. Nu trabuie sa avem hidrocentrale, ca zboară pe acolo musca fără cap, nu trebuie sa extragem gaze de șist, ca nu vor neomarxistii, nu putem extrage aurul de la roșia montana, ca amar iar mitingistii neomarxisti. În concepția lor, trebuie sa locuim în case din chirpici, și sa mergem doar pe jos sau cu bicicleta. Tot ei vor sa ne-o tragem în k() () r și sa ne căsătorim cu persoane de același sex, iar copiii să-și facă schimbare de sex, ca asa spune usr-ul neomarxist. Haida de!!! Cel mai nesimțit lucru, este ca ar trebui sa renunțăm la proprietate, exact ca marxistii cei bătrâni.
      https://adevarul.ro/news/politica/lider-plus-pledoarie-renuntarea-proprietate-nu-vor-mai-exista-teritorii-apartina-unui-om-trib-neam-vom-convietui-armonios-1_5c7e3afd445219c57ee7db31/index.html

  2. Necunoscute sunt căile CCR-ului.
    N-au inteles-o ei pe aia cu „justa asezare a obligatiilor fiscale” si o sa faca ei legatura dintre ITP și poluare?
    Politicienii sunt de vina, ca doar nu angajatii care nu-si fac treaba pentru ca nu sunt constransi lrin lege. Pentru salariul de nimic primit sunt acolo dowr sa-si vada de comisioanele si afacerile private.
    Câți dintre cei de la RAR au service-uri auto?

  3. Eu cred ca avem de ales intre preturi mici la energie sau protejarea unei mici portiuni de natura.
    Eu sunt pentru preturi mici, chiar daca sacrificam o parte din natura si chiar daca acele microhidrocentrale sunt deja investitii ale mafiei USL. In final pot rezulta in independenta energetica pentru romani.

    • S-a lamurit, pretul e dat de enwrgia cea mai scumpa produsa

    • Propaganda ieftina, nu energie ieftina. A lamurit demult seful Consiliului Concurentei ca nici daca construim 100 de hidrocentrale (asta daca ocupam vai in Ucraina, eventual), nu trei, pretul nu scade nici macar cu 1 ban.

    • Unde se construiesc baraje se dezvolta un ecosistem puternic, multe păsări și animale își caută loc unde este apa.Vegetatia se dezvolta.Problema este că la noi și dacă am avea. 200 centrale atomice, o mie de hidrocentrale prețul va fi tot mare….sunt prea multi intermediari, prea multi șmecheri, prea multi hoți.
      .

  4. Este vorba de mult mai mult decat mediul sanatos, este un atac perfid la sistemul legislativ. Nu poti sa spui intr-o lege ca in parcurile nationale se pastreaza cadrul fizico-geografic in stare naturala si apoi sa scoti o lege care promoveaza defrisarea, betonarea si secarea in doua parcuri nationale.

  5. Încă odată se dovedește ca oengeul toxic USR aka Die Rotte Kapelle, acționează împotriva intereselor economice ale statului roman, conform indicațiilor primite de la stăpânii lor!

  6. Parlamentarii USR+ sa se intoarca in grotele din care au iesit si sa traiasca fericiti in ele.

  7. Multumim USR, sanatate, ca-i mai buna decat toate, mai ales in zonele alea unde saracia e atat de mare ca se incalzeste lumea arzand balega uscata

  8. USR incearca sa „arda” niste etape! din pacate,nu se poate! mai trebuie educatie,educatie si iar educatie pe plaiurile mioritice! poate,poate,peste 2 generatii vom putea gindi in termenii lor!

    • Nu putem sa asteptam sa mai treaca vreo etapa. Este vorba de ultimele ramasite de natura autentica si trebuie protejate acum. Peste generatii, nu va mai fi nimic de protejat. Se poate, este chiar obligatoriu, pentru ca majoritatea romanilor, asa needucati cum sunt, au votat o constitutie care consfinteste prevalenta dreptului comunitar.

  9. Mda,un mediu sănătos,dar fara oameni!cum e?

    • Brz, de cand sunt oamenii alergici la mediu sanatos?? Ca tu cam asta vrei sa spui, ca mediul sanatos ii fugareste pe oameni, ca oamenii prefera un mediu bolnav. Pe ce planeta traiesti?

  10. Extremismul nu face bine omenirii, nici ăla de dreapta, nici ăla de stânga!

  11. Pentru cei care au ceva îndoieli în ceea ce îi privește pe USR-iști, ei sunt niște PRĂDUITORI NENOROCIȚI ,care nici hidrocentralei nu le plac , dacă nu le aduc lor beneficii , nici sistemele de irigații nu le sunt pe plac , dar mult le sunt pe plac studiile de tot felul, precum și consultanța.