G4Media.ro

CCR interzice procurorilor să folosească drept probe înregistrările obţinute de SRI pe…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

CCR interzice procurorilor să folosească drept probe înregistrările obţinute de SRI pe mandat de siguranţă naţională / Sunt puse în discuţie inclusiv probele obţinute de SRI în dosarele Tel Drum și Valeriu Zgonea

Curtea Constituţională a admis, cu majoritate de voturi, o excepţie de neconstituţionalitate şi a constatat că dispozițiile articolului 139 alineatul 3 din Codul de procedură penală sunt constituționale numai „în măsura în care nu privesc înregistrările rezultate ca urmare a efectuării activităților specifice culegerii de informații care presupun restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale ale omului desfășurate cu respectarea prevederilor legale, autorizate potrivit Legii nr.51/1991”, potrivit unui comunicat al CCR.

Excepția a fost ridicată de fostul președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, condamnat luni, 3 februarie, la 3 ani de închisoare cu executare într-un dosar de corupție în care este acuzat că a primit mită peste 62.000 de lei. La cererea lui Zgonea, Tribunalul București a ridicat excepția de neconstituționalitate la data de 31 mai 2018.

Articolul 139 alineatul 3 din Codul de procedură penală are următorul conţinut:

Înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii. Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege.”

Pe de altă parte, CCR a declarat constituţional articolul 11, alineatul 1, litera d) din legea SRI nr.51/1991:

(1) Informaţii din domeniul securităţii naţionale pot fi comunicate:

(…)

d) organelor de urmărire penală, când informaţiile privesc săvârşirea unei infracţiuni.”

Avocatul Elenina Nicuţ şi un procuror care a dorit să îşi păstreze anonimatul au explicat pentru G4media.ro ce presupune decizia CCR.

Sub rezerva faptului că, la acest moment, discutăm exclusiv pe baza minutei, decizia CCR de azi pare a interzice utilizarea ca probe în procesul penal a înregistrărilor făcute în baza Legii 51/1991, rezultat al culegerii de informaţii.

O posibilă explicaţie ar fi că o asemenea activitate este anterioară procedurii penale şi, prin urmare, nu oferă garanţiile celei din urmă. Astfel de înregistrări vor putea fi însă folosite în continuare în susţinerea comunicărilor (informărilor către procurori – n.r.) făcute, potrivit legii, inclusiv către organele de urmărire penală, urmând ca acestea să procedeze ulterior la administrarea de probe prin supraveghere tehnică, în condiţiile Codului de procedură penală.

Referitor la înregistrările deja efectuate şi propuse ca probe în procesele penale, cel mai probabil, acestea vor fi eliminate”, a explicat avocata Nicuţ.

Este surprinzătoare decizia Curţii Constituţionale din mai multe motive:

În primul rând pentru că reproduce în mare parte una dintre propunerile legislative de modificare a Codului de procedură penală din perioada 2017-2018. Vezi detalii AICI.

În al doilea rând, deoarece menţine o obligaţie de informare (a procurorilor de către serviciile de informaţii cu privire la săvârşirea unei infracţiuni – n.r.), dar creează o interdicţie de a utiliza materialul (ca probă – n.r.), inclusiv în cauze de terorism sau cele care ţin strict de siguranţa naţională.

Şi nu în ultimul rând, pentru că, fără nicio logică, interzice utilizarea unor informaţii obţinute legal, cu autorizarea judecătorului în timp ce înregistrările unei persoane private se pare că nu ridică probleme.

Decizia va crea în mod cert discuţii în mediul judiciar cu privire la înregistrările existente deja în dosarele penale şi va împiedica în mod cert utilizarea oricăror înregistrări viitoare”, a explicat un procuror pentru G4media.ro.

