G4Media.ro

Ce ascund garanțiile cerute de UDMR pentru desființarea Secției Speciale

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ce ascund garanțiile cerute de UDMR pentru desființarea Secției Speciale

Liderii coaliției au reușit să depășească blocajul din Parlament privind desființarea Secției Speciale cu prețul unui mic compromis: proiectul de lege s-a îmbogățit cu un nou amendament, depus de un reprezentant al minorităților naționale, care prevede că magistrații nu vor putea fi trimiși în judecată fără avizul CSM.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a dezvăluit public faptul că UDMR s-a luptat din greu pentru așa numite garanții împotriva unor presupuse abuzuri din partea procurorilor care ajung să ancheteze magistrați, cu argumentul că astfel de situații s-au înâmplat în trecut la DNA.

Pare un compromis minor, născut totuși din bune intenții, și anume preocuparea sinceră față de independența magistraților. Cum se explică, totuși, grija subită a parlamentarilor UDMR față de judecători și procurori, după ce sub regimul Dragnea au votat cot la cot cu PSD mutilarea legilor justiției și a codurilor penale tocmai pentru a prelua controlul asupra magistraților? Cum s-au transformat peste noapte din atacatori în apărători ai justiției? Ce miracol politic s-a produs?

În realitate, lucrurile nu stau chiar așa. Dacă UDMR își dorea cu adevărat ca procurorii și judecătorii să nu fie hărțuiți cu anchete abuzive, ar fi pus acest filtru la începerea urmăririi penale (așa cum a propus inițial ministrul Predoiu în legea de desființare a SIIJ, ca anchetarea unui magistrat să poată fi făcută doar cu avizul procurorului general), nu la trimiterea în judecată.

Urmărirea penală poate dura ani de zile, timp în care magistratul anchetat abuziv este practic distrus. Însă nici un tip de superimunitate acordată magistraților nu este OK, nici cea propusă de UDMR, nici cea avansată acum un an de fostul ministru al justiției. Au explicat deja asociațiile de magistrați de ce, detalii aici.

Apoi, de notat că acest scut de protecție făcut cadou magistraților a fost pus de UDMR în lege cu mâna altui deputat din grupul minorităților naționale, nu și l-au asumat cu toate că a fost ideea lor. Și asta ridică un mic semn de întrebare.

Prin urmare, cui i-ar putea folosi, totuși, această mică imunitate acordată magistraților? Cum a aterizat ea în proiectul de lege? Și de ce? Toate suspiciunile se îndreaptă în acest moment către magistrații care au comis deja infracțiuni, abuzuri și acte vădit nelegale. Câțiva dintre ei ar putea face parte chiar din Secția Specială, care i-a anchetat la ordin politic pe toți acei magistrați incomozi pentru regimul Drangea, inclusiv pe Laura Codruța Kovesi, supusă unui linșaj instituțional fără precedent pentru a o împiedica să ocupe funcția de procuror șef european.

Ei, acești procurori abuzivi, care știu bine ce au făcut, împreună cu magistrați din CSM care au lucrat pentru PSD și i-au oferit lui Dragnea consultații juridice pentru a-l ajuta să scape de pușcărie, cu toții se tem că ar putea răspunde într-o bună zi pentru faptele lor. Ei au avut primii interesul să se pună la adăpost și să facă în așa fel încât legea de desființarea a secției speciale să prevadă că magistrații nu pot fi anchetați fără avizul lor, adică al CSM.

O astfel de prevedere pusă în lege ar face aproape imposibilă anchetarea unui magistrat care a acționat abuziv la ordin politic pentru a distruge alți magistrați incomozi pentru politicienii care au condus până mai ieri România. Majoritatea magistraților din secția de judecători și aproape jumătate din plenul CSM luptă împotriva reformelor și intereselor justiției în general.

Deci superimunitatea oferită cu atâta generozitate de UDMR magistraților este cu dedicație, cu anumiți beneficiari. Nu cred că a fost inventată pentru a preveni abuzuri viitoare, ci pentru a le face aproape imposibil de anchetat pe cele comise deja mai ales de procurorii Secției Speciale sau de către unii magistrați din CSM.

Cele câteva abuzuri punctuale comise în trecut de procurori DNA reprezintă doar un pretext pentru a delegitima in corpore o instituție de care se tem în realitate și politicienii și acei magistrați care mănâncă din palma lor și le execută comenzile.

Din acest motiv, să ne amintim că atât UDMR cât și o parte din PNL nu au dorit ca, după desființarea Secției Speciale, competența de anchetare a magistraților să se întoarcă la DNA, ci au insistat să mute cumva secția specială cu totul în subordinea Parchetului General.

