G4Media.ro

CCR discută marți sesizarea premierului privind moțiunea de cenzură depusă de USR…

Foto: Inquam Photos/ George Călin

CCR discută marți sesizarea premierului privind moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR

Curtea Constituţională a României discută marţi sesizarea premierului Florin Cîţu privind existenţa unui conflict juridic între Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură depuse de USR PLUS şi AUR, transmite Agerpres.

Pe 8 septembrie, Florin Cîţu a depus la Curtea Constituţională o sesizare cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern în care se invocă o conduită „neconstituţională, deopotrivă neloială şi abuzivă, faţă de autoritatea executivă”, întrucât moţiunea de cenzură a fost iniţiată, depusă şi comunicată cu „încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale articolului 113 alineat (2) din Constituţie”.

Judecătorii constituţionali au decis însă să dezbată această sesizare după Congresul PNL, care a avut loc sâmbătă şi unde Florin Cîţu a fost ales noul preşedinte al partidului.

„În opinia noastră, există un conflict în sensul articolului 146 litera e) din Constituţie, întrucât Parlamentul României, prin preşedintele Camerei Deputaţilor, a transmis Guvernului României o moţiune de cenzură iniţiată, depusă şi comunicată cu încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale articolului 113 alineat (2) din Constituţie, ceea ce se constituie într-o conduită neconstituţională, deopotrivă neloială şi abuzivă, faţă de autoritatea executivă şi care a generat o situaţie conflictuală a cărei origine rezultă chiar din textul constituţional.

Astfel, în prezenta cerere, solicităm instanţei de contencios constituţional să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură, respectiv din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care moţiunea de cenzură iniţiată şi depusă contrar Constituţiei a fost comunicată ulterior Guvernului”, se explică în sesizarea premierului depusă la CCR.

Potrivit documentului, „Parlamentul României, prin preşedintele Camerei Deputaţilor, a încălcat dispoziţiile constituţionale cu privire la obligaţia comunicării moţiunii de cenzură către Guvern în aceeaşi zi cu depunerea acesteia, în speţă în data de 3 septembrie 2021.

De asemenea, Parlamentul României, prin preşedintele Camerei Deputaţilor, cu încălcarea Constituţiei şi a prevederilor regulamentare, a comunicat o moţiune de cenzură iniţiată şi depusă cu nerespectarea condiţiilor constituţionale privind numărul minim de semnături valide care să reflecte manifestarea de voinţă a unei pătrimi din numărul parlamentarilor la data iniţierii respectivei moţiuni de cenzură”.

Aceste aspecte sunt de natură să creeze o situaţie juridică conflictuală generată de modul neconstituţional în care Parlamentul a înţeles să declanşeze controlul parlamentar prin moţiune de cenzură, cu consecinţe „grave” asupra bunei desfăşurări a activităţii Guvernului în planul politicii interne şi externe a ţării, respectiv a bunei funcţionări a administraţiei publice, susţine Executivul.

„Într-un stat de drept în care principiul separaţiei puterilor în stat este respectat, controlul parlamentar prin moţiune de cenzură angajează un raport juridic între Parlament (puterea legislativă) şi Guvern (puterea executivă), control care trebuie însă subsumat principiului conformităţii derulării procedurilor parlamentare cu Legea fundamentală.

În ceea ce priveşte situaţia litigioasă supusă judecăţii Curţii Constituţionale, aceasta are un caracter juridic, întrucât vizează aspectele procedurale de rang constituţional privind iniţierea, depunerea şi comunicarea moţiunii de cenzură.

Astfel, în opinia noastră, în derularea procedurilor prevăzute de articolul 113 din Constituţie, Parlamentul a adoptat o conduită neconstituţională, care nesocoteşte condiţiile de validitate necesar a fi întrunite pentru iniţierea, depunerea şi comunicarea unei moţiuni de cenzură, ceea ce are ca efect afectarea, vicierea etapelor ulterioare: a prezentării, dezbaterii şi, eventual, adoptării respectivei moţiuni de cenzură”, se mai explică în sesizarea către CCR.