Cu alte cuvinte, potrivit deciziei CCR, înregistrarile obţinute de SRI pe mandat de siguranţă națională (MSN) în activitatea de culegere de informaţii nu pot fi utilizate ca probe, însă serviciile de informaţii au totuşi obligaţia să informeze procurorii în legătură cu săvârşirea unei infracţiuni, dacă în timpul culegerii de informaţii cu ajutorul MSN află de săvârşirea vreunei infracţiuni.

Altfel spus, dacă în timp ce monitorizează o persoană pentru terorism, SRI află că acea persoană sau altele comit şi o infracţiune de corupţie, evaziune fiscală sau un viol, de exemplu, serviciul poate informa parchetul cu privire la săvârşirea infracţiunii, dar procurorii nu pot folosi înregistrarile SRI respective ca probă în ancheta penală. Rămâne ca procurorii să ceară judecătorilor mandat judiciar de supraveghere tehnică pentru documentarea şi probarea infracţiunii de care a aflat SRI cu ajutorul MSN, iar probele trebuie făcute de procurori cu poliţia, nu cu serviciile.

Iei mandat judiciar şi te rogi să mai spună o dată. Interceptarea pe MSN în care suspectul spune că a mituit politicieni, a făcut evaziune fiscală sau a comis un viol nu poate fi folosită în noul dosar judiciar”, au explicat experţi practicieni pentru G4Media.ro.

În schimb, a decis CCR, înregistrările audio-video făcute cu telefonul de o persoană sau cele de pe camerele de supraveghere pot fi folosite în ancheta penală.

Context. Nu este prima dată când CCR emite decizii privind neconstituţionalitatea colaborării dintre serviciile de informaţii şi parchete. În februarie 2016, CCR a decis că serviciile nu pot ajuta procurorii să facă probe în ancheta penală. Potrivit CCR, probele trebuie făcute de procurori doar cu poliţia. Problema a fost (şi încă este) că poliţia nu este atât de bine pregătită şi de discretă precum serviciile de informaţii.

Eliminarea probelor făcute de SRI pe mandat de siguranță națională (MSN) l-ar putea ajuta pe Valeriu Zgonea, dar și pe Liviu Dragnea în dosarul Tel Drum. Potrivit unor surse judiciare, dosarul Tel Drum abundă de înregistrări făcute de SRI pe MSN, pe securitate economică. De exemplu, această interceptare făcută pe 15 martie 2017 și aflată în primul dosar Tel Drum, trimis deja la instanţă.

Ion Florian: Alo!
Neda Florea: Ce faci, Fănică? Pe unde eşti?
Ion Florian: Aştept să iasă soarele.
Neda Florea: He, he, eşti în Turnu?
Ion Florian: Da.
Neda Florea: Vino, vino un pic până aicea la şefu’.
Ion Florian: La barieră?
Neda Florea: Nu mă… la noi la birou, la şef… la Petre.
Ion Florian: Păi, nu ştiu unde, da, aici la Turnu.
Neda Florea: La birou, mă!
Neda Florea: Alo!
Ion Florian: Da, vă aud, da’ nu ştiu unde… La Liţa?
Neda Florea: Nu mă, aici la Alexandria, mă.
Ion Florian: A, păi sunt la Turnu. Atunci, vin într-o juma’ de oră.
Neda Florea: Aşa, de, da.
Ion Florian: Da, da. Bine. Să trăiţi!
Neda Florea: Bine, bine, bine.”

Potrivit aceloraşi surse, la barieră, în Turnu, este fosta vilă de protocol a PCR care a aparţinut companiei Tel Drum și care era folosită de fiul lui Liviu Dragnea, Valentin.

Pe 9 ianuarie 2018, cu o săptămână înainte ca DNA să pună compania Tel Drum sub acuzare, bunurile firmei să fie puse sub sechestru, iar firma să-şi ceară insolvenţa, Tel Drum a vândut vila şi terenul de 4 ha lui Valentin Dragnea, potrivit riseproject.ro.

În dosarul Tel Drum, fostul lider PSD Liviu Dragnea este acuzat de abuz în serviciu şi fraudă cu fonduri europene de peste 27 de milioane de euro. Ancheta a început în noiembrie 2017 şi nu este gata nici acum.

