G4Media.ro

Ce au nevoie cu adevărat mamele: mai puțin body shaming, mai mult…

Foto: Pexels

Ce au nevoie cu adevărat mamele: mai puțin body shaming, mai mult sprijin

Florile și brunch-ul sunt minunate, dar există un cadou neprețuit de care aproape fiecare mamă s-ar bucura: o imagine corporală mai sănătoasă, relatează CNN.

Presiunea asupra femeilor de a arăta perfect nu este vina noastră. Recunoașterea și rezistența față de idealurile nerealiste de înfățișare pot îmbunătăți viața mamelor în fiecare etapă a vieții de părinte.

În timp ce femeile se confruntă cu presiuni legate de aspect pe tot parcursul vieții lor, pentru cele care nasc, perioada postpartum poate fi deosebit de tensionată.

Nu voi uita niciodată că eram mamă de copii mici în 2010, când modelul Gisele Bündchen a pozat pentru Vogue la doar câteva luni după ce a născut. În timpul freneziei de pe internet care a urmat, presupusa concluzie liniștitoare a fost că femeile „obișnuite” nu ar trebui să se compare cu un supermodel.

Dar aproape toate mamele postpartum, celebre sau nu, se confruntă cu un mandat tacit de a „reveni” la corpul lor de dinainte de naștere. Chiar dacă ați avea genetica și personalul de sprijin al lui Bündchen, este nerezonabil și chiar crud să vă așteptați să vă concentrați energia pentru a părea ca și cum nu ați fi fost niciodată însărcinată.

Realitatea este că tocmai ai creat un om în corpul tău și l-ai împins fizic afară sau ai suferit o operație abdominală majoră. În ciuda a ceea ce vedem pe coperțile revistelor și pe rețelele de socializare, „nu există nicio revenire după ce ai crescut un om”, a declarat Jen McLellan, un educator certificat de naștere din Albuquerque, New Mexico.

Așteptările de tip ” revenire” pot fi dăunătoare

Deoarece sarcina și nașterea sunt printre cele mai mari schimbări fizice pe care cineva le poate experimenta, așteptările de revenire nu sunt doar absurde – ele pot amenința sănătatea și bunăstarea proaspetelor mame.

Impactul acestor presiuni dăunătoare asupra aspectului este ceva ce trebuie să luăm în serios, potrivit lui Jill Schwartz, terapeut din Los Angeles, specializat în sănătate mintală perinatală. „Societatea noastră face un deserviciu atât de mare mamelor”, a remarcat ea, bombardându-le cu reguli despre cum ar trebui să arate în loc să le ofere sprijinul atât de necesar.

Aceste idealuri dăunătoare privind înfățișarea pot agrava sau chiar declanșa afecțiuni de sănătate mintală, în special pentru femeile aflate în perioada postnatală care au un istoric de depresie, anxietate sau o tulburare de alimentație. Dacă mamele se simt preocupate de aspectul lor, de exercițiile fizice sau de ceea ce mănâncă (chiar și de „alimentația sănătoasă”), ar putea fi un semn al unor probleme semnificative de sănătate mintală maternă.

Unul dintre cei mai importanți pași pentru proaspetele mămici este de a lucra pentru a accepta și a fi recunoscătoare pentru schimbările care vin odată cu nașterea unui copil.

„Corpul nu mai este ce a fost înainte. Și ați făcut acest lucru frumos și uimitor pe care nu toată lumea ajunge să îl experimenteze”, a spus Schwartz. „Poți să crești și să îmbrățișezi asta. Dar corpul tău nu va fi exact cum era înainte, la fel cum nici viața nu va fi cum era înainte.”

Atunci când simt presiunea de a încerca să își controleze sau să își micșoreze corpul, mamele pot începe prin a identifica faptul că aceste idei nu sunt naturale sau înnăscute, ci au fost „moștenite din cultură”, potrivit lui Debra Benfield, dietetician înregistrat în Winston-Salem, Carolina de Nord, specializat în sprijinirea imaginii corporale a femeilor.

Conștientizarea acestor directive externe ale culturii dietetice poate ajuta mamele să înceapă să se împotrivească idealurilor nerealiste și dăunătoare. Unele femei își pot găsi puterea în a se răzvrăti în mod activ împotriva narațiunii dominante: „Fă opusul polar al presiunii pe care societatea o pune asupra ta”, a sfătuit Schwartz. De exemplu, în timp ce oamenii îi pot încuraja pe noii părinți să intensifice rapid exercițiile fizice, o abordare mai sănătoasă este „să o iei încet, să ai răbdare, să îți acorzi grație și să îți amintești că ești în perioada de vindecare”.