De asemenea, se adaugă în document, situaţia juridică litigioasă are natură constituţională având în vedere că moţiunea de cenzură ţine de domeniul dreptului constituţional şi reprezintă un instrument constituţional de realizare a controlului parlamentar asupra activităţii Guvernului, iar sesizarea vizează „interpretarea articolului 113 alineat (2) din Constituţie prin raportare la actele şi faptele realizate de Parlamentul României, care, dacă se constată a fi contrare normelor constituţionale, au generat şi un blocaj constituţional din perspectiva deplinei şi bunei desfăşurări a activităţii Guvernului”.

„Totodată, prin raportare la rolul Curţii Constituţionale de garant al supremaţiei Constituţiei şi în considerarea atribuţiei sale constituţionale de a soluţiona conflicte juridice de natură constituţională între autorităţile statului, exclusiv cu privire la procedura controlului parlamentar prin moţiune de cenzură, învederăm instanţei de contencios constituţional că singura soluţie constituţională pentru înlăturarea consecinţelor juridice ale unei moţiuni de cenzură iniţiate, depuse şi comunicate cu încălcarea Constituţiei este admiterea prezentei cereri”, a transmis Guvernul.

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Odată ce 🐈‍⬛ a fost incoronat in fruntea peneleilor (pardon, pedeleilor), contează mai putin ce va zice vechea feudă bolșevică numită CCR.
    Interesanta doar argumentarea răspunsului.

    • @Motz – nu chiar asa.
      Depinde si ce argumenteaza CCRR, pentru amanarea/suspendarea cu 3 sep ->27 sept a motiunii.

      Eu as citi-o ca o invitatie pentru orice guvern viitor sa nu „accepte” nici o motiune de cenzura in termenul legal, cu posibilitati de amanare practic infinite.
      Chiar si guv Citu, poate deschide imediat o noua procedura de „conflict constitutional”, pentru – arunc o idee – absente nemotivate din birourile parlamentului ale unor parlamentari de la „unele” partide, care au impiedicat guvernul sa ia masuri in privinta motiunii …. Ha Ha Ha ….

    • Vor modifica procedura de depunere a unei motiuni de cenzura .

    • Ba conteaza. Daca CCR zice ca motiunea e valida si comunicarea ei e valida, putem sa avem chiar maine vot pentru demiterea guvernului. Ce se intampla la un asemenea vot e una din doua: sau pica Citu, sau e devoalata alianta PNL-PSD.

  2. CCR va sustine PSDNL, bineinteles, hotii se apara intre ei.

    Ce nu inteleg eu e de ce sunt 55% din votanti partasi la distrugerea tarii? Dupa 10 august, dupa o guvernare Orban inutila, cum sa votezi 30% cu PSD si 25% cu PNL? Numai un popor salbatic, decerebrat, poate sa comita asemenea tradare.

    • Da, aici e cheia schimbarilor in tara asta.

      Atat timp cat PSD+PNL trec de 50% in parlament, vom sta in mocirla in care stam astazi: un aparat de stat ineficient si corupt si o justitie controlata masiv politic. Cele doua partide vor bloca orice reforma reala, ajutandu-se reciproc, chiar daca, de fatada, un partid e la putere si altul in opozitie.

      Cu tandemul PSD-PNL la putere, schimbarile se vor petrece extrem, extrem de incet si mai ales dupa presiunile externe. De multe ori vom da rau de tot inapoi, in perioadele de criza, vezi perioada Dragnea 2017-2019. Sau, de ce nu, ce vom vedea in perioada 2021-2023, daca mergem cu un guvern minoritar PNL cu sustinere PSD din umbra. Va fi jale.

      Totul e in mana noastra, a votantilor. Trebuie sa nu mai dam puterea totala USL-ului.

    • Vor modifica procedura de depunere a unei motiuni de cenzura .