Foto: Judecători ai Curții Constituționale (Inquam Photos/ George Călin)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

65 comentarii

  1. Javre comuniste

    • Foarte bine frate sa mai facem si noi un ban nu sa stam cu frica in sin cind mai dam si noi o spaga la un judecator sau procuror

    • Ciuma rosie a avut grija sa puna pe gansterii astia la CCR.Trebuie sa se gaseasca o solutie , nu se mai poate merge asa mai departe,astia pun piedici tot timpul.Actioneaza absolut impotriva poporului.

    • …ce tristete…ne am batosat,am sperat…ca am scapat de comunism si comunisti si intram si noi in randul tarilor civilizate,democrate…in elita europeana.., as…ne au plesnit kominternistii stanescu,vulguta cu manda al ei cu veorica cu ponta si naumii lui..cu oprea si brucanii,petre roman,neacsu,oprisan,alexe,teodosie,daniel,oile moarte de la midia….nimic nou sub soare…furati.furati. furati.

  2. Astia trebuie judecati pt tradare nationala!

  3. Furati maaaaaaaaaaa! Furati maaaaaaaaaaaa!

  4. Comunistii sunt cei mai mari hoti si cei mai mari criminali din istorie.
    Vozganiene, de aia ai venit tu in romania. Sa scapati toti!

    Pai cine ajunge sa fie interceptat pe siguranta nationala ? Cei mai mari hoti, nu plevusca.
    Pe astia ai apara judecatorii, cei mai privilegiati cetateni!
    Sa fiti blestemati !

  5. Ce plm sunt căzăturile alea numite politic? Cuvântul lor nu are nici o valoare atât timp cât ei sunt membri de partid și nici nu au vreo noțiune de imparțialitate.
    Jet bai jegoșilor, sa faceți constituții la voi pe tarla acolo, nu pentru o întreaga tara, atât timp cât pe voi nu va recomanda nimic pentru asemenea pozitii.

  6. Legea-i lege pentru toti! Si pt prcurori si pt securisti! A, sa nu uit, bad@ e singuru prost din lume!

  7. Privit-i, plesnesc de bunastare. Le-a dat Partidul superimunitate. Adica hotii le-au dat superimunitate. Sa ii apere pe hoti. Sa consfiinteasca jaful etern si nepedepsit.
    Sa fiti blestemati pana la a 7-a spita!

    • Bah, nu se zice “a 7-a spital”, ci “Spitalul 9” la unde stai tu acolo…

    • Dorneanu face sedinte in closet pe intuneric. E sanatos, ce mai!

  8. Salutari de la fratii micula! cei care i-au usurat pe cetatenii romani de aproape o jumatate de miliard de euro cu mana statului roman, al atator privilegiati din aparat si din justitie. Care nu au facut nimic pentru ca acest lucru sa nu se intample.

    • Gresit, nu cu mana statului roman, ci cu mana Guvernului Orban si al PNL-ului, aia care nu au bani de pensii, salarii si alocatii marite.

    • Ba, cu manuta lu bombonel, ca daca platea el datoria catre fratiorii micula, conform cu angajamentul luat, atunci cand a fost facuta greseala, ar fi fost un mizilic si nu se mai ajungea sa ne condamne o Curte inernationala.
      Ce voiai sa faca Orban? Sa inchida aeroporturile?

  9. In felul asta, serviciile de informatii sunt obligate sa lucreze … pentru infractori: infractorii pot santaja sau cumpara anumiti judecatori (care sunt informati de serviciile de informatii cand ceva „nu merge”) si sa-si optimizeze metodele de crima organizata pe baza feedback-ului de la Serviciile de Informatii (re-transmise mai departe de catre judecatori), si eliminand orice risk de pedeapsa. Misto! CCR este vinovata de facilitarea crimei organizate, daca nu chiar sub-ordonare fata de crima organizata, plus sub-ordonarea Statului fata de crima organizata. La fel, unii din judecatori – pentru ca nu-mi imaginez ca chiar „din intamplare” s-a produs schema asta.

