Ce au în comun candidații Tăriceanu, Băsescu, Piedone, Vanghelie, Robu, Dragomir sau Cherecheș? Probleme în justiție: Majoritatea dosare penale și chiar condamnări în primă instanță
Candidat la Primăria Capitalei, Călin Popescu Tăriceanu este pus sub învinuire, de la începutul anului, pentru abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale într-un dosar instrument de Parchetul General. Procurorii îl cercetează în legătură cu mandatul de senator al lui Cristian Marciu, pentru că, în calitate de președinte al Senatului, nu a pus capăt mandatului acelui senator care ar fi fost în incompatibilitate. G4Media.ro a scris în exclusivitate despre dosarul care îl vizează pe Tăriceanu.
- G4Media.ro a trimis o solicitare Parchetului General pentru a ni se comunica stadiul anchetei care îl privește pe Călin Popescu Tăriceanu. Vom reveni cu răspunsul.
Traian Băsescu, fost președinte între anii 2004- 2014 și fost edil al Bucureștiului între anii 2000- 2004, care aspiră la un nou mandat de primar general, are o primă sentință a Curții de Apel București, prin care judecătorii au stabilit că a colaborat cu Securitatea, sub numele conspirativ Petrov.
Conform CNSAS, cel care a inițiat acțiunea în justiție, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.
Potrivit Consiliului, urmare a uneia dintre notele informative date de Traian Băsescu faţă de un coleg, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave româneşti care plecau în afara graniţelor ţării. Băsescu a atacat decizia Curții de Apel București, iar un verdict definitiv va veni de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Cele mai importante anchete penale, deschise împotriva sa, după terminarea mandatului de președinte, la Parchetul General, au fost clasate.
Condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare, în dosarul tragediei de la Colectiv, pentru abuz în serviciu, infracțiune pe care ar fi comis-o în calitate de edil la Primăria sectorului 4, Cristian Popescu Piedone candidează din nou la o primărie de sector, de data această la sectorul 5. El va candida din partea Partidului Puterii Umaniste (PPU), al lui Dan Voiculescu. Piedone și-a anunțat depunerea candidaturii printr-un clip video, postat pe pagina sa de facebook sub denumirea ”Dumnezeu e singurul judecător”. Procesul Colectiv este acum în faza de apel la Curtea de Apel București, iar primul termen va avea loc pe 18 septembrie.
Cristian Popescu Piedone îl va avea drept contracandidat pe Marian Vanghelie. Fost primar al Sectorului 5 între anii 2000- 2016, Vanghelie va candida din partea Partidul Social Democrat Independent. Marian Vanghelie este judecat la Tribunalul București pentru o mită de 30 de milioane de euro de mai bine de 5 ani.
În iulie 2015, Vanghelie a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru 26 de infracțiuni de corupție, alături de Laura Ciocan, directorul de atunci al Economat Sector 5 SRL. Prejudiciul se ridică la peste 60 de milioane de euro, din care peste 30 de milioane de euro ar fi reprezentat șpaga lui Marian Vanghelie. În acest proces, reluat după pensionarea primului judecător și amânat pe motiv de stare de urgență, s-a stabilit următorul termen pe 23 septembrie.
Recent, DNA a clasat două dosare ale lui Marian Vanghelie, după cum a scris G4Media.ro. În primul dosar, deschis în mai 2016, fostul primar de la sectorul 5, Marian Vanghelie, era suspect de abuz în serviciu pentru fapte comise în 2008. Vanghelie era acuzat de producerea unui prejudiciu de 2 milioane de lei în legătură cu încredințarea directă a unui contract de salubritate companiei Romprest, controlată în 2008 de omul de afaceri Florian Walter. DNA a clasat și dosarul în care Marian Vanghelie era cercetat in rem pentru instigare la abuz în serviciu, alături de fostul șef al SPP de pe vremea lui Ion Iliescu, generalul Mitică Iliescu.
Topul listei PSD pentru Consiliul General al Municipiului București, Petre Roman este inculpat de Parchetul General în dosarul Mineriadei pentru infracțiuni contra umanității. La 29 de ani de la evenimentele sângeroase din vara lui 1990, în mai 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție, instanță pe masa căreia a ajuns cazul Mineriadei, a decis că ancheta trebuie să fie refăcută și a retrimis dosarul la parchet. Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a preluat cazul și a contestat decizia, iar în septembrie se va stabili dacă dosarul merge mai departe sau face un pas înapoi și rămâne la parchet pentru refacerea problemelor semnalate de judecători.
Și el candidat la Consiliul General al Municipiului București, tot din partea PSD, Dumitru Dragomir este condamnat în primă instanță la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul RCS- RDS. Dumitru Dragomir este acuzat că a primit peste 3 milioane euro mită de la administratorul RCS/RDS, Ioan Bendei, în schimbul acordării drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1.
Deși decizia a fost dată în ianuarie 2019, motivarea nu este deocamdată redactată. Sentința a fost contestată la Curtea de Apel București, însă, în absența motivării, nu se poate stabili un termen în proces. Într-un alt caz, cel privind drepturil TV 2011-2014, în care a fost acuzat de spălare de bani și evaziune fiscală, cu prejudicierea patrimoniului LPF, Dumitru Dragomir a fost achitat de Curtea de Apel București. El primise 7 ani cu executare în primă instanță, la Tribunal. Tot de achitare a avut parte, la Curtea de Apel, și în dosarul privind acuzațiile penale din dezafilierea Craiovei, după ce inițial fusese condamnat de Tribunal la 3 ani de închisoare cu suspendare.
Nicolae Robu, aspirant al unui nou mandat la Primăria Timișoara din partea Partidului Național Liberal, este trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, alături de alți 8 funcționari publici, pentru vânzarea a 207 de imobile ce aparțin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei, conform procurorilor. Procesul este în faza camerei preliminare. Tribunalul Timiș a decis pe 4 august începerea judecății, iar pe 10 septembrie se tranșează contestația inculpaților.
Numele actualului primar al Iașiului, Mihai Chirica, fost PSD, acum candidat din partea PNL, a fost legat de o anchetă la Direcția Națională Anticorupție după apariția în presă a unor articole privind cumpărarea unor imobile pe numele copiilor lui Mihai Chirica. Procurorii au deschis un dosar penal in rem (N. Red. pentru fapte), conform surselor G4Media.ro. Asta după ce publicația Adevărul a dezvăluit luni că Thea şi Mălina Chirica, fiicele de clasa a VII-a, respectiv clasa a IV-a ale primarului din Iaşi, Mihai Chirica, deţin o casă de lux de 240 de metri pătraţi, care a fost trecută pe numele lor după ce edilul a divorţat de fosta sa nevastă.
Susținut de PSD și de UDMR pentru un nou mandat la Primăria Baia Mare, Cătălin Cherecheș este trimis în judecată în două dosare penale de către Direcția Națională Anticorupție, pentru acuzații de luare de mită în formă continuată, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește, fals în declarații în formă continuată și corupere a alegătorilor în formă continuată. Ambele procese sunt la Tribunalul Maramureș, niciunul fără vreo sentință. Într-unul dintre ele a și fost arestat preventiv, stare în care și-a depus jurământul pentru un nou mandat de edil, în 2016.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
55 comentarii