G4Media.ro

CCR discută sesizarea PSD privind hotărârea Parlamentului de revocare a Avocatului Poporului

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

CCR discută sesizarea PSD privind hotărârea Parlamentului de revocare a Avocatului Poporului

Curtea Constituţională a României (CCR) discută, marţi, sesizarea Partidului Social Democrat în legătură cu hotărârea Parlamentului pentru revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului, transmite Agerpres.

Hotărârea Parlamentului 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituţională, fiind încălcate prevederile referitoare la principiul legalităţii şi durata de 5 ani a mandatului acestuia, se arată în sesizarea depusă de PSD la Curtea Constituţională.

Potrivit documentului, hotărârea Parlamentului a încălcat prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalităţii şi art. 58 alin. (1) din Constituţie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.

„În mod contrar garanţiilor de independenţă ale Avocatului Poporului subliniate de jurisprudenţa Curţii Constituţionale şi prevăzute de standardele europene, Parlamentul a adoptat hotărârea de revocare a Avocatului Poporului cu încălcarea Constituţiei, a standardelor de independenţă ale instituţiei, dar şi chiar a prevederilor art. 9 alin. (2) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, astfel cum au fost explicitate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, utilizând revocarea ca un mecanism de control discreţionar, politic, iar nu ca un control de legalitate în privinţa Avocatului Poporului”, se arată în sesizare.

Semnatarii sesizării precizează că nu contestă dreptul Parlamentului de a evalua activitatea Avocatului Poporului, ci „tocmai constituţionalitatea acestei evaluări, în sensul că evaluarea realizată nu a fost una obiectivă, nu a respectat cadrul constituţional şi legal şi nu a fost bazată pe o demonstraţie a unor încălcări cumulative a Constituţiei şi a legilor”.

sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Parlamentul a numit-o, parlamentul a destituit-o, ce-ar fi neconstituțional ? Sau parlamentul actual n-are aceeași putere ca cel anterior… Pentru kaghebistul Dorneanu s-ar putea să fie așa. Constituția e cum vrea mușchii lui.

    • Vasilică de la coada vacii, așa intelegi tu democrația? Eu te-am făcut, eu te omor?

    • @Eugen: In democratie cine poate numi/alege, trebuie sa poată și destitui. Nu omoară nimeni pe nimeni. Ca și cum pentru Băsescu nu mai puteam face referendum de destituire pentru că îl omoram și nu era democratic.

    • parca la sefa dna nu mergea cu eu te-am pus, eu te dau jos 🙂

    • Jester, unde ai învățat tu democrația asta? În fundul curții partidului, sau la cârciumă cu Sică la aceeași masă după ce ați consumat o navetă de bere? Dacă era PSD-ul la guvernare, mai aveai aceiași parere? Bineînțeles că nu! Sunteți penibili și proști, iar o să vină CCR-ul să vă dea cu constituția în cap, ai să vezi. Da știu, CCR=PSD, bagă placa asta cand nu sunteți în stare să înțelegeți că ați făcut un abuz. Nu mă înțelege greșit, PSD-ul ar fi făcut același lucru, nu apar pe nimeni, pur și mă deranjează faptul că foarte mulți dintre voi nu sunteți corecți, din această cauză am ajuns atât de jos ca nație, tolerăm niște abuzuri, deoarece le comit „ai noștrii” și criticăm când le comit alții.

  2. Calaii astia se cred stapanii poporului roman.

  3. stim deja parerea lui dorneanu!

  4. se asteapta cineva la un alt deznodamant….

  5. Deja avem multe exemple de balbaieli in coalitie. Va fi declarata neconstitutionala si cucoana va reveni in functie. Nu ca as fi foarte fericit, dar e foarte bine ca puterea sa fie impartita. Ideal era o persoana apolitica, dar atat se poate. Nu fiti naivi, nu exista diferente esentiale intre psd si pnl, doar naivii cred asta.

    • Tu esti singurul care nu a inteles ca doamna, fiind si manager al institutiei, nu a respectat legea numita Organizare si functionare a AP.
      E, daca vrei, ca in cazul soferului din Pitesti amendat maxim pentru ca avea trusa medicala auto expirata.
      Totusi, politicienii au multe cartite printre ei… nu le e rusine sa se faca de ras si sa nu reuseasca sa duca la indeplinire o sarcina banala: sa o destituie.

    • Ai dreptate, nu există diferențe între PSD și PNL, dar există un RĂU mai mare decat aceste partide, un cancer al politicii din România, iar acela se numește USR+.

  6. Bineînțeles că o să câștige PSD-ul. Coaliția asta toxică, împreună cu dulapul de la Cotroceni, calcă în picioare constituția României, în fiecare zi. Ce au fost nenorociți PSD-iștii, dar ăștia îi intrec pe toți, inclusiv pe PDL-iștii lui Băsescu.

  7. Pentru ca avocatul poporului să apere interesele poporului, acesta ar trebui ales, prin vot direct, de către popor; altfel, așa cum s-a dovedit deja, numiții din această funcție fac jocul politrucilor vremelnici, ignorând cu totul cetățenii obișnuiți…

    • Weber doar a contestat niste OUG. Faptul ca majoritatea CCR, inclusiv cei numiti de Basescu i-au admis contestatia releva faptul ca Weber avea dreptate.
      Miza e alta, Citu vrea sa dea OUG fara numar si are nevoie de un avocat care sa nu isi faca treaba, sa nu ceara control de constitutionalitate

  8. OARE CE VOR VOTA oamenii iliescului ?
    🙂 🙂

  9. CCR , chiar nu va e rusine?