  10. Deci, sa-nteleg si eu:
    Ma pun la masa cu Osama si discut amical de o bomb..oana plasata pe undeva printr-o statie de metrou!
    SRI se prinde de figura si (pe siguranta nationala) pune reflectoru’ pe mine. In timp ce eu devin vedeta de film cu circuit inchis, apare Dorneanu, in aceeasi crasma, sa-si bea cinzeaca. Eu cum nu-l suport neam pe Dorneanu, ma ridic de la masa, ma duc la el si-i fac cadou (de vreo 50 de ori) un cutit in gat!
    Satisfacut de darul facut, il las pe Osama sa-si termine airanul si plec linistit acasa…
    Cum eu eram pe film pentru siguranta nationala, se mai pune ce i-am facut lu’ Dorneanu, au ba?
    Va rog, raspuns, ca inca lucrez la scenariu!!

  11. @ Ăștia de la CCR au zis că ceea ce a fost până să se obțină mandatului de supraveghere „să se prescrie” și , „averile dobândite să se prezume că sunt licite” ?

    • Au zis numai de înregistrările obținute ca probe sau și de alte probe de dinainte de aprobarea supravegherii, ?

    • De fapt au zis că înregistrările fără mandat nu sunt probe și nici înregistrările cu mandat, ?

  12. Ccr= grup infracțional organizat

  13. CCR trebuie reformata. Blatul lui Dorneanu cu PSD a ajuns prea departe.
    Nu este in regula ca 2/3 din judecatorii CCR sa fie numiti de parlament. Parlamentul nu ar trebui sa numeasca nici un judecator la CCR, sa numeasca doar presedintele sau presedintele si CSM.
    Ar trebui desfiintate toate „deciziile” CCR din ultimii 3 ani.

    • N-are nici presedintele sa caute in numire. Si nici CSM. Membri CCR trebuie alesi de catre judecatorii instantelor superioare.
      Si numarul de judecatori CCR trebuie sa fie mai mare pentru a reduce posibilitatea manevrelor.
      Si majoritatea cu care e luata o decizie trebuie sa fie mai mare, adica daca doi judecatori se opun unei decizii e o problema, exista o interpretare diferita a constitutiei in CCR, e o problema serioasa. Daca sint mai mult de doi cred ca nici nu se mai poate gindi adoptarea unei decizii pina nu se ajunge la o concluzie comuna.
      Actuala CCR e o mizerie politica si deciziile ei trebuie sa fie considerate vax albina.

    • …ce tristete…ne am batosat,am sperat…ca am scapat de comunism si comunisti si intram si noi in randul tarilor civilizate,democrate…in elita europeana.., as…ne au plesnit kominternistii stanescu,vulguta cu manda al ei cu veorica cu ponta si naumii lui..cu oprea si brucanii,petre roman,neacsu,oprisan,alexe,teodosie,daniel,oile moarte de la midia….nimic nou sub soare…furati.furati. furati.

  14. Evident, inregistrarile de la SRI sunt cele mai bune, cele mai realiste.
    CCR este corupt. CCR se teme de astfel de inregistrari. Constitutia nu impiedica utilizarea probelror de la SRI. CCR minte si abuzeaza de puterea ei.

    • Daca n-ai observat, toate curtile din Ro abuzeaza de putere si interpreteaza legile cum „vrea” muschii lor!

  15. Cât timp și de ce mai stă acel dosar numit TelDrum la dospit sub fundul procurorului de caz ?!? Am înțeles că acum procurorul de caz și-a accidentat un membru inferior, probabil că i-a căzut dosarul pe picior.

    • Numai ilici îl întrece pe dorneanu asta. mai parșiv și nociv decât dragnea, tudorel, iordache, nicolicea, serban nicolae și alte specimene care au infectat tara asta în ultimii ani.

