G4Media.ro

Ce a dezvăluit un test german despre hainele comercializate de compania Shein…

Sursa foto: Greenpeace

Ce a dezvăluit un test german despre hainele comercializate de compania Shein / Au fost verificate 21 de articole, de la pantofi pentru bebeluși la rochii, jachete și accesorii

Câteva clicuri, o mână de euro cheltuiți și din cealaltă parte a lumii ajung direct la noi acasă acasă pungi de plastic pline cu haine, accesorii și tot ce ne dorim. Şi totuși, în spatele acestui proces în continuă creștere, cel al modei rapide comercializată în majoritatea cazurilor de companii asiatice precum Shein și Temu, dar și AliExpress și altele, există părți întunecate asupra cărora de cele mai multe ori e greu obții răspunsuri, atât în ​​ceea ce privește condițiile lucrătorilor, cât şi informaţii privind calitatea, sau compoziţia produselor, potrivit Rador Radio România.

Mai multe rapoarte și investigații ale diverselor asociații, inclusiv Greenpeace în 2022, au dezvăluit până acum că produsele comercializate în special de giganții chinezi pot conține în multe cazuri materiale și substanțe toxice, de la ftalați la metale grele. Substanțe potențial dăunătoare pentru cei care le poartă și capabile să provoace boli ale pielii.

Preocuparea internațională de a încerca să se facă lumină asupra a ceea ce conțin de fapt miliardele de articole comercializate online la costuri foarte mici, a dus recent la mai multe investigații și operațiuni judiciare, iar la jumătatea lunii august, după mai multe teste care au implicat peste 144 de articole vestimentare şi accesorii, autoritățile de la Seul au sechestrat sute de produse, descoperind în mai multe articole vestimentare prezenţa unor substanţe toxice care depăşesc limitele permise de lege

În inspecția coreeană, de exemplu, au fost evaluate produse de la Shein, AliExpress, Temu și alte companii și s-a descoperit că unii pantofi conțineau niveluri ridicate de ftalați (chiar de 229 de ori peste limită). Oficialii de la Seul au subliniat faptul că anumite produse plastifiante pe bază de ftalați pot avea un impact asupra fertilității sau a nașterilor premature, iar altele pot fi cancerigene. În alte produse a fost găsită formaldehidă peste nivelurile permise, deși Shein s-a apărat susținând că lucrează „îndeaproape cu agențiile internaționale de testare pentru a efectua în mod regulat teste de prelevare bazate pe riscuri și pentru a se asigura că produsele livrate de furnizori respectă standardele de siguranța a produselor Shein.”

La câteva ore după ce rezultatele blitz-ului autorităților coreene au fost lansate pe rețelele de socializare precum TikTok sau Instagram, mai mulți influenceri, printre care Sean Christopher, au creat conținut pentru a încerca să reînvie dezbaterea privind pericolele unor componente chimice prezente în articolele vestimentare fast fashion.

„Trebuie să începem să luăm chestia asta mult mai în serios”, a explicat Christopher, invitând pe toată lumea să vorbească despre problemă, în ciuda faptului că mărci precum Shein își continuă ascensiunea de neoprit, în condițiile în care doar în 2023 au înregistrat o cifră de afaceri de 45 de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, site-ul german Oko-Test a preluat recent invitația lansată pe rețelele de socializare și a efectuat un test interesant legat de produsele Shein. Asemenea clienților obișnuiți, editorii au comandat online 21 de articole, de la pantofi pentru bebeluși la rochii, jachete și accesorii. Testele efectuate în laborator, toate explicate cititorilor în detaliu, arată cum „doar o treime din articolele examinate reușesc cu greu să atingă nivelul suficient sau adecvat”, în timp ce pentru toate celelalte vorbim de produse de proastă calitate şi hotărât inadecvate(din punctul de vedere al calității componentelor).

De exemplu, în timpul testelor, o rochie de fetiţă cu motive unicorn a eliberat antimoniu toxic, reziduuri care pot fi absorbite prin transpirație. În alte articole a fost găsită dimetilformamidă, în timp ce unele sandale erau „pline cu substanțe toxice” peste nivelurile UE: cum ar fi, de exemplu, plumb și cadmiu, metale grele periculoase pentru sănătate.

Nu numai cei de la Oko-test scriu că sunt „uimiți de cantitatea de ftalați interziși pe care laboratorul a găsit-o în sandalele de damă Shein: conținutul depășind de 15 ori limita deja nu prea severă a directivei europene REACH”. Pe de altă parte, la cele pentru bărbați s-au găsit „hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) care pot provoca cancer și, prin urmare, sunt interzise”, scriu germanii.

Mai mult, au fost efectuate și teste de rezistență: o pereche de papuci de damă leopard a rezistat doar 14 mii de pași înainte de a se rupe. Având în vedere prețul, poate că nu este un lucru surprinzător, în timp ce compoziția produselor „ar trebui să ne pună pe gânduri” indică executanții testului. De altfel Oko-Test a trimis companiei Shein o serie lungă de întrebări despre componentele și proveniența anumitor țesături pentru a înțelege mai multe (tot despre originea) și pentru a investiga posibilul impact asupra consumatorilor însă, scriu germanii, „nu am primit niciun răspuns”.

Sursa: LA STAMPA / Rador Radio România / Traducerea: Cătălina Păunel

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Si totusi, chiar in acest articol sunt reclame la Temu…..

    • Sigur ca va apar reclame la Temu pentru ca asa functioneaza algoritmii de pe dispozitivul dvs. Adica va afiseaza reclamele in functie de interesele pe care le manifestati atunci cand folositi internetul. Mie, de exemplu, nu imi afiseaza acest tip de reclama.

    • Exact, asta am vrut sa remarc si eu.
      Probabil pentru ca banii n-au miros, sau alte toxine masurabile.

    • @FaraPenali
      Pana la urma o sa aveti si anunturi de la Tenu. Gama lor de produse este atat de larga, incat nu se poate ca vreunul dintre obiectele de care v-ati interesat vreodata sa nu fie si in oferta lor. Dupa care, nu mai scapi

    • Recomand Firefox (fie că vorbim de laptop/desktop, fie de telefon Android), cu add-on uBlock Origin. Adio reclame.
      Păzește/ferește și de alte chestii nașpa, nimeni nu ar trebui să mai riște navigarea prin world wide web fără (o minimă) protecție.

    • Singura reclama de care nu poti scapa pe G4 este cea la Reiffeisen si e legata de Olimpiade.
      Asta e banca aia care mai are afaceri in Rusia, inca. Si totusi…

    • Utilizati aplicația Brave pentru browsing si nu mai aveti bataie de cap.

  2. Update: de azi s-au mutat reclamele: de la Olimpice/Paralimpice, la tenis

  3. You get what you pay for!

  4. Foarte ieftin si bun nu exista!