G4Media.ro

Ce arată cazul ”judecătororului de buzunar al fostului președinte Ianukovici” condamnat în…

Sursa foto: Pixabay

Ce arată cazul ”judecătororului de buzunar al fostului președinte Ianukovici” condamnat în Ucraina pentru corupție / Magistratul Mykola Chauss a fost răpit în Moldova de serviciile ucrainene, înainte de a fi judecat

Justiția ucraineană l-a condamnat, miercuri, 14 iunie, la zece ani de închisoare pe unul dintre cei mai controversați judecători ai săi. De la prezidiu până la boxa acuzaților, traiectoria lui Mykola Chauss, 56 de ani, ar fi putut ilustra un efort sănătos anticorupție întreprins de această țară dacă nu ar fi fost punctată de incidente incredibile, incompatibile cu o anchetă imparțială, scrie Le Monde, citată de Rador.

Cazul este urmărit cu o atenție deosebită în Moldova vecină, unde fostul judecător a fost răpit în 2021 de către SBU, securitatea statului ucrainean, chiar dacă procesul de extrădare legală a acestuia în Ucraina era pe punctul de a se da rezultate.

Fostul judecător de la Judecătoria Dniprovski din Kiev a fost găsit vinovat miercuri de Înalta Curte Anticorupție din Ucraina de „acceptarea unei oferte, a unei promisiuni sau a unei mite combinate cu extorcare”. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, condamnatul a fost privat de dreptul de a ocupa funcții în justiție timp de trei ani, cu confiscarea averii.

Această condamnare este punctul culminant al unui proces legal început în 2016, când anchetatorii de la NABU (Biroul Naţional Anticorupţie) au găsit 150.000 de dolari (138.000 de euro) în bancnote în casa judecătorului, strecurate în borcane îngropate în grădina lui. „Banii provin din mită”, conform NABU. „Banii provin din ipotecă”, potrivit celui în cauză, care susține că banii sunt obținuți pe cale legală și promite că va face recurs.

Dovezi fabricate

Supranumit „judecătorul de buzunar al administrației prezidențiale” de către deputatul poporului, liberalul Serghei Lescenko, Chaus are o reputație deplorabilă încă din 2012. Funcția sa de magistrat era de a bloca orice acțiune în justiție împotriva oligarhilor apropiați ai președintelui ucrainean Viktor Ianukovici. În 2014, Mykola Chaus a condamnat la închisoare activiști din Avtomaïdan (o organizație care lupta împotriva regimului Ianukovici) pe baza unor dovezi fabricate.

În mod curios, revoluția de la Maidan din același an nu a înlăturat și „judecătorul de buzunar”, pe care noua administrație a președintelui Petro Poroșenko, ales în 2015, l-a preluat ca atare. Cu toate acestea, organisme publice precum NABU, susținute de societatea civilă, au intensificat anchetele pentru a pune capăt carierei sale judiciare, în ciuda protecției de care se bucura la cel mai înalt nivel. Imunitatea sa de judecător a fost în cele din urmă ridicată pe 11 septembrie 2016 de către Parlament. În noiembrie același an, acesta apare pe lista persoanelor căutate de Interpol.

Dar fostul judecător le-a luat-o înainte. Datorită complicilor din cadrul serviciilor de securitate ucrainene, Chaus trece ilegal granița și se adăpostește în Moldova vecină, condusă pe atunci de președintele pro-rus Igor Dodon. Care întreține relații excelente cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, el însuși în afaceri cu Petro Poroșenko.

Necazurile reîncep la sfârșitul anului 2020 când protecția lui Igor Dodon dispare odată cu înfrângerea electorală în fața candidatei proeuropenei și anticorupție Maia Sandu. Cererea de azil politic depusă de fostul judecător este respinsă definitiv, în timp ce cererea de extrădare spre Ucraina avansează rapid.

Schimb de focuri între servicii

În acest context, Mykola Chaus a fost răpit pe 3 aprilie 2021 în centrul Chișinăului de către trei bărbați înarmați necunoscuți. Anchetatorii moldoveni au stabilit rapid că suspecții aparțineau serviciilor de securitate ucrainene, ceea ce a provocat tensiuni între Chișinău și Kiev.

Fostul judecător a reapărut patru luni mai târziu, pe 30 iulie, prezentându-se în fața primarului unui sat din regiunea Cernăuți purtând doar pantaloni scurți și spunând că moare de foame. Avertizați de poliția locală, procurorii NABU încearcă imediat să-l aducă înapoi, dar SBU este mai rapid.

Fără a respecta nici cea mai mică procedură administrativă, Securitatea Statului l-a îmbarcat pe Mykola Chaus într-un elicopter, îndreptându-se spre capitală. A urmat o încăierare în care forțele speciale ale NABU au blocat sediul SBU din Kiev, cerând ca fugarul să le fie predat. Disputa dintre cele două servicii de stat a durat cinci zile, timp în care SBU l-a chestionat pe Mykola Chaus, respingând în același timp plângerea pentru abuz de putere depusă de NABU. Fostul judecător a fost în sfârșit predat NABU pe 3 august 2021, dată de la care procesul judiciar a putut începe în sfârșit.

Rămâne întrebarea: de ce SBU l-a ținut atât de mult timp departe de justiție pe fostul judecător? Fundalul acestui imbroglio este ostilitatea dintre ultimii doi președinți ucraineni. Sugerând că SBU a acționat la ordinele lui Volodimir Zelenski, directorul ONG-ului Centrul Anticorupție, Vitali Ceabunin, afirmă ironic: „Este clar că [SBU] a negociat cu Chaus reducerea pedepsei în schimbul unei mărturii împotriva lui Poroșenko. Pentru că, pentru putere, „Chaus nu este un judecător corupt pe cale de a merge la închisoare, ci martorul unei crime”.

Sursa: Le Monde/ Rador/ Traducerea: Ruxandra Lambru

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Inca o data Ucraina da lectii: asa trebuie luptat contra coruptiei.
    Si noi ar trebui sa facem nu numai cereri de extradare (dupa ani de intarzaieri inexplicabile) dar sa punem recompense pentru aducerea fugarilor in tara si chiar sa facem ce a facut SBU. Altfel alde Elena Udrea, Alina Bica, Sebastian Ghita și toți fugarii din Italia vor continua sa dea cu tifla justiției (pe meritate) și vor continua sa alimenteze corupția din tara.
    Iar Moldova va continua sa fluiere a paguba dupa miliardul furat si sa se chinuie cu influenta lui Ilan Shor.