G4Media.ro

CCR discută iniţiativa ‘Fără penali în funcţii publice’

CCR discută iniţiativa ‘Fără penali în funcţii publice’

Curtea Constituţională discută azi iniţiativa legislativă depusă de USR pentru revizuirea Legii fundamentale, prin care se doreşte ca persoanele condamnate definitiv să nu mai ocupe funcţii publice, transmite Agerpres.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Pe 12 februarie, Uniunea Salvaţi România anunţa că semnăturile iniţiativei civice „Fără penali în funcţii publice” au ajuns la CCR, după peste 100 de zile de întârziere. Potrivit legii, judecătorii CCR au la dispoziţie 60 de zile calendaristice pentru a se pronunţa asupra constituţionalităţii textului propus.

„După aproape cinci luni de tergiversări, Camera Deputaţilor a predat Curţii Constituţionale listele semnate de cei peste un milion de români care susţin iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Nota informativă prin care secretarul general a comunicat Biroului permanent al Camerei Deputaţilor un număr fals al semnăturilor m-a determinat să asist la întocmirea procesului-verbal de predare-primire, pentru a mă asigura că nu lipseşte absolut nicio semnătură. Nu credeam că va fi nevoie, dar în aceste condiţii nu ne-am putut baza pe buna credinţă a persoanelor implicate. Astăzi însă am reuşit să bifăm încă un pas care să ducă iniţiativa mai aproape de declanşarea referendumului”, preciza preşedintele grupului de iniţiativă, avocatul Mihai Badea, citat de Agerpres.

USR susţinea că, „la comanda politică a lui Liviu Dragnea”, angajaţii Secretariatului General au trecut în nota informativă care urma să fie trimisă Curţii Constituţionale un număr de 591.097 de semnături, deşi Uniunea a depus în Parlament 931.249 de semnături, dintre care 825.624 validate de primării.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Si o sa spuna ca este neconstitutionala. Nu m-ar mira deloc.

    • Greu de crezut ca poate fi constitutionala, in primul rand pentru ca sunt prevazute deja (si se si aplica) pedeapse complementare cu suspendarea drepturilor politice (de a alege, a fi ales, de a exercita functii si demitati publice). In al doilea rand, dupa executarea pedepsei (inclusiv expirarea eventualelor interdictii) o persoana are acelesi drepturi cu oricare alta. Mai sunt si alte aspecte, pedeapsa trebuie sa fie proportionala cu gravitatea faptei (nu poti primi o pedeapsa pe viata, fie si doar cu interdictie, pentru o infractiune minora), orice sentinta trebuie sa fie dictata de o instanta (nu de legiuitor), tinand cont de conditiile cauzei, etc.
      USR a mers pe calea gresita, solutia era marirea (dublarea, triplarea) duratei de suspendare drepturilor civile in cazul infractiunilor de coruptie, solutie care ar fi fost in perfect acord cu directivele europene si n-ar fi putut fi contestata.

  2. Comunistii nu acceptau penali nici in mina pentru a nu pune in pericol securitatea minerilor.

  3. E egal cu zero, coruptia va fi dezincriminata de PSD, fiindca romanii sunt prea dobitoci ca sa voteze impotriva PSD.

    Luati coruptie cu paine, idiotilor! Hahahahahaha

    • Tre’ sa ne intilnim la o bere, gandim identic .

    • Evident că gândiți identic, sunteti una si aceiași persoana

  4. O discută, o îndoaie, oricum li se rupe.
    Decizia va favoriza infracțiunea sau infracțiunile.
    Penalii la butoane.
    Daca vin altii schimba si legea de functionare CCR.
    Sinecura dispare.
    Pana acum au dat o mulțime de decizii controversate.
    Încrederea in lege , in justitie, in adevăr,si dreptate necesare in societatea romaneasca de aici trebuie sa plece.
    Orice sondaj de opinie arată clar CCR scade la capitolul incredere.
    O alta lege de functionare CCR e absolut necesara.
    Decizia de astazi va fi in coada de peste si va da Guvernului niste atribuții.
    Ca de obicei.

  5. Români uniti-va si demonstrati ca asa nu se mai poate,daca ne conduc acesti PENALI cum dăm aceasta tara la copiii si nepoții nostrii,de ce sa plecăm din tara noastra ptr. acesti PENALI ?