  16. Jigodiile din CCR trebuie arestati, judecati si condamnati la inchisoare pe viata, fara drept de eliberare conditionata. Iar la puscarie sa fie tinuti in camere cu criminali, violatori si talhari.

  17. Politicienii și acoltii lor au privilegii și ”pensii speciale” (drepturi legale) dar nu se multumesc cu atat. Ei fura cu un tupeu incredibil. Cu acelasi tupeu incredibil, probele ce dovedesc furtul (și coruptia) devin astfel ilegale. Chiar fac ce vor.
    O solutie poate fi o greva fiscala.
    Numai o firma specializata pe impozite si taxe și o firma IT poate promova in mediu on-line o ”procedura” la nivel national.

  18. CCR trebuie desfiintata urgent si construita de la zero fara politicieni-viermi .
    Ai fost membru de partid pa, nu mai ai voie sa judeci constitutionalitate in Romania/ membrii trebuie alesi pe criterii strict profesionale si de competenta!!!!!!!!!!!

  19. @ O decizie și despre fonduri europene, ?

  20. La asemenea decizii le poți dori să aibă parte de ceea ce seamana, nu e frumos să dorești Raul cuiva, nici ei nu trebuie să își bată joc de popor.

  21. Dacă ăia de la Uniunea Europeană or să ceară banii și la instanțele europene cum opinați că ar fi considerate probele și dacă ar mai interveni și prescripția și prezumarea dobândiri licite a bunurilor, ?

  22. O lume nebuna, nebuna, nebuna!
    Pe G4 n-am citit aceasta stire, pe care am vazut-o pe Mediafax, precum ca Guvernul Orban a adat azi 24 (DOUAZECISIPATRU) de ougele!!!!!
    A innebunit si asta?!!!

    • Nu a inebunit nimeni.Daca motiunea hotilor trece, guvernul interimar nu mai poate da ordonante de urgente.Ai cazut in plasa mafiei.Nu mai citi rahaturile mafiei (mediafax).

  23. Deci, iar… Astia nu spun ca-s nevinovati, ca-s acuzati de fapte care nu s-au petrecut sau de alte tampenii. Ei nu neaga ca n-ar fi facut faptele respective. Ei neaga doar modalitatea cum au fost prinsi!
    Adica… un oarecare nu neaga c-ar fi furat cateva milioane de euro, de exemplu, ci spune c-ar fi fost prins pentru ca unii l-au inregistrat pe ascuns cand se lauda cu fapta!

    Iar CCR, aripa puscariasilor care face legile, spune ca nu poti acuza pe cineva c-ar fi facut ceva chiar daca ai dovezi clare, confesiune, film, martori sau orice altceva.
    NU! CCR spune ca respectivul infractor este nevinovat, pentru c-ar fi fost prins fara sa vrea, si trebuie sa i se plateasca despagubiri pentru stresul suferit in timpul urmaririi de catre organele de ancheta!

    CUIE MCR!

  24. Remarcați și faptul că la judecătorii de la CCR s-a decis despre atribuțiile judecătorilor de cameră preliminară, eliminând probe fără a avea atribuții și competențe de judecători de cameră preliminară, ? Deci opinați că CCR, se poate zice, că a imixtionat în dosarele instanțelor judecătorești de cameră preliminară referitor la administrarea probelor legale, ?

  25. @În alte spețe, considerară că judecătorii, deși se supun numai legii, constituțional sunt independenți, și își pot stabili că li se cuvin și pensii pe care să le ia de la bugetul de stat ,deși Constituția stabilește numai despre pensii care se plătesc din bugetul public de asigurări sociale și din fondurile private de pensii, ?
    Apreciați totuși și că legea stabilește despre judecători că ar trebui să se supună numai legii , așa cum stabilește și Constituția, chiar și dacă sunt considerați constituțional independenți, ?
    Remarcați și că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritaea ministrului de la justiție și împreună cu judecătorii ar fi și magistrați, despre al căror statut CCR a mai formulat decizii, ?

