G4Media.ro

Ce arde în spitalele din România

sursa foto: Facebook/ Silviu Iulian Coșa

Ce arde în spitalele din România

Patru incendii în spitale în mai puțin de un an. Mor oamenii arși în secții. E rezultatul improvizațiilor din sistem pe toate palierele.

Să fim bine înțeleși, sistemul medical din România nu a colapsat cu Covid. Nu există doar Covid, pacienți cu Covid și medici eroi. Realitatea de azi e rodul felului în care s-a procedat ani de zile. De sus până jos. Cine nu a avut, măcar o dată, în viață, nevoie de asistență medicală? Măcar în familie pentru cineva. Iar atunci vezi cum funcționează sistemul.

Ajungi acolo și, pe lângă medicii cinstiți, dai peste fel și fel de oameni. Îmi zicea azi un prieten care s-a operat de mai multe ori în ultimele luni, că șeful de secție dintr-un spital de stat nici bună ziua nu știa zice, după ce era salutat. Vă mirați? Sunt atât de plini de ei unii, acești supraoameni, Dumnezei închipuiți, încât ar fi o știre ca un șef de secție din spital să răspundă la un salut. Nenorociți sunt și dincolo de Covid. Oameni care ajung în sistem și stau la mâna Dumnezeilor, depinde cum le este norocul, peste cine dau.

Sunt bolnavi cu cancere care și acum stau pe holuri și aleargă după doctori pe la Oncologie. Sunt spitale unde au posturi câte patru, cinci sau șase membri din aceeași familie. Tata, mama, fii, nepoți, toți la un loc.

Sunt și pile peste tot în sistem. Pacienți privilegiați care sunt tratați înaintea altora. Pur și simplu. Fiindcă cineva e ruda cuiva, care știe pe cineva, care-i prieten sau rudă cu medicul și așa mai departe.

Sunt bolnavi din mediul rural, fără posibilități, care așteaptă câte 6-7-8 luni după un RM sau CT, iar când ajung își descoperă metastaze.

Sunt pacienți care nu primesc medicamente până când nu dau ceva asistentelor.
Sunt saloane în Cluj, da, în Cluj, în spitale de anvergură, unde sunt gândaci și curge apă din tavan.

Sunt oameni care sunt trimiși din spitale la clinici private unde operează aceiași doctori care i-ar fi putut opera în spital de stat, gratis. La clinicile private se inventează uneori intervenții chirurgicale care ar putea fi evitate, tocmai pentru că se încurajează câștigul.

Sursa Foto: Arhiva Personală/ Cătălin Suciu

Și acolo lucrează tot oameni din sistemul public. E un cerc vicios. Iar cine s-a lovit de sistem, e firesc să aibă o oarecare reținere atunci când mai aude de doctori, de specialiști și așa mai departe. Din moment ce au ajuns acolo și au trăit umilințe peste umilințe.

Apoi managerii depind de politic. Managerii nu arată hibele, ci le ascund să dea bine.

Se improvizează peste tot, să iasă „actele”. „Am fost în ordine cu actele”, cum spunea managerul de la spitalul din Constanța, după incendiul în care au murit șapte oameni.

Politicienii, primarii sau președinții de consilii județene, cei care au, practic, în subordine, mai multe spitale, dau comunicate cu alocările de fonduri, iar cei care conduc spitalele, care le sunt, practic, subalterni, pozează bine. Până mai apare o tragedie, iar apoi se acuză reciproc fiecare pe fiecare. „Am cerut fonduri, nu am primit”, spune managerul. Președintele de CJ cere public demisia managerului.

Apoi intervine Ministrul Sănătății, care se arată extrem de îngrijorat și demite el pe cineva, găsește un țap ispășitor. Ei bine, toate aceste probleme se știau de ani de zile. Se cunosc.

Au fost patru incendii în spitalele din România în nici un an. S-a găsit vreun vinovat? A plătit cineva, în afară de post?

Cunoașteți vreun caz de malpraxis în România în ultimii zece ani în urma căruia un medic aflat în culpă să rămână fără drept de practică? Nu că pleacă din spital și lucrează în privat. Ci să nu mai aibă dreptul dacă, de exemplu, nenorocește pe cineva, să lucreze.

La Cluj un ortoped celebru, Dr. Răcășan, condamnat pentru zeci de acte de luare de mită, unde condiționa, atenție!, actul medical, a lucrat inclusiv în spitalul de recuperare, la stat, după ce a fost prins în flagrant și ridicat de mascați din spital.

Și ajungem la colegiul medicilor, unde se fac zeci de sesizări anual care rămân exact așa: sesizări.
Apropo de colegiul medicilor din București, care a început de o vreme să se implice activ în campania națională de vaccinare anti-Covid. Doar că are o credibilitate îndoielnică.

Cinste celor care își fac meseria cu aplecare.

Sigur că nu e treaba unui doctor sau unui asistent medical să repare prizele dintr-o secție. Dar câtă vreme nu vorbesc despre ce este, cu adevărat, în spitale, vom mai avea incendii și morți.

Sistemul are propria lege a gravitației: sunt ei și noi, restul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Aşa e. De aceea am plecat din siatem şi din țară.Dacă vreți un sistem mai bun, ieşiți, oameni buni, la vot! Dacă n-ați votat, înseamnă că vă place aşa!
    Îmi pare bine că nu mai lucrez în spitalele din Rom, chiar dacă s-au mărit salariile. E la fel ca în 2007 câns am plecat

    • În țara asta nu contează cine cu cine votează, contează cine numără, și cu asta am spus tot!!!

