G4Media.ro

Ce-a făcut UE în timpul pandemiei? Un rezumat al acțiunilor de ajutorare…

Foto: Comisia Europeană

Ce-a făcut UE în timpul pandemiei? Un rezumat al acțiunilor de ajutorare a statelor membre

Comisia Europeană se pregătește să anunțe fondul de redresare, menit să combată criza economică generată de pandemie. Dar ce a făcut UE până în prezent pentru a ajuta statele membre?

Iată un rezumat al tuturor instrumentelor financiare adoptate până acum.

  1. Utilizarea fondurilor europene rămase neutilizate

În primul rând, Comisia a permis statelor membre să utilizeze aceste fonduri din bugetul european curent care rămăseseră neutilizate și care, în mod normal, ar fi trebuit să fie returnate.

  1. Noul Bazooka al BCE

Banca Centrală Europeană a anunțat în martie un program masiv de achiziționare de obligațiuni guvernamentale de 750 de miliarde de euro, care se va desfășura până la sfârșitul acestui an.

BCE cumpărase deja în trecut datoria zonei euro, dar strict proporțional cu PIB-ul și populația.

„Ceea ce este foarte important de subliniat pentru achizițiile noi făcute în timpul urgenței este că această limitare nu există și că BCE poate cumpăra cu multă flexibilitate obligațiunile guvernamentale ale statelor membre din zona euro”, explică Zsolt Darvas, analist la Institutul Bruegel.

  1. Programul SURE

În aprilie, Comisia Europeană a anunțat lansarea programului SURE, care finanțează măsuri de protecție a creditului pentru locurile de muncă din statele membre.

Avantajul ar putea consta în obținerea unui împrumut foarte ieftin, cu o dobândă zero.

  1. 25 de miliarde de euro pentru IMM-urile europene

Tot în aprilie, Banca Europeană de Investiții a anunțat o schemă de garanție de 25 de miliarde de euro pentru a sprijini IMM-urile din Europa.

Aceasta ar putea genera până la 200 de miliarde de credite.

  1. MES, mecanismul european de stabilitate

Mecanismul european de stabilitate a fost principala sursă de salvare pentru Grecia, însă în condiții foarte stricte. În luna mai, miniștrii din zona euro au extins acoperirea fondului pentru a acoperi criza coronavirusului, dar în condiții foarte diferite, explică Darvas.

„De data aceasta, singura cerință este că statele membre vor trebui să cheltuiască acești bani pentru asistenţă sanitară. De asemenea, este limitat la 2% din PIB, e un împrumut mult mai mic”.

  1. Propunerea „fondului de recuperare”

Până în prezent, UE a asigurat în mare parte creditul economic statelor membre pentru a combate criza, în timp ce propunerea franco-germană pentru crearea unui plan de 500 de miliarde de euro prevede că banii vor fi acordați fără subvenție.

În cazul în care s-ar aproba și UE ar acorda subvenții țărilor aflate în dificultate, atunci, răspunsul UE la criză ar putea fi o noutate.

Sursa: Euronews / Articol de Sandor Zsiros / Traducerea: Cătălina Păunel (Rador)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...