    • stati baieti linistiti ca vor gasi ei un dosar ceva inainte de alegeri. credeti ca merge chiar asa treaba? sunt trecuti prin toate alifiile securicii de la PSDNL. Nu scapa unu nebalacarit. mai ales ca acum mai au si un al doilea gadea in persoana lu prelipceanu propaganda e si mai puternica… trebuie sa faca chestii inimaginabile plus o gramada de galagie ca sa se ridice in ochii votantului roman care vrea si sa fie de treaba dar si golan. ceva gen basescu cand a candidat si nu stia nimeni ce lichea e.

  3. Oare ce vor decide „judecatorii” numiti de PSD, PNL, UDMR (si Iohannis), adica noua majoritate parlamentara? Am mari emotii! 😀

    • Cum bine zice ziaristul Liviu Avram, CCR-ul lui Dorneanu poate face un nou miracol:
      – semnaturile nu sunt valide, deci motiunea nu se mai dezbate
      – dar, in acelasi timp, semnaturile sunt totusi valide, USR nu mai poate depune o alta motiune in 2021, ca au semnat deja pe o motiune in sesiunea asta parlamentara.

      Dorneanu e o persoana extrem de capabila, as zice. E capabil sa o faca si pe asta.

    • Vor modifica procedura de depunere a unei motiuni de cenzura .

    • E posibil orice, eu vad doua variante:
      – motiunea e blocata, pentru ca PSD vrea sa isi faca reclama cu propria motiune
      – motiunea a permisa, pentru ca PSD are tot interesul sa slabeasca PNL, fortandu-i sa aiba un premier care nu e presedintele partidului.

    • @Nicu – viata bate …. viata.
      Uite ca au gasit o a treia cale:

      – motiunea e permisa
      – conflictul a existat…… pentru ca parlamanentul nu a lasat guvernul sa fie demis in „termenul consitutional/legal”.
      – motiunea este permisa, dar parlamentul tot nu a pus-o in dezbatere

      Ce urmeaza ?
      sunt curios ce mai inventeaza PSD+PNL (ceva cu motiunea PSD) pentru amanari, dar presimt ca e ceva foarte ridicol, si ca ma ma voi enerva din nou cand aflu.

  4. hai bre, nu va mai chinuiti atat, a iesit ca.catzu, va meritati PENSIA SPECIALA platita de noi

  5. pai astea (USR si AUR) au si zis daca ccr declara neconstutionala motiunea mai depun una si PSD s-a laudat ca depune una de vreo 2 ani….

  6. Guvernul nu va cadea. In caz de nu ii sustine ccr ii va sustine cei de la Psd .

    • Corect. PSD-ul nu vrea la guvernare. Ei vor anticipate. Pentru ce, nici ei nu stiu.
      Plusecuricii nici sa nu auda de anticipate ca s-ar putea sa nu mai intre in Parlament dupa circul si tampeniile pe care le-au facut.
      Daca pica guvernul acesta plusecuricii chiar ca sunt pe faras.

  7. Trebuie rapid ca CCR sa decida modificarea procedurii ce tine de depunerea unei Motiuni de Cenzura altfel intram in ridicolul depunerii , non stop, a unor motiuni, de diferitele partide , indiferent ca sunt sau nu la guvernare ,doar din motive electorale prin crearea unor situatii false , de genul celei actuale, unde un partid aflat la putere se asociaza impotiva , propriului guvern ,impotriva tuturor regulilor, cu un alt partid extremist (numit asa in presa ) si aduc in politica romanesca haosul .Normalitatea ar trebui sa fie de forma : ai cele 51% semnaturi ale unor parlamentari poti depune motiunea .Nu ai nu poti face asta .Jocul cu depunerea motiunilor doar pentru a ti maximiza procentele electorale trebuie sa inceteze.

  8. Se amână pronunțarea, pentru o data ce va fi comunicată ulterior… ieșirii la pensie a lui Dorneanu. Sîc!