Ce a vrut să spună inginerul metalurg Cezar Preda, noul director adjunct al ICR Paris? ”Cultura noastră are valențe nu numai literare, de arte, muzicale, are și valențe tehnice, de informatică, de inteligență artificială”/ ”Suveranitatea noastră, a României, este absolut importantă să o facem în domeniul culturii, pentru că, în altă parte, nu”
Numirea recentă a lui Cezar Preda și a lui Victor Paul Dobre, doi ingineri trași pe linie moartă din politică, în posturi de conducere la filialele Institutului Cultural Român (ICR) din Paris și Lisabona a reprezentat o veritabilă surpriză deoarece, în mod tradițional, în astfel de funcții ajungeau persoane din mediul cultural – artiști, scriitori etc.
G4Media l-a contactat pe Cezar Preda, cel care va ocupa postul de director adjunct al ICR Paris, iar discursul acestuia nu face decât să dea apă la moară criticilor. El însuși recunoaște că le-a spus celor din PNL care i-au făcut propunerea că ”va fi o problemă”, dar contraatacă tăios: ”Există în mediul nostru cultural o anumită bulă, un anumit cocon, care nu privește cu ochi buni nimic din afară.”
În vârstă de 63 de ani, Preda are diplomă de inginer în profilul metalurgie – specializarea turnătorie de la Institutul Politehnic Bucureşti și de economist de la Academia de Studii Economice – Centrul Teritorial Buzău, localitatea de domiciliu.
Deține un doctorat în ştiinţe inginereşti, obținut de la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti, în 2010. Între 1997 și 2003 a fost director general al firmelor publice de salubritate din Buzău și București, din 2004 până în 2020 fiind deputat PD, PDL și PNL.
O prezență constantă în lumina reflectoarelor, Preda a dispărut, apoi, din prim-planul vieții publice pentru a reapărea în aceste zile, odată cu numirea în postul de director adjunct al ICR din Paris. Institutul are o poziție-cheie în promovarea culturii românești prin cele 18 filiale din străinătate și este sub autoritatea Senatului României.
Contactat de G4Media, Preda a recunoscut că numirea a avut loc pe linie de partid și că, inițial, i s-a oferit un post de ”director plin” la unele dintre cele 18 filiale de peste hotare unde multe dintre pozițiile de conducere s-au eliberat în ultima vreme. El susține că a refuzat și a ales o funcție de director adjunct.
”De ce am acceptat această chestiune? Eu, fiind un manager care am confirmat în foarte multe situații – sunt profesor de management – cred că, într-o echipă, promovarea culturii are o latură foarte importantă în ceea ce privește proiectul în sine. De aceea nici nu am acceptat să fiu director plin, cred că, într-o echipă, un manager bun poate să-și aducă constribuția pe evenimentul sau acțiunea pe care dorești s-o promovezi, să aibă succes”, spune Preda.
Referitor la modul concret în care dorește să se implice în activitatea ICR Paris, politicianul declară că ”Am studiat exact ce trebuie făcut, iar eu cred că modul în care privim cultura – va trebui să ieșim din șabloanele vechi. Valorile noastre culturale pe care le-am promovat tot timpul și care merită să fie promovate au, totuși, o componentă majoră, dar există o anumită latură care, bineînțeles, trebuie promovată. Cultura noastră are valențe nu numai literare, de arte, muzicale, are valențe, și până la urmă, tehnice, de informatică, de inteligență artificială, lucruri pe care cred eu aș putea să le introduc în asemenea proiecte.”
De asemenea, Preda își propune să implice tinerii în promovarea culturală, deviind, însă, apoi spre o abordare surprinzătoare: ”Eu sunt un om viu, un om care înțelege că lucrurile trebuie privite și de pe alt scaun. Cultura românească are un trecut extraordinar, dar are și un prezent care trebuie neapărat promovat. Eu mă gândesc ca proiecte concrete tot ce înseamnă tineretul român care face cultura și face cultura secolului 21, modul în care prezintă, modul în care se reprezintă trebuie promovat și aici mă refer foarte mult la ce înseamnă adolescenții care își iau destinele de a promova cultura, de a face cultură în România, lucru care trebuie arătat și celorlați, pentru că aici, și nu aș vrea să spun vorbe mari, dar, credeți-mă, cunosc bine viața politică românească din ultimii 20 de ani, suveranitatea noastră a României, este absolut importantă să o facem în domeniul culturii, pentru că, în altă parte, nu. Tot ce înseamnă suveranitatea unei țări europene la ora actuală este modul în care-și promovează cultura și rămâne suverană în tradițiile și cultura sa.”
Despre diferențele dintre calificările sale și cerințele unui asemenea post, Preda susține că ”Niciodată nu am fost acuzat de impostură. Eu nu m-am pus niciodată pe locul cuiva. Eu m-am dus să fac treabă acolo unde trebuia să fac treabă și unde am fost numit. În ceea ce privește rumoarea, ea va crește, eu eram conștient de această chestiune”, dar îi atacă virulent pe critici: ”Există în mediul nostru cultural o anumită bulă, un anumit cocon, care nu privește cu ochi buni nimic din afară, absolut cu nimic. Bineînțeles, greșeala este și a mediului politic care nu a promovat întodeauna oameni de succes. (…) Eu nu am nici o problemă de impostură, cine mă contestă, cine crede că ar face treabă mai bună ca mine să-și prezinte proiectul, să stea de vorbă cu mine (…) aici nu se pune problema de erudiție sau de cât de cult sunt eu. Eu de formație sunt inginer, doctor inginer pe-adevăratelea în științele exacte, inginerie mecanică, am anumite pregătiri care îmi permit să știu ce înseamnă managementul, sunt profesor asociat de 11 ani în Universitatea Politehnică București, deci eu mă duc să-mi fac treaba cu ce știu, cu ce am în cap, în rest, comentarii vor fi și se vor înmulți, normal. Le-am spus vechilor mei colegi: Domle, va fi o problemă, e o lume în care oricine va fi, va fi bălăcărit. Îmi asum treaba asta, nu am o problemă, nu sunt, însă, nesimțit, nu sunt om care să nu sufăr dacă cineva mă descrie și nu mă cunoaște, dar, asta este țara, ăștia suntem noi toți.”
La sfârșitul interviului, i-am solicitat lui Preda să le răspundă criticilor și l-am invitat să descrie, pe scurt, un om de cultură provenit din România, alegându-l aleatoriu pe Tristan Tzara: ”Bineînțeles că știu cine este Tzara, dar am să vă spun un lucru: (…) a face acum un inventar al tuturor evenimentelor, personajelor, oamenilor de mare valoare din cultură și a mi le pune mie în memorie, în dreptul de a descrie aceste persoane, mi se pare incorect.”
Notă: Numirea lui Cezar Preda și Victor Paul Dobre la filialele ICR din Paris și Lisabona a fost semnalată inițial de ziarul Libertatea.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
50 comentarii