Ministrul justiției a explicat că a fost nevoie de acest mic compromis cu UDMR pentru a debloca din Camera Deputaților proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale. Este unul din angajamentele României luate în cadrul MCV, fără de care ridicarea mecansimului nu va fi posibilă în acest an, așa cum își dorește Guvernul Cîțu.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în Senat cu proiectul de lege și de ce noi compromisuri va fi nevoie pentru ca desființarea secției speciale să nu însemne în cele din urmă un fel de amnistie și grațiere a magistraților care au muncit cot la cot cu politicienii la distrugerea justiției sau au oferit soluții pentru salvarea unor infractori de pușcărie.

NOTĂ: Liderul deputaților UDMR, Botond Csoma, a declarat pentru G4Media.ro că propunerea de compromis agreată în final de reprezentanții Uniunii nu aparține parlamentarilor maghiari, ci ar fi fost făcută chiar de ministrul justiției, Stelian Ion. Botond mai spune că USR nu ar fi dorit să-și asume această propunere, motiv pentru care amendamentul ar fi fost depus de un reprezentant al minorităților naționale.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. ANAF Antifrauda, Curtea de Conturi, RA-urile…?

  2. Cea mai mare mafie din România este cea din justiție

  3. Eu cred că e bine așa. DNA este o instituție compromisă în special în perioada Băsescu, deci nu cred că trebuie lăsat totul în seama ei.

    • Nn-ai inteles mecanismul: doar infractiunile de coruptie facute de magistrati vor ajunge la DNA , dupa ce va fi CSM-ul de acord. Restul, la unitatile de parchet unde se incadreaza fapta.

      Dar CSM va cenzura tot. Deci e mai tare decat crezi aceasta batiera.

  4. Pnl, psd, udemere e aceeasi mizerie. Usl ul lui Felix.

  5. Ascunde capul de pod realizat de crima organizata din justitie pentru a-si salva salva magistratii mafioti complici la crime si coruptie de raspunerea penala.

  6. Adica au si ingerasii astia de la UDMR pacate penale grave pe care vor sa le bage sub covor ?

    • Cine sa mai sarbatoreasca cu rafale de drujba ciuntirea padurilor din Covasna, Harghita si Mures? Pai astia au macelarit judetele astea de paduri 30 de ani, Verestoy Atila era drujbist sef, a decimat tot ce se putea în vremurile de odinioara

  7. decizia din senat sau cea de la ccr poate elimina acesta constringere . pare usor neconstitutionala .mai degraba motivatia ar putea fi – noi am vrut dar nu s-a vrut .

  8. Sau poate ca minoritățile au spus: hai sa ședem drept si sa judecam strâmb, si sa mai negociem, ca avem argumente imbatabile in Ro, csm si isj, a3 si luju, garbovan si corbu, etc. Ne dați ori nu ne dați?
    Udmr este un animal politic ud mereu.

  9. Nimic despre mizeriile afirmate de liderul grupului UDMR despre Stelian Ion? Sunt destul de revelatoare despre cine sunt hoții care strigă hoțul.
    Ma surprinde ca Tăpalagă crede ca avizarea începerii urmăririi penale ar fi un lucru bun (nu spune clar asta dar asa se înțelege). Parca n-ar fi fost pe planeta asta în timp ce zeci de parlamentari erau protejați de colegii lor împotriva DNA, lucru pentru care am tot fost criticați de partenerii externi democratici și penalizați prin MCV. Tii cu ursul, Tăpalagă?

  10. Nu se poate face nimic ca lumea in tara asta. Fiecare lucru atarna de un compromis ticalos.

    De ce e asa? Fiindca voi inca votati masiv cu PNL si PSD, in loc de USR.

  11. Nu se va întâmpla nimic în țara asta cu oameni mizerabili.

  12. Tapalaga mincinosul

  13. offtopic: Domnule Tapalaga, se poate un upgrade la acest site fiindca uneori e deranjant sa citesti seara stirile pe fond alb. Implementati Dark mode, totusi suntem in 2021 🙂

  14. Amendament inventat de USR, dar pe care n-au avut curaj sa si-l asume si i-au pus pe aia de la minoritati sa-l depuna. Ceva mai pesedist de atat nu cred ca e posibil

    • Si de ce sa-l credem pe botond ala, de cand au ajuns udmristii asa de credibili???

  15. De ce ar fi venit ministrul justiției cu un astfel de amendament la desființarea Siij?!
    Usr Plus nu au hoți, nu au penali, nu au jefuit bugetul statului!
    Aceasta afirmație a acelui UDMR -ist este o mizeri cu care încearcă să împroaște exact partidul care nu a avut nici imixtiune in legile justiției așa cum au avut toate partidele vechi!
    Este absolut ilogic!
    Numai un tâmpit poate crede această idioțenie!