Presiunile de aspect se intensifică din nou până la menopauză

Nepotrivirea devastatoare dintre vulnerabilitatea maternă crescută și o nouă avalanșă de așteptări nerealiste privind aspectul fizic atinge din nou cote maxime pentru femei în anii premergători menopauzei.

Ca și în cazul perioadei postpartum, perimenopauza aduce noi provocări într-o perioadă stresantă a vieții. Multe femei aflate la jumătatea vieții se confruntă cu schimbări hormonale și schimbări fizice, toate acestea în timp ce cresc copii și îngrijesc părinți în vârstă. „Coliziunea dintre maternitate și perimenopauză este un lucru foarte greu”, a spus Benfield.

Nu este surprinzător faptul că imaginea corporală negativă și tulburările alimentare tind să crească din nou la jumătatea vieții, când se așteaptă ca femeile să arate ca și cum ar fi „înghețate în timp”, în loc să experimenteze schimbările naturale și așteptate care vin odată cu vârsta, a observat Benfield, care tratează persoane cu tulburări de alimentație.

Femeile de toate vârstele trebuie să audă importantul ei memento: „Corpurile se schimbă. Și asta este în regulă. Și haideți să normalizăm acest lucru”.

O influență pozitivă asupra familiei

Mămicilor le poate fi mai ușor să respingă cultura dietei și idealul subțirelui atunci când recunosc influența pozitivă pe care o pot avea asupra familiei lor. „Îi învățăm pe copiii noștri cum să se iubească pe ei înșiși”, a spus McLellan. Chiar dacă o mamă nu ține dietă în mod deschis sau nu se cântărește în fața copiilor ei, „copiii ascultă și privesc în mai multe moduri decât vă puteți imagina”, a spus Benfield.

Beneficiile pentru copii sunt convingătoare, dar mamele merită să se simtă mai bine în legătură cu corpul lor pentru ele însele, a adăugat Benfield. Rezistând idealurilor dăunătoare, mamele sunt „mai puțin împovărate și se simt mai prezente și, prin urmare, mai puternice în propria viață”.

Un pas cheie în acest proces implică să deprindem multe din ceea ce cultura dietei ne-a învățat despre importanța subțimii.

„Este foarte important să ne despachetăm propriile prejudecăți legate de greutate”, a spus McLellan. „Cu toții avem mesaje internalizate pentru că am crescut cu ele. Și cu cât suntem mai dispuși să începem să facem această muncă, cu atât mai profundă este dragostea pe care o putem găsi pentru noi înșine.”

O strategie pentru ca mamele să se simtă mai bine în legătură cu corpul lor este să practice self-care

„Nu mă refer la băi cu spumă și șosete pufoase. Mă refer la programarea testelor Papanicolau, la programarea tratamentelor dentare”, a explicat McLellan. Găsirea unor furnizori care să includă greutatea, în special pentru mamele cu corpuri mai mari, este esențială nu numai pentru imaginea corporală, ci și pentru sănătatea generală.

Recunoscând stigmatizarea greutății și având cu adevărat grijă de noi înșine, mamele pot începe să „desființeze acele mesaje cu care am crescut, gândindu-ne că trupurile noastre sunt greșite sau rele și, în schimb, să se concentreze cu adevărat pe importanța bunăstării noastre generale”, a adăugat ea.

Cum pot sprijini alte mame?

Dacă o mamă din viața ta se luptă cu o imagine corporală proastă, poate fi tentant să-i respingi îngrijorările și să-i oferi complimente. În timp ce unele mame pot aprecia acest tip de reasigurare, ea vine cu riscul de a se întoarce împotriva ei, deoarece îi închide sentimentele și, în același timp, îi întărește importanța modului în care arată corpul ei.

A asculta cu adevărat și a încerca să „descentralizezi aspectul” poate fi adesea calea cea mai bună de urmat, potrivit lui Benfield. Prietenii, familia și partenerii își pot exprima dragostea necondiționată și chiar pot vorbi direct despre toxicitatea standardelor nerealiste ale culturii noastre pentru femei.

O potențială modalitate de a exprima empatie și de a începe o conversație mai profundă ar putea suna astfel: „Nu este păcat că femeile simt atât de multă presiune pentru a arăta într-un anumit fel, mai ales în acest anotimp al vieții?”

Externalizarea și respingerea idealurilor de frumusețe poate fi o deschidere pentru a începe să reziste celorlalte moduri în care mamele simt adesea că nu sunt la înălțime. Există un memento important pe care fiecare mamă trebuie să îl audă pe tot parcursul anului, a spus McLellan: „Ești deja demnă. Cine ești astăzi este minunat. Ești absolut suficientă și faci destul”.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...