G4Media.ro

Ce au aflat astronomii despre gaura neagră uriașă M87 după ce au…

Sursa: eventhorizontelescope.org

Ce au aflat astronomii despre gaura neagră uriașă M87 după ce au reușit să-i surprindă câmpul magnetic

Astronomii care au dezvăluit prima gaura neagra ochilor lumii au reuşit să surprindă imaginea câmpului magnetic din jurul marginii sale, o etapă crucială pentru o mai bună înţelegere a acestor misterioşi monştri cosmici, conform unui studiu publicat miercuri, relatează AFP, citată de Agerpres.

La data de 10 aprilie 2019, gigantica gaură neagră din centrul galaxiei Messier 87 (M87), situată la o distanţă de 55 de milioane de ani-lumină, ne-a fost prezentată sub forma unui cerc întunecat în mijlocul unui halou.

Imaginea istorică, obţinută prin intermediul proiectului internaţional Event Horizon Telescope (EHT), a reprezentat cea mai directă dovadă obţinută vreodată despre existenţa găurilor negre, obiecte atât de masive şi de compacte încât nimic nu le scapă, nici măcar lumina.

Doi ani mai târziu, oamenii de ştiinţă de la EHT cunosc mai multe despre mecanica obiectului supermasiv, cu o masă de câteva miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui. Lucrarea lor a fost publicată în The Astrophysical Journal Letters.

Descoperim o nouă imagine a obiectului în lumină polarizată – ca printr-un filtru – ce permite astronomilor să „înţeleagă mai bine fizica din spatele imaginii vazute în aprilie 2019”, după cum a subliniat Ivan Marti-Vidal, coordonatorul unui grup de lucru de la EHT.

„Observăm în realitate ceea ce preziceau modelele teoretice; este incredibil de satisfăcător!”, a declarat pentru AFP Frédéric Gueth, director adjunct al Institutului de Radioastronomie Milimetrică (Iram), al cărui telescop face parte din reţeaua EHT.

Polarizarea a dezvăluit structura câmpului magnetic situat la marginea găurii negre şi a făcut posibilă producerea unei imagini exacte a formei sale.

Acest câmp magnetic extrem de puternic opune rezistenţă forţei de gravitaţie a găurii negre, „un fel de echilibru între cele două forţe, ca o luptă, chiar dacă în cele din urmă gravitaţia este cea care câştigă”, a explicat astronomul.

Câmpul magnetic permite nu doar extragerea materiei, ci şi ejectarea, la viteze imense, a unor puternice jeturi de radiaţii care se extind până la distanţe de ordinul miilor de ani lumină faţă de gaura neagră sursă. AGERPRES/(AS – autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ada Vîlceanu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. „existenţa găurilor negre, obiecte atât de masive şi de compacte încât nimic nu le scapă, nici măcar lumina”, afirmație falsă, contrazisă chiar de autor în finalul articolului.

    • Câmpul Magnetic schimbă regulile jocului. Disturbă gravitația. În cazul de față, s-a observat cum o parte din materie reușește „să scape” de atracția gravitațională și este propulsată în afara galaxiei M87, sub formă de jeturi – o parte ca energie, o parte ca materie.

      De fapt, ăsta a fost și OBIECTIVUL cercetării, dacă ar fi să simplificăm:
      Cum se comportă MATERIA în apropierea unei găuri negre = zona din spațiu unde gravitația atrage „totul”?

  2. Recomand celor pasionați de știință și de astronomie să acceseze direct site-ul consorțiului EHT:
    https://eventhorizontelescope.org/blog/astronomers-image-magnetic-fields-edge-m87s-black-hole,
    în special link-urile de la final cu cele 3 lucrări științifice și secțiunile: „What is polarization” și „The M87 image as seen with a polarizer”.