  26. A naibii drepturi și libertăți … doar pt borfasi! Dar drepturile și libertățile oamenilor cinstiți, care sunt furați de acești borfasi, unde sunt, BĂ CCR?? Huh? Drepturile mele de a fi apărat de stat, de orice institutie a statului, unde e, BĂ CCR?? Cine e SRI, nu e tot institutie a statului român? E instituția altui stat, e companie privata?
    Ce contează cine obține înregistrările ( SRI, polițiștii,etc) atât timp cât cei înregistrați FURĂ?
    Unde dracu scrie in Constitutie ca se poate fura daca nu esti prins de cine trebuie? Dar cu ce sunt mai bune înregistrările poliției fata de cele ale SRI?
    Ba nemernicilor, ala e înregistrat ca FURA, mai conteaza cine l-a înregistrat? Păi, înregistra poliția din teleorman trecută pe persoana fizica a lui dragnea, ceva?
    Pe mine, ca simplu cetatean, nu ma intereseaza cine il prinde, important să il prindă și să nu îmi fure banii, să nu distrugă țară
    Faptele astea de corupție, mai ales la politicieni, ar trebui trecute in Constitutie ca atentat la siguranța nationala! Sa nu mai vina orice ccrist, numit politic, să le interpreteze după cum îi vor muschii
    P.s. se simte cineva de la CCR cu musca pe căciulă ca ar fi putut fi înregistrat de SRI?!? De unde să vă mai plateasca poporul asta salarii peste salarii, n pensii speciale daca il.lasati pradă borfasilor?

  27. La Piovra. Tara noastra e mancata de acest cancer.

  28. Liber la furat! Nicio proba nu are sens, furati, talhariti, violati… fara numar, acolo unde nu ajuta legea vine „curtea curului” cu o decizie favorabila, sau anuleaza niste probe ca oricum institutiile abilitate nu-s abilitate sa le obtina. Nu mai pierdeti vremea, dati drumul la jaf, talharii si violuri!!!

  29. @ Deci, cum ați comena și despre faptul că judecătorii sunt considerați constituțional independenți, de către Constituție, însă se supun numai legii, așa cum stabilește și Constituția, referitor la legile votate, de senatori și deputați, despre judecătoti și chiar și procurori, ?

  30. Apropo, daca cineva neoficial ( un cetățean, mai nou și SRI care se pare ca are mai putine puteri decat o persoana fizica) ne înregistrează pe noi, simplii cetățeni, ca furăm ceva de pe strada, nu vom putea fi trasi la raspundere si judecați? Chiar dacă se vede clar ca am furat? Se mai poate autosesiza poliția si deschide direct dosar sau trebuie să îți facă și ție un flagrant să te judece cu propriile integistrari??

  31. Calmati-va ca m-ati speriat. Deja ma gandeam la iesit in strada. Vedeti ce zice A. Zegrean

  32. Rușine pentru poporul imbecil care nu are cuvânt.

  33. ” De ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu…” . Trebuie sa scape la mustata si cu ajutorul legii si Tel Drum , Dragnea, Zgonea, etc. , nu ?!

  34. Nu este suficient. Procurorii care au folosit „probe” de la SRI in baza celebrelor „protocoale SRI-DNA” trebuiesc judecati și condamnați.

    • Nu doar procurorii. Tot poporul român trebuie judecat şi condamnat să plătească daune celor care l-au jefuit pentru că au acceptat ca astfel de probe să fie folosite în procesele intentate hoților.

