G4Media.ro

CD-urile revin la modă / Vânzările au crescut în SUA pentru prima…

Sursa foto: Pixabay

CD-urile revin la modă / Vânzările au crescut în SUA pentru prima dată din 2004 / S-au vândut 40,5 milioane de discuri

Vânzările de CD-uri sunt în creştere pentru prima dată din 2004, în Statele Unite. 40,5 milioane de unităţi au fost vândute aici în 2021, cifră în creştere cu 17% în raport cu anul precedent, potrivit Billboard.

Revista americană a explicat această revenire a compact-discului prin lansarea mai multor evenimente ale marilor case de discuri.

Albumul „30” al lui Adele a fost vândut în 898.000 de exemplare pe CD. Lansările cântăreţei Taylor Swift au permis a creştere a vânzărilor. Albumul ei „Evermore”, lansat în decembrie 2020, apoi versiunile reînregistrate ale discurilor „Fearless” şi „Red” s-au vândut cumulat în 713.000 de unităţi.

Grupul K-pop BTS a vândut 1,03 milioane de exemplare din ultimele două albume, lansate în 2020. În total, acestea trei reprezintă 7,1% din vânzările totale de CD-uri în Statele Unite în 2021.

Revista remarcă, de altfel, că şi fondurile de cataloage – albumele vechi de cel puţin doi ani şi regulat reeditate – au avut vânzări în creştere de 1,4%. În 2004, ultima dată când vânzările de CD-uri ai încheiat anul în creştere, primele în top au fost ocupate de albume Usher, Norah Jones şi Eminem.

Apărut în anii ’80 şi simbol al muzicii anilor ’90, CD-ul a dispărut uşor din uz de-a lungul anilor 2000. Democratizarea internetului şi uşurinţa cu care au fost făcute descărcări ilegale au aruncat o întreagă industrie în criză istorică, formatul intrând la rangul de artefacte.

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. CD-urile oferă cea mai bună fidelitate acustică. Sper sa revina acea perioadă in care foloseam compact discuri.

    • Pai depinde doar de tine „sa revina”, ce te opreste?. Eu cumpar de vreo 6 ani, si le folosesc direct pentru auditie de 2

    • ai ramas in urma cu cei 44 de kilohertii ai tai… baga un flac.

    • Diferenta se discerne pe sisteme audio de calitate, si ea exista. Eu vad diferenta si intre Tidal Master si CD, dar pe un sistem audio peste medie. Pe sisteme obisnuite se aud la fel (de rau).

    • deci 44khz se aud mai bine ca 192? OAU, eu zic sa mai asculti. sigur, se aud mai bine ca un mp3, asta clar. dar cd-ul e cam mort si e bine ca e asa.

  2. e altceva cand veceurile sunt spalate de Work-and-Travel, iar tu incasezi de pe sonde din Marea neagra

    Ai bani sa tii sute de milioane fara munca, sa le dai si casa, si masa, si bani de CD-uri.

  3. Nu știu ce vor face cu ele că acum nici laptopurile nu mai au unitate optica. Multi le cumpăra așa de dragul artistului dar ei tot pe online streaming le ascultă.

  4. Cu cat e mai „evoluat” formatul digital, cu atat e mai greu ca sa-l faci sa sune cat mai natural = asta e un lucru greu de inteles de catre marea majoritate, care nu-si permite sau nu concepe sa foloseasca un sistem audio high-end. Diavolul sta in detalii, iar acestea sunt ff greu (costisitor, adica) de scos la iveala. Un aparat high-end incepe de la 4000EUR pret de lista. Sa faci un fisier de 192 sa sune cel putin la fel de bine ca un „banal” red-book 44.1, te costa de cateva ori mai mult decat in cazul CD. Am avut ocazia sa aud aceeasi piesa, CD vs HD track direct din masterul original, pe sistem de peste 200000EUR, si tot de cd suna mai natural. Plus ca HDtracks nu stii daca provin din masterul original, si nu de prin alta reconversie…

  5. Prefer sa ma bucur de muzica, detaliile tehnice duse la extrem distrug pasiunea pentru muzica. CD ul este cel mai bun dpv sl sunetului, rezistenta in timp etc. Se gasesc playere bune sh pe ebay sau olx, la preturi decente. Nu trebuie sa iti vinzi un rinichi sa iti iei o linie audio decenta.