  16. Dle Talapaga, ar fi bine ca la varsta dumitale sa fi stiut ca in general o persoana nu se apeleaza cu numele mic, adica Botond, ci cu numele de familie, in cazul nostru, dl. Csoma.
    Sau dl. Kelemen, si nu Hunor.

  17. Nu stiu ce ascund, dar arata destul de clar cam cum se vor arata maretele reforme promise: CUM si CAT va dori UDMR!
    Initial Vasilica Catu a anuntat triumfator ca vrea Eliminarea Sporurilor, explicand asa motivul Intarzierii Bugetului pe 2021!
    S-a opus UDMR, iar Sporurile au ramas si vor RAMANE in aceeasi „anvelopa salariala”, adica aceeasi SUMA din Total Cheltuieli, asa au anuntat raspicat si Vsilica Catu si Dan Barna si Kelemen Hunor si Orban!
    Si nu o data, in mod repetat!
    Acum, tot la presiunea UDMR promisiunea din campanie si din Programul de guvernare al maretei aliante se „adapteaza” cerintelor aceluiasi UDMR!
    Usor de imaginat ca reformele se vor da dupa voinata balamalei UDMRiste!
    Si inca nu stim CE au promis cei din alianta UDMRului pentru sustinerea Progarmului de guvenrare si a majoritatii parlamentare: atunci vom avea sigur un șoc…vreo autonomie… ceva….
    Si, oricum, sa nu ne imaginam ca celelalte partide sunt animate de mari schimbari, acum ajunse la osul de ros nu mai au astfel de ganduri, altele sunt prioritatile… mai vedem…
    Uitati-va cum au populat imediat Consiliile de administratie ale Companiilor de stat si celor Municipale din Bucuresti cu clientela habarnista de domeniu, fix ca PSD!!!
    Uitati-va ce au pus in Consiiliul de Admisnitartie al Romgaz: un fost prefect, un consilier PNL, un fost profesor de şoferie.

    • LILI iar te inseli ca de obicei . Confunzi declaratiile politice cu faptele finale . UDMR doar zice si creaza astfel un viitor culoar politic premierului CITU . Greseti fundamental atunci cind nu intelegi ce inseamna schimbarea politica ce aduce o altfel de forma de guvernare . Greseti atunci cind nu intelegi ca politica se face cu oameni ce se alatura ideilor democratice , doar nu o sa ii lasi tot pe cei care au distrus justitia in functie . Gresesti cind nu intelegi forta data de imensele sume de bani ce vor fi oferite Romaniei si implicit sau explicit guvernului Citu .Totul este parte a declansarii unor etape ce vor maximiza ,undeva spre inceputul anului 2024 , forta actualului premier . Gresesti atunci cind nu intelegi cum avantajele oferite de fostele guvernari nu cuprind integral toate categoriile de salariati la stat si greseti cind iti imaginezi ca toti acesti oameni si familiile lor trebuiesc inlaturate din serviciu si trecute cu forta pe un salariu de nimic . Toata aceasta corectare a deficientelor salariale se va face incet , incet .Deocamdata sau inghetat sumele la nivelul anului 2021 . Suntem romani cu totii nu dusmani asa cum prezinti tu de fiecare data unele lucruri . A invrajbi nu este corect . Sper sa prezinti corect pe viitor ceea ce se intimpla . A da din gura nu este echivalent cu a spune adevarul .Cit despre unele cuvinte- FIX -gresit spuse sper sa rectifici in timp .

  18. Salut !
    Studiati registrul partidelor politice si aflati ca udmr nu este un partid politic inregistrat legal!
    Avem in parlament comisii juridice, plus o armats de consilieri la ministerul lui stelica , juristi ,doctori in justitie ! Chiar nu vede nimeni flagrantul ?

  19. Exista totusi o parte buna in amendamentul asta menit sa salveze ce se mai poate salva din controlul asupra Justitiei (cel real): DNA-ul va fi lasat sa functioneze, sa instrumenteze cazuri si sa puna o presiune tot mai mare pe CSM. Daca CSM-ul va bloca un caz dupa altul, unul mai scandalos decit celalalt, va fi pus intr-o pozitie din ce in ce mai greu de sustinut. Nu complet nesustenabila, tinind cont de cit de scufundata in rau este partea toxica a CSM-ului. Este totusi un pas mare inainte fata de situatia actuala, cu lupul stapin al turmei masacrind-o pe tacute impreuna cu restul cetei.

    Prin anii ’90, ii plingeam pe bietii unguri nevoiti sa traiasca intr-o Romanie sufocata de coruptie si nedreptate. Intre timp, mi s-au uscat lacrimile.