G4Media.ro

Ce au descoperit americanii despre producția de armament modern a Rusiei după…

Sursa foto: Wikimedia Commons / George Chernilevsky

Ce au descoperit americanii despre producția de armament modern a Rusiei după ce au analizat resturile unei rachete de croazieră

După mai bine de doi ani de război, racheta rusească de croazieră care, luna trecută, a redus la ruină un spital de copii din Kiev, a oferit niște date legate de industria de apărare a Rusiei, potrivit Rador Radio România.

Racheta de tip Kh-101, încărcată cu circa 500 kg. de explozibil, a fost produsă în primăvara dinaintea acestui atac, după cum reiese dintr-un studiu apărut vineri și aparținând unei organizații neguvernamentale care a examinat resturile rachetei. Potrivit acestei organizații, asta sugerează că forțele ruse folosesc arme de acest fel aproape imediat după ieșirea lor din producție.

Dar acest fapt dovedește totodată și că, în pofida sancțiunilor occidentale menite să îi reducă producția, Rusia a continuat să fabrice armament avansat.

Atacul din ziua de 8 iulie asupra spitalului s-a soldat cu doi morți și cu peste 30 de răniți, printre care și opt copii, după cum a declarat directorul spitalului. A fost una dintre cele mai negre zile de violențe suferite de civilii ucraineni în ultimele luni, forțele ruse continuând să atace o serie de orașe din țară.

Racheta Kh-101 este cel mai avansat tip de rachetă de croaazieră al armatei ruse, ea fiind lansată din bombardiere care survolează spațiul aerian rusesc și cel din Belarus. Ucraina a doborât multe dintre ele, apelând la rachete de felul celor de tip Patriot, furnizate de SUA și de alte membre ale NATO. Totuși, unele rachete au reușit să străpungă apărarea ucraineană.

O serie de bucăți din racheta care a lovit spitalul au fost examinate la Kiev, pe data de 30 iulie, de cercetători de la Conflict Armament Research, o instituție independentă din Marea Britanie care identifică și urmărește armamentul și muniția folosite în războaiele din lume.

O echipă a descifrat marcajele de producție de pe mai multe bucăți colectate de autoritățile ucrainene.

„Racheta a fost fabricată în trimestrul al doilea din 2024”, a declarat într-un interviu Damien Spleeters, cel care conduce un grup al organizației din Ucraina. „Așadar, asta înseamnă o perioadă cuprinsă între 1 aprilie și 30 iunie 2024 și, având în vedere că atacul a avut loc pe 8 iulie, racheta a fost produsă cu 8 până la 12 săptămâni înaintea atacului”.

Începând din noiembrie 2022, grupul de cercetători a examinat bucăți din rachete de croazieră de tip 12 Kh-101, constatând că cele mai multe au fost lansate cu aproximativ două luni după ieșirea lor din producție. Două dintre rachetele Kh-101 examinate de cercetători la sfârșitul anului 2022 fuseseră produse în 2018 și 2019, dar toate rachetele văzute de atunci încolo fuseseră fabricate cu doar câteva luni înaintea lansării – o dovadă care, potrivit declarațiilor lui Spleeters, ar semnala faptul că armata Rusiei și-a terminat rapid stocul avut înaintea războiului.

„Nu este clar dacă sancțiunile impuse Rusiei au reușit să-i îngreuneze producția de armament”, afirmă Spleeters.

„Este posibil ca ei să nu aibă acces la unele componente, dar stocul este suficient ca să permită continuarea producției”, a declarat el, referindu-se la industria de apărare a Rusiei. „Se pare că ei încă au fost capabili să mai fabrice rachete Kh-101 la fel ca mai înainte, dar producția este extrem de limitată”. „Le produc și le folosesc aproape imediat”, a mai adăugat el. „Or, asta le face vulnerabile în cazul unei perturbări cât de mici a lanțului de aprovizionare”.

Rachetele Kh-101 au fost folosite pentru prima oară de forțele ruse în 2012, ele având o rază de acțiune de aproximativ 2500 km., potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, cu sediul în Washington.

Cercetători de la Centrul pentru Analiza Armamentului de Conflict au venit în Ucraina începând din anul 2018, ei examinând armamentul rusesc folosit în război.

Cu luni ânaintea invaziei totale din Ucraina, cercetătorii au constatat că luptătorii separatiști din zonele ocupate în 2014 primeau transporturi de armament depistat ca provenind din Rusia.

În iunie 2022, același grup a constatat că majoritatea aparaturii electronice din sectorul informatic al armatei ruse conținea cipuri și semicoductori produși de companii cu sedul în Statele Unite sau în alte țări occientale.

Probabil, folosirea acestui armament de ultimă oră atât de curând după ieșirea din fabricație dovedește că Rusiaa trebuie să își reducă din planuri în funcție de numărul de asemenea arme în stare să îl producă, preferând să facă asta decât să dețină un număr suficient ca să-și poată alege țintele în funcție de evoluția lucrurilor pe front, crede Spleeters.

„Dacă vrei să înțelegi stilul de război al Rusiei și capacitatea rușilor de a-l continua pe viitor, eu cred că discrepanța dintre ofertă și cerere este importantă”, mai spune el. „Iar faptul că ei folosesc, intenționat sau nu, asemenea arme asupra unor obiective de genul spitalelor, complică problema”.

Sursa: THE NEW YORK TIMES / Rador Radio România /Traducerea: Alexandru Danga

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Morala? Rachete date Ucrainei să le transforme in moloz singura lor industrie, cea de extracție, transport, rafinare a petrolului si gazelor, a rețelei de transport a energiei electrice, a transformatoarelor, a infrastructurii de transport.
    Doar așa Rusia înțelege.
    😒