Ce ar trebui să facă UE cu Ungaria? Dacian Cioloș: Să înființeze un mecanism permanent de monitorizare a stării democrației în Ungaria / Fondurile destinate Budapestei ar trebui gestionate de instituții UE
Liderul Renew Europe, Dacian Cioloș, afirmă că Uniunea Europeană ar trebui să facă tot ce ține de ea pentru a restabili democrația în Ungaria, răspunzând astfel unei anchete realizate de Politico printre liderii influenți de la Bruxelles pe tema situației de la Budapesta.
Cioloș a precizat că în cadrul Consiliului European trebuie să aibă loc o dezbatere serioasă între liderii europeni pe tema Articolului 7. În opinia liderului Renew Europe, aceștia trebuie să se asigure că banii alocați Ungariei ca parte din bugetul multianual UE sunt condiționați de respectarea statului de drept de către guvernul de la Budapesta.
Pe termen scurt, a mai spus Cioloș, Comisia Europeană ar trebui să propună un mecanism ”pentru a se asigura că, până la restabilirea democrației în Ungaria, toate fondurile UE destinate în cele din urmă cetățenilor Ungariei vor fi managerizate de instituții UE”.
”Ar trebui pregătită o echipă specială (task force) care să evalueze și să monitorizeze situația democrației din Ungaria de o manieră permanentă”, susține liderul Renew Europe în răspusul transmis Politico.
Cioloș consideră că guvernul ungar a exploatat criza generată de coronavirus pentru afecta la maxim drepturi fundamentale și reguli democratice. ”Acest lucru este inacceptabil”, a adăugat el, precizând că mai mult decât altă dăți, situația reclamă o opoziție puternică, precum cea exercitată de mișcarea Momentum.
Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a răspuns anchetei realizate de Politico, precizând că măsurile de urgență luate de țările europene în lupta împotriva coronavirusului trebui să respecte ”valorile noastre comune, statul de drept și drepturile fundamentale” și că ele trebuie să fie proporționale și limitate în timp.
”În acest context, situația din Ungaria ridică îngrijorări speciale. Vom continua să monitorizăm îndeaporape aplicarea acestor măsuri de urgență, inclusiv aplicarea noilor infracțiuni în ce privește răspândirea de ”fake news” pe durata stării de urgență”, a mai spus comisarul pentru justiție pentru Politico.
Context
Premierul ungar naţional-conservator Viktor Orban a obţinut, la sfârșitul lunii martie, undă verde de la parlament pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă pe durată nedeterminată, pe motiv de luptă împotriva noului coronavirus.
Legea adoptată de parlament introduce astfel o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare pentru răspândirea de „ştiri false” despre virus sau despre măsurile guvernului, în contextul în care puţinele organe media independente din ţară se confruntă deseori cu astfel de acuzaţii.
13 lideri ai unor partide afiliate Partidului Popular European au cerut la începutul lunii aprilie excluderea FIDESZ din această familie politică europeană.
Cei 13 lideri din PPE au cerut măsuri imediate din partea statelor membre și din partea Comisiei Europene pentru a rezolva situația din Ungaria, după ce premierul Orban și-a crescut atribuțiile semnificativ, având posibilitatea să conducă prin decrete și ordonanțe pe termen nelimitat. Comisia Europeană și Parlamentul European au criticat noile derapaje ale Budapestei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii