CCR verifică dacă au fost respectate procedurile parlamentare la numirea ca judecători constituționali a lui Cristian Deliorga și Gheorghe Stan / Numirea celor doi ar putea fi anulată, după sesizarea USR. Pronunțarea, amânată pentru 5 iunie
Curtea Constituțională (CCR) a solicitat verificări suplimentare a în legătură cu procedura de numire a celor doi judecători constituționali din partea Parlamentului, Cristian Deliorga (Senat) și Gheorghe Stan (Camera Deputaților), au declarat surse din cadrul CCR pentru G4Media.ro.
Potrivit surselor citate, există posibilitatea invalidării celor două numiri pe motiv că ”procedurile parlamentare nu au fost respectate cu acuratețe”. Numirea celor doi a fost contestată la CCR de către parlamentarii USR.
Decizia a fost amânată pentru data de 5 iunie, în ciuda insistențelor președintelui CCR, Valer Dorneanu, de a le da undă verde celor două persoane numite pe Senat și Camera Deputaților, la propunerea PSD și cu voturile ALDE și ale altor 30 de deputați de la celelalte partide.
Gheorghe Stan, șeful secției speciale de investigare a magistraților, și Cristian Deliorga, judecător la Constanța și un aproipiat al Adinei Florea, au fost numiți judecători consrtituționali pe 7 mai de Senat și de Camera Deputaților.
Pe 14 mai, parlamentarii USR au anunţatcă vor depune la CCR o contestaţie referitoare la numirea celor doi la CCR.
În privinţa lui Gheorghe Stan, actualul şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, USR reclamă în primul rând incompatibilitatea acestuia, dar şi lipsa de anvergură profesională.
„Din momentul numirii, prin hotărâre a Camerei Deputaţilor, şi momentul publicării în Monitorul Oficial a acestei hotărâri, domnul procuror nu şi-a prezentat demisia, ceea ce i-a permis ulterior să efectueze anumite acte procesuale, în condiţiile în care a fost numit judecător la CCR. Nu poţi fi în acelaşi timp şi judecător şi în acelaşi timp şi procuror. (…) O altă chestiune – nu a fost respectată condiţia referitoare la înalta pregătire profesională. Am avut un set de întrebări în Camera Deputaţilor şi în Comisia juridică, domnul Gheorghe Stan fie a răspuns greşit, fie nu a răspuns la aceste întrebări. În afară de aceasta, CV-ul dumnealui nu este unul care să ne facă să concluzionăm că are o înaltă pregătire profesională, o anvergură de judecător la CCR. De asemenea, toate actele pe care le-a îndeplinit în calitate de şef al Secţiei speciale, în ultima perioadă, au demonstrat că nu îndeplineşte acea condiţie referitoare la independenţa pe care ar trebui să o manifeste un judecător la CCR, chiar şi faţă de cei care l-au numit”, a spus deputatul USR Stelian Ion, la Parlament.
În ceea ce-l priveşte pe judecătorul Cristian Deliorga, USR a identificat, de asemenea, un motiv de incompatibilitate generat de faptul că acesta nu şi-a depus demisia înainte de publicarea în Monitorul Oficial a numirii sale la CCR din partea Senatului.
„Al doilea motiv este legat de faptul că s-a încălcat în mod flagrant legea în Senat, în sensul că audierea care trebuia efectuată nu a fost efectuată şi în plenul Senatului, aşa cum impune în mod imperativ legea. Trist este că tot ce s-a întâmplat în ultimul timp aruncă, din păcate, o umbră de îndoială asupra activităţii Curţii Constituţionale, ceea ce a fost reflectat şi în scrisoarea din partea oficialilor europeni, din partea prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, care în mod explicit vizează această ultimă decizie referitoare la completurile de cinci judecători, care şi în opinia Comisiei Europene reprezintă un atac la independenţa Justiţiei din România. Nu vrem ca cea mai importantă Curte din România care se ocupă de verificarea constituţionalităţii, de apărarea Constituţiei, să fie codaşul Europei între Curţile Constituţionale din UE. Imaginea CCR şi credibilitatea acesteia sunt foarte importante şi trebuie apărate. La CCR nu trebuie să ajungă marionete sau oameni care nu sunt pregătiţi profesional”, a afirmat deputatul USR.
Foto: Procurorul Gheorghe Stan. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii