BREAKING: CCR retrimite în Parlament legea pensiilor speciale, unele articole legate de pensiile magistraților sunt neconstituționale
Curtea Constituțională a retrimis, miercuri, în Parlament legea pensiilor speciale, după ce judecătorii constituționali au constatat că unele articole legate de pensiile magistraților sunt neconstituționale. Decizia referitoare la pensiile magistraților a fost luată în unanimitate, au declarat pentru G4Media.ro surse din CCR. Curtea a lăsat deschisă posibilitatea supraimpozitării pensiilor speciale, inclusiv ale magistraților, cu condiția să nu ducă la o diminuare substanțială a pensiilor și să nu fie discrimintorie, adică supraimpozitarea să se aplice tuturor. Faptul că legea nu a fost declarată neconstituțională în anssamblu permite aplicarea ei în ce privește categoriile de bugetari (polițiști, militari, diplomați etc) în cazul cărora nu au fost declarate articole neconstituționale.
Marian Enache, șeful CCR, declarații LIVE:
Unele articole din legea pensiilor speciale sunt neconstituționale
Diminuarea bazei de calcul și alte aspecte afectează independența justiției
Recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează componenta de neretroactivitate.
Impozitarea nu poate avea caracter sancționator
Legea se va întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia CCR
Articol inițial: Curtea Constituţională a României a discutat miercuri sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu modificările aduse în Parlament Legii pensiilor speciale, transmite Agerpres.
Pe 29 iunie, ICCJ a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor de serviciu, dar şi referitor la actul normativ privind creşterea vârstei de pensionare.
Proiectul se referă la pensiile speciale ale magistraţilor, militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului Curţii de Conturi, aeronautic.
Actul normativ vizează calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.
Conform acestei legi, procurorii şi judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în aceleaşi condiţii ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime şi beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizaţia brută şi sporurile din ultima lună de activitate. De aceleaşi condiţii de pensionare prevăzute de legile în vigoare vor beneficia şi pensionarii militari, în următorii cinci ani. Totodată, pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
36 comentarii