  35. Trist, foarte… super trist. Am citit articolul, am citit comentariile dumneavoastra si sunt sincer şocat. Dau dreptate aproape tuturor celor care au comentat, dezbatut, argumentat, aceasta noua găselnita a proscrisilor din CCR. Sunt o mare pata, o mare rusine si absolut o mare piedica in fata umbrei noastre democratii. Eu imi doresc ca rudele lor, copiii, nepotii, stranepotii, strastranepotii, chisr ei insisi sa se inbolnaveasca cat mai repede de coronavirus, sa-i vedem sufocandu-se, tancuindu-se, suferind, si la urma,…, spre „durerea”tuturor MURIND.
    Asa sa-i ajute Dumnezeu.??????????

  36. Pentru CCR nu exista cale de atac in justitie in fata nelegiuirilor savarsite de acesti nemernici, asa zisi judecatori constitutionali. Dar exista totusi o solutie, pentru ca membrii ticalosi din CCR nu sunt nemuritori, oricand pot intra cu masina in zid, prapastie, pot fi calcati de vreun un camion fara frane sau poate cadea un zid peste ei. Speranta noastra se indreapta cfatre asemea justitie aplicata tuturor ticalosilor care au impunitate in fata legilor omenesti.

  37. Dpdv constitutional, decizia CCR este logica si impiedica statul sa supravegheze permanent si fara nicio baza legala pe toata lumea, pe motiv de „siguranta nationala”

    Daca intr-un bloc cu 50 de apartamente locuieste o persoana care este urmarita de SRI pe motiv de siguranta nationala, practic toti locatarii sunt supravegheati – nolens volens.
    Daca doi agenti sunt in misiune de supraveghere a locatarului X de la etajul 3 si in acest timp observa ca locatarul Y de la etajul 7 vinde droguri sau ca locatarul Z de la 9 fura curent, agentii SRI sunt indreptatiti sa sesizeze procuratura care, la randul ei, n-are decat sa initieze propria ancheta, cu mijloacele proprii de supraveghere si de obtinere a probelor, etc.
    Problema e ca deciziile CCR au efect retroactiv.
    Iar asta e o porcarie imensa, pusa la cale de mafie si de slugoii de la CCR.

  38. Codul Penal
    (1) Legea penală română se aplică infracțiunilor săvârșite pe teritoriul României.

    Deci, este și aspectul că decizia CCR nu este lege și nu dezincriminează, eventualele infracțiuni putând fi sancționate și de legislația Uniunii Europene, care ar fi acordat fondurile europene, ?

  39. De asta este vital necesara Legea Lustratiei …. toti ” judecatori ” CCR , cad sub efectul acesteia ! Toti ar fi obligati sa plece ! ALEGERI ANTICIPATE !

  40. Pentru această gașcă politică ce se dorește a fi curte constituțională, mandatele pe siguranță națională nu înseamnă nimic.
    Tot ce are în intenții, Dorneanu & Asociații, este să-i facă scăpați pe marii infractori.
    Este absolut necesar ca această CCR să fie pusă pe alte baze. În modalitatea actuală, este din ce în ce mai nocivă.

  41. si daca era o crima/viol?

  42. Dar aplicarea retroactiva a hotararilor ccr e constitutionala ?

  43. CCR= Curtea de Cacat a Romaniei

  44. Rolul SRI e se dea informatii, dar nu despre corupti. Asa zice CCR. Felicitari CCR

  45. Dar cand este vorba de siguranta nationala , tovarasi CCR-siti , cum se procedeaza ? Sa-nteleg ca pot pleca cu valiza diplomatica plina cu bani necuveniti , in paradisurile fiscale , iar proba este neconcludenta ca-i oferita de SRI. Voi pe banii cui ocupati scaunele alea?

  46. Si uite asa se nasc miscarile extremiste. In fata unei mase de corupti aflati la putere, care isi fac singuri legi care-i favorizeaza la furat, oamenii obisnuiti se vor razvrati si vor deveni radicali, coruptii de nivel inalt precum Valer Dorneanu care a emis tot soiul de porcarii impotriva intereselor Romaniei, vor platii din greu impreuna cu familiile lor. Istoria este plina de exemple din care acesti cretini lacomi nu au invatat nimic.