Ce au făcut Iohannis, Dăncilă și Barna în vizitele în SUA, în plină campanie electorală
Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă și Dan Barna, candidații la prezidențiale clasați pe primele trei locuri în sondaje, s-au aflat în această săptămână în Statele Unite ale Americii, o premieră în campaniile electorale din România.
Vizita președintelui Klaus Iohannis a fost ocazionată de Adunarea Generală a ONU, la care președintele participă tradițional. În marja reuniunii, Iohannis a avut întrevederi bilaterale cu omologii săi din Ucraina, Georgia și Republica Moldova, a participat la Forumul Politic la Nivel Înalt (HLPF) pe tema „Accelerarea implementării agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă” – Panelul „Partnerships for Sustainable Development” și a făcut fotografia protocolară cu președintele SUA, la recepția oferită de Donald Trump șefilor de delegații.
În finalul vizitei, Klaus Iohannis și-a lansat volumul „EU.RO – Un dialog deschis despre Europa”.
Anunțată ca o vizită de lucru în cursul căreia urma să aibă o întrevedere cu vicepreședintele SUA, Mike Pence, vizita premierului Viorica Dăncilă a constat mai ales dintr-o serie de întâlniri cu reprezentanți ai asociațiilor evreiești din Statele Unite, iar întâlnirea cu Pence nu a mai avut loc.
Astfel, Viorica Dăncilă s-a întâlnit, în SUA, cu David Harris, președintele American Jewish Committee, cu Ronald Lauder, președintele Congresului Evreiesc Mondial, cu Arthur Schneier, rabinul șef al orașului New York, cu Malcolm Hoenlein, vicepreședinte al Congresului American Evreiesc. Dăncilă a avut o întrevedere și cu Secretarul General al OCDE, Angel Gurria.
În cursul vizitei au fost semnate și două documente: în cadrul întrevederii cu secretarul american al Energiei, Rick Perry, a fost semnat Memorandumul de înțelegere între Guvernele României și Statelor Unite privind cooperarea în domeniul nuclear civil, din partea României semnând ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, iar în cadrul întrevederii cu reprezentanții Băncii Mondiale a fost semnat un acord pentru creșterea accesului cetățenilor la servicii de asistență medicală primară, din partea României semnând ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
Dăncilă a avut o întâlnire și cu reprezentanții unor companii: Alexandrion, Access Softek Inc., Kunstadt Associates, Intermediate Capital Group, RACC Florida, Auerbach Grayson, Franklin Templeton Investment Management Ltd., Herzfeld & Rubin, Stein Mitchell Beato & Missner LLP, RACC NY, Cross Range Capital, EisnerAmper LLP, Modern Pulse Consulting Group, Ascending Markets Financial Guarantee Corporation , Amazon, Teva Pharmaceutical, RACC International, Mercury LLC, Developing World Markets, Misonix Inc., GAMCO Investors Inc., EisnerAmper LLP, DeltrexUSA, Squire Patton Boggs, Honeywell.
În finalul vizitei, Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu reprezentanții comunității românilor.
La rândul său, Dan Barna s-a aflat în SUA pentru forumul tradițional al think tank-ului Center for European Policy Analysis (CEPA), cel mai puternic ONG american concentrat pe teme legate de relația SUA cu statele din Europa Centrală și de Est.
Dan Barna s-a întâlnit, în SUA, cu Matthew Boyse, asistent adjunct al secretarului de Stat al SUA, responsabil pentru afaceri europene, cu doi membri ai Congresului Statelor Unite, James Rosapepe și Jackie Walorski, a avut întâlniri la Atlantic Council și la German Marshal Fund, unde a susținut o prezentare despre România în cadrul Transatlantic Democracy Working Group și a făcut o prezentare despre situația din regiune la o întâlnire organizată de Comisia pentru Securitate și Cooperare în Europa – Comitetul Helsinki din Congres.
Și Dan Barna și-a încheiat vizita cu o întâlnire cu reprezentanții comunității românilor din New York.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
41 comentarii