Ce au în comun și unde diferă partidele de opoziție care au obținut împreună o majoritate clară în alegerile de duminică din Polonia ?
Rezultatele finale ale scrutinului parlamentar arată că în alegerile pentru Seim (Camera inferioară a parlamentului Poloniei) Coaliția Civică (KO, liberal), A Treia Cale (creștin democrat și liberal economic) și Noua Stângă (social democrat/socialist) au obținut împreună peste 53% din voturi și 248 de mandate din 460, o majoritate confortabilă.
Cele trei alianțe și-au declarat intențiile de a guverna împreună, într-un guvern condus de fostul prim ministru și președinte al Consiliului European, Donald Tusk, înlocuind Partidul Legii și Dreptății (PiS, populist de dreapta), care a pierdut majoritatea obținând doar 35% din voturi și 194 de mandate.
Cel mai important punct comun al celor trei alianțe este voința de a restabili relații strânse cu Uniunea Europeană, care a penalizat Polonia pentru legi adoptate de guvernarea PiS care contraveneau legislației UE, suspendând fonduri europene pentru Polonia în sumă totală de 36 de miliarde de euro. Principala problemă a fost independența justiției, sever restrânsă prin legile adoptate în ultimii opt ani de guvernare PiS.
O altă prioritate a noului guvern va fi demontarea complexului mediatic pus în slujba partidului – stat PiS.
Cele trei alianțe potențial participante la o nouă coaliție de guvernare sunt de acord de asemenea în privința continuării sprijinului acordat de Polonia Ucrainei în războiul de agresiune declanșat de Rusia în 2022, ca și în privința sporirii cheltuielilor de apărare angajate de guvernul PiS.
Diferențele între componentele potențialei coaliții de guvernare sunt însă multiple și uneori profunde. Poate cele mai mari diferențe sunt în privința liberalizării avorturilor la cerere, care au fost limitate sever de legislația PiS. În timp ce Noua Stângă dorește liberalizarea totală a întreruperilor de sarcină până la 22 de săptămâni, Partidul Popular (PSL, creștin democrat), unul dintre cele două care compun a Treia Cale se opune.
În mod similar, Noua Stângă este în favoarea păstrării programelor de asistență socială introduse de PiS, în timp ce Polonia 2050 (neo-liberal), partenerul PSL în A Treia Cale, cere demantelarea lor, considerându-le mituirea electoratului clientelar. Noua Stângă și PSL sunt pe poziții diametral opuse și în privința rolului religiei în viața publică.
Timp de opt ani, PiS a guvernat divizând societatea, ațâțând conservatorii împotriva liberalilor, anti-europenii împotriva pro-europenilor, homofobii împotriva celor pro-LGBT, oponenții avorturilor împotriva sprijinitorilor întreruperii voluntare de sarcină, religioșii împotriva non-religioșilor.
Acum, alegerile parlamentare au produs o majoritate care dorește revenirea Poloniei la o societate mai armonioasă, cu relații mai bune cu Uniunea Europeană, de pe urma căreia țara a beneficiat în ultimii aproape 20 de ani de când a devenit membră. Problema pe care o are această majoritate parlamentară este diversitatea – cea mai mare de la căderea comunismului în 1989. În particular este pentru prima oară din 2005 când stânga (practic o rămășiță politică în Polonia de azi) ar participa la guvernare, alături de partide care în majoritatea lor sunt liberale sau creștin democrate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu