G4Media.ro

CCR s-ar putea pronunța miercuri pe sesizarea în cazul legii privind protecția…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

CCR s-ar putea pronunța miercuri pe sesizarea în cazul legii privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive

Curtea Constituţională a României (CCR) ar putea pronunţa, miercuri, decizia pe sesizarea asupra legii privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive.

Sesizarea a fost transmisă Curţii Constituţionale de parlamentari PNL.

Pe 6 mai, plenul Camerei Deputaţilor a dat vot favorabil proiectului de lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, în scopul menţinerii echilibrului contractual şi al asigurării integrităţii pieţei financiar-bancare interne.

Deputaţii au adoptat un amendament respins iniţial de comisiile de specialitate, potrivit căruia, „prin excepţie de la prevederile art. 5, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate”. Articolul 5 prevede că „dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR”.

Potrivit unui alt amendament, creditor financiar este o instituţie de credit autorizată de Banca Naţională a României, o sucursală din România a unei instituţii de credit străine, o instituţie financiară nebancară sau o entitate care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe.

Un articol modificat de deputaţi prevede că „dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă; în cazul în care creditorul financiar este o instituţie financiară nebancară, dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi dublul dobânzii de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă”.

Un alt amendament stipulează că dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR.

Deputatul USR Cosette Chichirău a calificat proiectul de lege ca fiind ”populist” şi ”neconstituţional”. „În martie 2019, CCR a declarat, cu unanimitate de voturi, ‘pachetul de legi Zamfir’ neconstituţional. Acest proiect reia una dintre ideile din acest pachet şi anume plafonarea dobânzilor. (…) Prin acest proiect, unii parlamentari îşi rezolvă problemele de familie sau cele de interes personal, de natură penală”, a argumentat aceasta, cerând atunci respingerea proiectului.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a susţinut că proiectul are ca obiectiv plafonarea dobânzilor în România, în condiţiile în care, pe alocuri, media dobânzii este de patru ori mai mare faţă de media Uniunii Europene. ”Cred că e momentul ca românii să nu mai plătească cele mai mari dobânzi din Europa”, afirma Simonis.

sursa foto: Inquam Photos\ Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Rușine tuturor celor care NU susțin acest proiect. Băncile au ajuns să fie cămătari sprijiniți de bnr, iar parlamentul garantul lor. Populimea plătește la greu, ca sclavii pentru bănci, când în afară dobânzile pentru imobiliare sunt de 1-2%.
    Puie încă odată celor ce nu susțin scăderea dobânzilor!

    • In afara dobanzile sunt asa mici pentru ca ei folosesc Euro si au inflatia foarte mica si daca isi cresc dobanzile intra in deflatie, ceea ce e bine pentru bani, dar e rau pentru cei ce au credite pentru ca trebuie sa plateasca in valuta tot mai scumpa.
      Daca la noi se plafoneaza dobanzile dupa proiectul asta o sa creasca inflatia pt ca se vor lua tot mai multe credite ieftine, ceea ce este rau pentru majoritatea omului de rand care isi tine banii la ciorap (sau stiu un exemplu in borcane ingropate prin gradina :))) ) sau intr-un simplu cont bancar. Beneficiaza in schimb cei care au credite cu dobanda fixa( de exemplu eu), care au aur si argint (tot eu) sau bitcoin (tot eu). :))
      Mai au de pierdut si bancile care au dat credite cu dobanda fixa pentru ca vor primii valuta devalorizata pentru plata creditelor imprumutate.

      Eu vreau sa treaca acest proiect care impreuna cu cel de marire a pensiilor cu 40% vor exploda deficitul bugetar si inflatia va creste si poate vom ajunge la hiperinflatie. Aceste doua prioiecte le va da o palma sanatoasa peste fata celor care isi doresc pomeni electorale si o economie controlata de stat, ca pe timpul comunismului. In fapt un punct din definitia fascismului este ca statul controleaza toata economia.

      Deci bine ati venit in neo-fascism!