
Ce ar fi putut cauza marea pană de curent din Spania și Portugalia? Opiniile experților
Furnizarea de energie electrică revine încet în unele părți ale Spaniei și Portugaliei, după ce luni o pană majoră de curent a provocat haos pentru cei care locuiesc în Peninsula Iberică, transmite Euronews.
Pana masivă de curent a oprit trenurile de metrou și căile ferate, a întrerupt serviciile de telefonie și conexiunile la internet și a oprit bancomatele și semafoarele în Spania și Portugalia și în unele părți ale Franței.
Regiunea iberică are o populație de aproximativ 60 de milioane de oameni, deși nu este clar câți au fost afectați de pană.
Red Electrica, operatorul rețelei naționale de electricitate a Spaniei, a declarat într-o declarație că luni seară a fost restabilită alimentarea cu energie electrică a unor părți din mai multe regiuni, inclusiv Catalonia, Andaluzia, Țara Bascilor și Castilia și Leon.
Eduardo Prieto, șeful operațiunilor de la Red Eletrica, a declarat pentru Associated Press că situația a fost fără precedent, numind evenimentul „excepțional și extraordinar” în timp ce Teresa Ribera, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene însărcinat cu promovarea energiei curate, a numit incidentul „unul dintre cele mai grave episoade înregistrate în Europa în ultima perioadă”.
Autoritățile încă încearcă să determine cauza exactă a întreruperii, dar experții au avansat câteva scenarii posibile pentru motivul producerii acesteia.
Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, în prezent, există puține dovezi pentru a spune definitiv ce a mers prost.
Rapoartele care circulau luni sugerau că întreruperea ar fi putut fi rezultatul unui fenomen rar numit „vibrații atmosferice induse” care a provocat „oscilații anormale” în liniile de înaltă tensiune ale rețelei de energie din Spania.
„Aceste oscilații au provocat eșecuri de sincronizare între sistemele electrice, ducând la perturbări succesive în rețelele europene interconectate”, compania energetică portugheză REN ar fi declarat pentru BBC luni după-amiază.
REN a infirmat ulterior aceste afirmații în presa portugheză. Dar ce sunt aceste vibrații și ce efect ar fi avut ele asupra rețelei electrice din regiune?
Solomon Brown, profesor de procese și sisteme energetice la Universitatea Sheffield din Marea Britanie, a declarat că o „vibrație atmosferică indusă” ar putea fi considerată echivalentul „inducerii unei mici schimbări în câmpul electromagnetic local”.
„Acest lucru ar avea același tip de impact ca, de exemplu, un eveniment solar și ar putea provoca dezechilibre în fluxurile de energie electrică care ar trebui să fie controlate”, a declarat el pentru Euronews Next.
Distribuitorul de energie ar putea utiliza o serie de acțiuni pentru a controla acest lucru, a continuat el, cum ar fi să solicite surselor de energie să producă sau să reducă cantitatea de energie pe care o furnizează.
În cazurile în care perturbarea este prea mare, a continuat Brown, operatorii pot închide rețeaua și o pot reporni încet. Re-energizarea rețelei este „complicată”, a adăugat el, spunând că poate dura un număr de ore pentru ca energia să revină peste tot.
Deși nu este un expert în rețeaua spaniolă-portugheză, Brown crede că cele două sunt „interconectate” prin cabluri de înaltă tensiune care sunt sincronizate pentru a crea o singură rețea electrică.
„Acest lucru este destul de comun și, pentru Europa, ajută la crearea unei singure rețele electrice care poate coopera, dar care, în momente de stres, trebuie gestionată separat și adusă înapoi împreună”, a spus el.
Onyema Nduka, lector superior în sustenabilitate energetică la Universitatea din Londra, a declarat că rețelele electrice sunt în mod normal interconectate deoarece centralele de generare care le alimentează sunt situate departe de orașe.
Ceea ce înseamnă că o pană de curent într-o parte a rețelei ar putea „duce la un efect în cascadă în alte zone”.
„În mod ideal, redundanțele sunt încorporate în sistem, cum ar fi existența mai multor puncte de alimentare, generatoare de rezervă amplasate în locuri diferite, fire și cabluri interconectate etc”, a spus el.
Soluția este ca societățile energetice să restabilească electricitatea pentru clienții afectați cât mai curând posibil, dar procedura pentru realizarea acestui lucru „nu a fost încă dezvăluită”, a adăugat Nduka.
Oficialii portughezi citați de AP și de presa locală au pus până acum întreruperea pe seama unor probleme tehnice nespecificate care provin din afara țării, dar au precizat că ancheta este încă în desfășurare.
Juanma Moreno, președintele guvernului regional andaluz, a declarat luni că un atac cibernetic nu a fost exclus și a recomandat cetățenilor să fie precauți.
Cu toate acestea, afirmația privind atacul cibernetic a fost respinsă de oficiali, inclusiv de Pedro Sanchez, premierul Spaniei, Luis Montenegro, premierul Portugaliei, și Antonio Costa, președintele Consiliului European.
„Spania are mecanisme pentru a face față acestor tipuri de situații”, a postat Sanchez pe platforma de socializare X.
„Încă o dată, fac apel la public să coopereze cu toate autoritățile și să acționeze responsabil și civilizat, așa cum am făcut întotdeauna.”
Centrul național portughez de securitate cibernetică a afirmat, de asemenea, într-o declarație că nu există indicii că întreruperea a fost cauzată de un atac cibernetic.
În comentariile pentru Euronews, Taco Engelaar, director executiv la experții în infrastructură energetică Neara, a afirmat că interconectivitatea rețelelor naționale și a sistemelor lor ar însemna că o defecțiune sau un atac ar avea același rezultat net.
„O astfel de defecțiune generalizată a rețelei este extrem de neobișnuită și ar putea fi cauzată de mai multe lucruri: ar putea exista o defecțiune fizică în rețea care să provoace căderea energiei, un atac cibernetic coordonat ar putea fi în spatele acesteia sau un dezechilibru dramatic între cerere și ofertă a făcut ca sistemul de rețea să depășească limita”, a spus el.
„Dacă este vorba de o defecțiune a sistemului, atunci interconectivitatea dintre diferitele rețele regionale și naționale ar putea duce la o amprentă mare a întreruperilor pe care le vedem astăzi [luni]”, a adăugat el.
„Același lucru este valabil și în cazul unui atac cibernetic – multe dintre aceste sisteme sunt conectate și partajează active – distrugerea unuia ar putea distruge multe”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii