Ce ar putea să folosească ucrainienii ca să transforme invazia rusă într-un coșmar pentru Kremlin: drone, unități mobile rapide, forțe speciale
Cea mai bună modalitate de a preveni o invazie la scară largă a Ucrainei de către Rusia ar putea fi prin creșterea costurilor militare potențiale cu care se va confrunta Mosova în cazul în care președintele Vladimir Putin decide să lanseze o ofensivă majoră împotriva țării vecine.
O analiză publicată de organizația de tip think tank Atlantic Council enumeră câteva dintre aceste costuri potențiale, între care crearea de unități mobile care să hărțuiască continuu trupele ruse, implicarea forțelor speciale ucrainene in operațiunile de gherilă, utilizarea de drone și alte echipamente specifice conflictelor asimetrice etc. Toate acestea ar trebui adăugate la sancțiunile economice pe care Statele Unite și aliații lor le vor impune regimului de la Kremlin în cazul unui atac al Rusiei.
Planuri de invazie
Potrivit informațiilor furnizate de seviciile de informații occidentale și ucrainiene, Rusia pregătește pentru următoarele perioadă o ofensivă împotriva Ucrainei cu până la 175.000 de militari, concentraţi în patru locuri, cu 50 de grupuri tactice de luptă, cu tancuri, piese de artilerie și transportoare de trupe.
Analiștii militari au vorbit despre patru scenarii posibile pentru o invazie militară rusă a Ucrainei: ocuparea completă a țării; capturarea întregii zone de coastă a Ucrainei, de la Donețk până în Moldova, inclusiv a Odessei; ocuparea coastei de la Donețk până în Crimeea, de-a lungul Mării Azov, prin Mariupol; anexarea regiunii Donbas, ocupată în prezent de forțele ruse. Defense News care a scris despre aceste scenarii a precizat că, în cazul în care se decide să folosească forța militară, această a patra alternativă poate fi cea mai atractivă opțiune a lui Putin.
Amenințările militare ale Rusiei împotriva Ucrainei nu doar că au stârnit îngrijorarea profundă a americanilor și aliaților lor din NATO și Uniunea Europeană, care au cerut constant rezolvarea diplomatică a situației și retragerea trupelor ruse din regiune. Prin poziția agresivă adoptată, Moscova a forțat Vestul să se așeze la masa de discuții privind cererile sale, văzute de mulți ca „iraționale,” așa cum este cea ca NATO să se retragă la frontierele sale din 1997 și negarea dreptului țărilor din fosta sferă de influență sovietică de a se alătura alianței nord-atlantice.
Iar jocul Rusiei a fost încununat de succes. Discuții la nivel înalt de securitate între oficialii americani, europeni și NATO pe de-o parte și ruși pe de altă parte au loc în aceste zile, fără însă ca experții să se aștepte la rezultate concrete.
Problema, cred comentatorii, este că nimeni nu știe în prezent ce urmăreșete cu exactitate liderul de la Moscova. Analiștii cred că obiectivele lui Putin sunt fie de a extrage concesii de la occidentali privind extinderea NATO, fie de a invada Ucraina și de a inversa prin forță deplasarea acesteia spre Vest, lucru care ar putea duce la mai mare conflict european de după cel de-al Doilea Război Mondial.
A treia opțiune
Într-o analiză pentru Atlantic Council, fostul ministru ucrainean al Apărării, Andrii Zagorodniuk, a vorbit însă de a o treia variantă, afirmând că cea mai bună modalitate de a preveni o invazie la scară largă a Ucrainei de către Rusia ar putea fi prin creșterea costurilor militare cu care se va confrunta Mosova în cazul în care Putin va lansa o ofensivă militară convențională majoră împotriva Kievului.
Fostul oficial ucrainean susține că Occidentul ar trebui să renunțe la politicile de conciliere vizavi de Putin, afirmând că acesta profită de ezitările aliaților occidentali, căutând să demonteze întreaga arhitectură de securitate europeană creată după Războiul Rece și să restabilească o sferă de influență a Rusiei asupra Europei Centrale și de Est. Atitutinea împăciuitoare a Occidentului și acceptarea cererilor lui Putin nu ar face altceva decât să convingă Moscova că negocierile „cu pistolul pe masă” ar trebui să continue. „Acest lucru ar face mult mai probabil un război major în Ucraina, deschizând totodată calea pentru acte suplimentare de agresiune rusă din Marea Baltică până în Balcani,” susține analistul.
În opinia lui Zagorodniuk, există două moduri prin care posibila agresiune rusă ar putea fi oprită. În primul rând, sancțiunile economice. Analistul crede că, deși sancțiunile care sunt în prezent pe masă în cazul unei ofensive ruse împotriva Ucrainei sunt fără precedent și un pas în direcția bună, ele nu vor fi suficiente pentru a-l descuraja pe Putin. Aceasta deoarece Rusia și-a acumulat rezerve internaționale la niveluri record în ultimii ani și este în prezent bine poziționată pentru a rezista unei avalanșe de sancțiuni severe. Riscurile și efectele sancțiunilor occidentale vor fi puse în umbră de câștigurile geopolitice decisive pe care Putin le va obține dintr-o campanie ucraineană de succes, susține autorul.
Pentru a fi eficiente, măsurile economice trebuie însoțite de alături de o serie de eforturi militare care să descurajeze agresiunea Moscovei. În prezent, planificatorii militari occidentali se concentrează în primul rând pe avantajele copleșitoare ale Rusiei în ceea ce privește rachetele, aviația și capacitățile navale. Acest lucru i-a convins pe mulți că o invazie pe scară largă a Ucrainei este un obiectiv militar realist datorită șanselor sale de succes aparent semnificative.
Având în vedere că amenințarea invaziei este iminentă, nu există multe lucruri pe care SUA sau ceilalți parteneri internaționali ai Ucrainei pot face pentru a reduce rapid decalajul existent între Rusia și Ucraina. Sistemele complexe de apărare aeriană sau navală ar avea nevoie de ani de zile pentru a deveni pe deplin operaționale și ar costa miliarde de dolari pentru a fi achiziționate și susținute.
Alte sisteme de arme sofisticate au limitări similare și ar necesita o pregătire extinsă înainte de a putea fi desfășurate. De aceea, crede analistul, Ucraina și partenerii săi ar trebui să caute răspunsuri asimetrice la provocările militare formidabile prezentate de Putin.
Soluții asimetrice
Care ar fi însă aceste răspunsuri asimetrice la care ar putea apela Ucraina pentru a respinge invazia rusă? Mai ales că, dacă Rusia lansează o operațiune militară la scară largă, forțele ruse se vor confrunta cu o armată ucraineană combinată de aproximativ 500.000 de oameni, inclusiv un contingent de rezervă considerabil, care însă vor deveni ținte ușoare pentru atacurile aeriene rusești. (Experții cred că orice ofensivă rusă ar începe probabil cu o campanie aeriană și de atacuri cu rachete menite să distrugă unitățile blindate ucrainene, avioanele de luptă și elementele cheie ale infrastructurii militare). În aceste condiții, este probabil ca armata rusă să poată avansa adânc pe teritoriul ucrainean. Deținerea acestui teritoriu va fi însă o chestiune complet diferită, iar Ucraina ar putea să profite de acest lucru în mai multe moduri, afirmă Zagorodniuk.
* Crearea unor grupuri mici și extrem de mobile de luptă. Forțele de ocupație ruse se vor confrunta cu adversari foarte motivați care luptă în medii familiare. Prin combinarea unităților militare active cu veterani, rezerviști, unități de apărare teritorială și un număr mare de voluntari, Ucraina poate crea zeci de mii de grupuri mici și foarte mobile capabile să atace forțele ruse. Acest lucru va face practic imposibil pentru Kremlin să stabilească orice fel de administrație în zonele ocupate sau să își asigure liniile de aprovizionare. Sondaje de opinie repeat au indicat că forțele de ocupație ruse ar fi extrem de nepopulare printre ucrainieni și ar trebui să acționeze într-un mediu ostil, ideal pentru război asimetric.
Mai mult, o abordare asimetrică a contracarării unei posibile invazii ruse nu implică o pierdere a coordonării militare generale. Forțele armate regulate ale Ucrainei ar rămâne în centrul mișcării de rezistență și și-ar păstra structurile de comandă și control chiar și atunci când vor opera în unități mai mici într-un mod aparent descentralizat, crede analistul.
* Un rol semnificativ jucat de forțele speciale. Forțele de Operațiuni Speciale (SOF) ale Ucrainei ar juca un rol crucial în eforturile de gherilă, bazându-se pe antrenamentele primite și investițiile considerabile făcute în ultimii ani. Aceste trupe speciale se vor afla în centrul acțiunilor de rezistență anti-ruse.
* Armament suplimentar pentru războiul asimetric. Partenerii occidentali ar trebui să-și sporească eforturile de a ajuta Ucraina prin furnizarea unor arme și echipamente care să o ajute să desfășoare acțiuni eficiente de gherilă: sisteme portabile de apărare aeriană, rachete antitanc, rachete antinave și radare antartilerie, drone, puști cu lunetă, echipamentele anti-lunetist, ochelari de vedere pe timp de noapte, dispozitive de comunicație radio criptate și dispozitive de comunicație prin satelit etc.
* Noroiul și o iarnă blândă. În același context al conflictului asimetric, experții au afirmat că ucrainienii ar putea beneficia de ajutorul nesperat al… vremii. O iarnă destul de blândă și un teren noroios ar putea complica posibilele eforturi ale Rusiei de a lansa o invazie a Ucrainei, amânând planurile de acțiune militară, au declarat oficiali înalți ai administrației Biden pentru The New York Times. Ucraina tinde să se confrunte cu o iarnă înghețată până în ianuarie, dar anul acesta pământul nu a înghețat încă în diferite părți ale țării din cauza vremii blânde.
Pământul înghețat permite trupelor, precum și vehiculelor și echipamentelor militare grele să manevreze mai ușor. Noroiul însă poate face ca vehiculele grele cu roți să piardă tracțiunea și chiar și vehiculele pe șenile, cum ar fi tancurile, pot fi afectate dacă noroiul este suficient de adânc. În acest moment, acest lucru ar putea ajuta Ucraina în cazul unei invazii terestre a trupelor rusești, dar nu este clar cât ar conta acest lucru pentru operațiunea generală.
Concluzie. Analiștii afirmă că forțele armate ucrainene au experiența războiului și sunt foarte motivate după opt ani de conflict nedeclarat cu Rusia. Având echipamentul și tacticile potrivite, Ucraina poate reduce dramatic șansele unei invazii de succes venite din partea Moscovei. O ofensivă rusă ar putea face progrese inițiale majore, dar acestea s-ar putea reduce rapid pe măsură ce forțele de ocupație vor fi nevoite să se confrunte cu o opoziție continuă din partea unităților mobile ucrainiene care vor opera pe un teritoriu propriu, familiar. Toate aceste lucruri combinate ar putea face ca dezastrul prin care au trecut sovieticii în Afganistan să se repete cu trupele lui Putin în Ucraina.
Surse: Atlantic Council, New York Times / Sursa foto: Russian Defense Ministry
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
39 comentarii