G4Media.ro

CCR: Nu există conflict juridic între preşedinte şi prim-ministru, în cazul concediului…

Presidency.ro

CCR: Nu există conflict juridic între preşedinte şi prim-ministru, în cazul concediului luat de Dăncilă / Stănescu nu a fost premier interimar

Curtea Constituțională a respins miercuri cu majoritate de voturi sesizarea președintelui Klaus Iohannis care a reclamat un conflict juridic cu premierul Viorica Dăncilă, pe care a acuzat-o că a plecat în concediu fără să-l informeze și că l-a numit pe vicepremierul Paul Stănescu prim-ministru interimar fără a avea acest drept.

Potrivit acestora, cu 7 voturi ”împotrivă” din totalul de 9, CCR a respins argumentele lui Iohannis pe motiv că Paul Stănescu nu a fost numit premier interimar, cum a susținut Iohannis, și, prin urmare, nu există premisele unui conflict între președinte și premier.

”Curtea, cu majoritate de voturi, a respins cererea formulată de Președintele României și a constatat că nu există conflict juridic de natură constituţională între prim-ministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, în legătură cu emiterea de către prim-ministru a Deciziei nr.247/2018 pentru exercitarea unor atribuții. Curtea a reținut că împrejurarea ce a justificat emiterea Deciziei nr.247/2018 nu se încadrează în niciuna dintre ipotezele reglementate la art.107 alin.(3) din Constituție, cu privire la numirea unui prim-ministru interimar, în sensul că nu a existat o imposibilitate de ordin obiectiv și material a prim-ministrului de a-și exercita atribuțiile, pe de o parte, și, pe de altă parte, Decizia nr.247/2018 nu a făcut referire la toate atribuțiile proprii prim-ministrului, ci numai la cele privind conducerea operativă a activității Guvernului”, se arată într-un comunicat transmis de Curtea Constituțională.

Președintele Klaus Iohannis a cerut, pe 3 august, Curții Constituționale să soluționeze un conflict juridic de natură constituțională cu premierul Viorica Dăncilă. Practic, președintele a reclamat faptul că prim-ministrul Dăncilă a încălcat Constituția când l-a nominalizat pe vicepremierul Paul Stănescu interimar în locul său, pe perioada concediului, fără a aduce la cunoștința președintelui ”imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile în perioada 6-13 august 2018”. Președintele a invocat articolul 107 din Constituția României.

”Prin emiterea Deciziei Prim-ministrului nr. 247/31.07.2018 funcționarea Guvernului României este plasată în afara cadrului constituțional, cu consecințe multiple ce vizează, imposibilitatea Președintelui României de a-și îndeplini competența constituțională de a desemna un prim-ministru interimar. Pe de altă parte, consecințele acestei conduite – respectiv omisiunea prim-ministrului de a aduce la cunoștința Președintelui României imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile – afectează rolul constituțional al Guvernului, structura acestuia, desfășurarea activității Guvernului ca organ colegial, întrunit în ședințe legal constituite și conduce la fragmentarea arbitrară a atribuțiilor acestei autorități constituționale în atribuții operative și atribuții neoperative”, a susținut Klaus Iohannis pe 3 august (detalii aici).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Ohooo, sase, acu platim si noi la ANaF banuțe aia? Aia de pe casutele la sarmanii batrani…

    • O faci pe coana Veorica sa para inteligenta. Creier spalat sau platit? Oricum ar fi, mai bine as spala wc-uri decat sa mananc cacat psd-ist .

  2. si Iohanis incepe sa devina la fel de penibil ca Orban, cu atatea atacuri la CCR lamentabile; sper la „dreapta” sa aiba un candidat la presidentie care s-o poata invinge pe Firea

    • Sa stii ca Firea tot pesedista a ramas indiferent de circul care il face zilele acestea iar bazinul ei electoral in tara este suficient de limitat printre pesedisti, cat sa-i tina in casa pe destui dintre ei in ziua votului.
      PS. Iar asa zisa popularitate a ei printre bucuresteni, este insuficienta pt a putea compensa restul tarii !

      Daca va candida Iohannis nu poate pierde !

      PS. Prin asta nu spun ca e cel mai bun ci ca e cel mai bun dintre cei ce vor candida !

      PPS. De asemeni nu zic o noutate dar un candidat la presedintie, dupa ce il descoperi, trebuie crescut cu maxima grija ! 😉

    • @Susu: Uite un posibil candidat la presedintie care ar merita cultivat cu grija: Augustin Lazar.
      Bonus, atacurile GIO impotriva lui Lazar (evaluari, etc.) ii asigura o cota de popularitate excelenta.

  3. CCR, defapt, ajută, puțin câte puțin, la incriminarea echipei Dorneanu pentru uzurparea calității de membru CCR votând împotriva Constituției.
    Vine vremea să plătească pentru mizeriile făcute după ce au scuipat pe încrederea pe care au primit-o pentru apărarea Constituției României !!!
    Cât de în siguranță se simt fraierii în spatele ,,superimunității” dar nu sunt conștienți că va venii o altă ,, Codruța” în locul bubosului și treaba va fi penală și cu poprire de proprietăți.

    Pentru că și Noi vom putea !!!

    • De acord cu tine. Gloata de penali si uzurpatori merita sa crape la munca in folosul comunitatii in schimbul unei ciorbe calde.

      Totusi, placa asta cu „vine vremea sa plateasca” deja este uzata. De prea multa vreme, lumea spune asta. Istoria (recenta) ne arata ca ne amagim inutil.

  4. Dormeo este un natang …

  5. CCR tocmai a legiferat ca poti fi premier prin corespondenta :)) adica oricine poate fi premier fara se fie premier dupa imbuibatii de la CCR :))) daca dispare dupa ce numeste un inlocuitor, e ok? daca fuge din tara dupa ce numeste un inlocuitor si nu mai e de gasit e ok? poate vrea un concediu fara plata si in loc numeste un alt premier care nu e premier dar totusi e premier e ok?

  6. CCR constata conflicte numai cand ii spune Dragnea sa constate conflicte.

  7. Pun pariu că dacă atacă cineva la CCR un act semnat de Stănescu in locul premierului, CCR va spune (cu aceeași majoritate de 7 la 9) că respinge cererea pentru că de fapt vicepremierul a fost numit interimar. Dar asta in altă zi a anului, deci nu se contrazic. Kafka era un naiv..

  8. „Premierul Viorica Dăncilă i-a solicitat, miercuri, omologului olandez Mark Rutte sprijinul Olandei pentru aderarea României la spaţiul Schengen, subliniind că ţara noastră îndeplineşte criteriile tehnice de accedere şi că această temă nu trebuie legată de problematica Mecanismul de Cooperare şi Verificare, scrie Agerpres.”
    Daca esti prost – esti prost si gata.
    Cui s-a pomenit Dancila sa solicite sprijin pentru Schengen! Olandei! Tara cea mai exigenta in privinta Romaniei! Acum, cand Pesta PA a intrat prin granita noastra ca prin Svaitzer, acum cand MCV-ul va fi distrugator, acum cand toata lumea e convinsa de lipsa statului de drept din Romania, de lipsa democratiei din Romania, de incalcarea drepturilor si libertatilor individuale elementare si fundamentale mai rau ca-n anii ’90!!!!!!!!!!!!!!!