    • salutari de peste hotare! nu mai votez demult ca nu mai am cu cine. voi n-aveti decat sa votati cu pnl ca sa nu iasa psd, sau cu aur, ca sunt solutia miraculoasa, sau cu psd ca tin cu romanii si nu vor sa fim colonie la straini…

  2. Asta votaţi când votaţi PNL şi PSD, dar voi tot nu vă lăsaţi până ucideţi ţara definitiv.

    • stai liniștit, indiferent de cine este la guvernare o să se dea vina pe usr pentru că de ce nu

    • Lasa ca si USR a fost la butoane, nu pentru mult timp, e adevarat, dar nu au facut nici ei mare lucru… Intre valuri trebuiau sa se pregateasca si ce au pregatit?

      Iar autorul face parte din tagma sustinatorilor de Arafati si ai masurilor lui aberante si dupa aia se mira ca de ce nu merge treaba cum ar vrea el. Asa ca ciocu mic.

  3. Mafia acoperita de crima organizata din Justitie, MAI, Administratie publica si Parlament, spala cel mai bine banii in sanatate. Povestea INSEMEX ca un raport constatator trimis spre prelucrare si prevenire la incident, ce inculpa un ofiter politic a fost retras imediat de la angajati iar vinovatul a fost spalat de un procuror.

  4. Arde:
    Nepasarea!
    Cand nu reparam si nu construim spitale!
    Indolenţa!
    Cand dam contracte la firme „pretine” sa repare Nimic!
    Nepasare+ indolenta = crima.

    • Hotie si coruptie nu inseamna indolenta, inseamna talharie, exact cum spune ambasadorul SUA. Cele mai multe spagi curg in sanatate.

  5. Am auzit că „ei” își fac deja un spital nou pentru ei!
    Pentru „ei” s-au găsit și bani și voință!

  6. Din moment in moment tre’ să apară @Eugen cu sperietoarea legată de privatizarea Sistemului Medical, dar fără să sufle un cuvințel despre cât de umflate sunt costurile/deconturile serviciilor medicale in spitalele de la Stat și că singura metodă care ar putea da roade in lupta cu Caracatița din Sănătare ar fi stimularea COMPETIȚIEI prin inundarea pieței Serviciilor Medicale cu cât mai mulți competitori, astfel incât MONOPOLUL instituțiilor de Stat să fie spart…
    Parcă-l aud:”Dar Sănătatea nu poate fi privită ca o AFACERE!” Dar acum ce e, domnu’ @Eugen? Somitățile din Sistem invârt banu’ cu lopata, dar asta nu poate fi numită AFACERE?!!!! Dar cum poate fi numită această activitate, dacă nu afacere ?! JAF la Drumul Mare ?!

  7. Felicit G4 că a lăsat să apară și așa ceva, probabil un coleg de-al vostru. Ce mă lasă cu gura căscată este faptul cotidian că o serie de spitale mari nu aveau / nu au autorizație psi, nu au trecut prin acest proces de autorizare care este obligatoriu pentru ultimul srl ( cunosc cazuri în care primăria a suspendat autorizația de funcționare pentru firme mici, din această cauză ). Nu știu ce păzesc miniștri care s-au perindat țanțoș pe la sănătate, primul control ar trebui să aibă acest obiectiv : existența autorizărilor specifice. Legislația autorizărilor diverse este corespunzătoare, pe noi efectiv practica ne omoară !

    Acuma la obiect : În situația specifică în care spitalele sunt nevoite să folosescă aparate de oxigenare în masă, orice scurtcircuit poate cauza incendii foarte serioase, din cauza prezenței oxigenului în atmosfera de lucru. În plus, prezența uleiurilor, grăsimilor în contact direct cu oxigenul poate provoca chiar explozii, deci racordurile tehnice pentru instalații de oxigen nu se lubrifiază cu așa ceva ! Faptul că au avut loc numeroase cazuri de incendii mă face să cred că există un mix periculos de cauze tehnice, agravate de necunoaștere și lipsa oricărei prevenții. De control să nu vorbim !

    • Prima reforma a mafiei PNL in cardasie cu minoritatea UDMR a fost desfiintarea ISC teritorial care deconspira falsurile si distrugerile acoperite de ISC local.

  8. Apare si vinovatul de serviciu, din oficiu, se stie : medicul si asistenta. Si gata, acum ca ne-am descarcat putem merge mai departe.

  9. Mergeți si votați, numa asa sustineti acest sistem ticălos, de 31 de ani nu v-ati invatat minte ca nu conteaza pe cine votați, toti cei care ajung in functii ajung ca sunt puși din spate de SRI și SRI-ul e la mana străinilor la fel si justitia care santajeaza politicienii prin dosare chiar daca ar fi vre-o unu sa vrea sa faca ceva si nu respectă agenda papusarilor ajunge in pușcărie vezi cazul Dragnea singura solutie e schimbarea sistemului!

  10. Romania e un pamant blestemat. Puteti sa votati voi si cu Iisus Hristos. Dupa ce mi-am luat pulane in cap la 10 August mi-a ajuns. Si nici ca ma mai intorc vreodata in azilul ala de nebuni. Va urez succesuri.