G4Media.ro

Ce avem voie să facem și ce nu pe plajele neamenajate din…

Foto: Turiști pe plajă în Delta Dunării/ Facebook - ARBDD - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

Ce avem voie să facem și ce nu pe plajele neamenajate din Sulina, Portița, Sfântu Gheorghe, Vadu sau Corbu, explică ARBDD/ Tipurile de permis pe care îl putem obține pentru a desfășura activități în Deltă

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a anunţat că pe plajele neamenajate din cadrul rezervaţiei pot avea loc activităţi de agrement, educaţie ecologică şi pot fi făcute filmări, dar nu sunt permise mai multe lucruri, printre care camparea autovehiculelor, accesul skijeturilor, camparea, instalarea de beach-baruri şi şezlonguri de tip permanent, înnoptarea şi aprinderea focului.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a anunţat, vineri, că a reanalizat şi a aprobat regulile privind accesul şi desfăşurarea de activităţi în zonele costiere de interes turistic din perimetrul rezervaţiei.

Astfel, pe plajele de la Sulina, Sfântu Gheorghe, Portiţa, Vadu şi Corbu se pot desfăşura activităţi de agrement, educaţie ecologică, filmare, în condiţiile stabilite în permisul eliberat de ARBDD.

De asemenea, salubrizarea zonelor costiere de interes turistic din perimetrul RBDD este realizată conform protocoalelor stabilite cu Consiliile Locale din zonă şi de către operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea acolo. Totodată, parcarea mijloacelor de transport rutier este permisă în locurile delimitate, stabilite de consiliile locale din zonă în colaborare cu ARBDD.
A

RBDD a menţionat că activităţile economice din zonele costiere de interes turistic se vor desfăşura în afara zonei de protecţie de 150 de metri, pe baza permiselor eliberate.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a anunţat care sunt activităţile permise pe plajele neamenajate din cadrul rezervaţiei:

  • Montarea echipamentelor/obiectelor (umbrele, şezlonguri) demontabile-portabile, doar pe perioada şederii, îmbăierii;
  • Băi de soare, îmbăiere, plimbări;
  • Amenajare punct de prim ajutor;
  • Acces liber pe plajă şi libera circulaţie a persoanelor în spaţiul plajei.

Nu sunt permise pe plajele neamenajate:

  • Accesul, circulaţia, staţionarea sau parcarea mijloacelor de transport motorizate de orice tip şi a atelajelor, cu excepţia celor care asigură intervenţii operative ale instituţiilor de ordine publică, apărare şi securitate naţională, intervenţie sanitară, precum şi cele ale administratorului;
  • Accesul skijet-urilor şi a altor tipuri de motovehicule nautice;
  • Camparea în zonele costiere din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării;
  • Acostarea navelor în zonele costiere de interes turistic din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării;
  • Recoltarea sau incendierea vegetaţiei ierboase şi a altor resturi vegetate din zonele costiere;
  • Deteriorarea sau distrugerea habitatelor naturale, a speciilor de floră și faună;
  • Abandonarea, lăsarea în libertate a animalelor domestice şi nesupravegherea animalelor de companie;
  • Depozitarea/ abandonarea deşeurilor de orice fel;
  • lnstalarea de beachbaruri, şezlonguri, umbrele, scaune, mese, de tip permanent;
  • Staţionarea pe timpul nopţii, aprinderea focului; edificarea pe plajă de construcţii şi dotări cu alte destinaţii şi în alte condiţii decât cele admise de lege;
  • Nivelarea plajelor neamenajate, eliminarea sau deteriorarea mecanică a covorului vegetal; Orice activitate economică pe fâşia de plajă cuprinsă între 0 – 150 de metri de la linia cea mai înaintată a mării.

ARBDD a mai precizat că sunt peste 40 de hectare de plaje neamenajate. Acestea se află la Sulina – 5,2 hectare, Sfântu Gheorghe – 2 hectare, Portiţa – 11,87 hectare, Vadu – 4,4 hectare, Corbu – 16,9 hectare.

ARBDD Tulcea eliberează următoarele tipuri de permise: permise de acces în rezervaţie pentru turişti, permis de pescuit sportiv, permis de acces pentru nave şi ambarcaţiuni, permis de acces pentru autovehicule. Permisele se eliberează pentru anul în curs.

ARBDD a mai menţionat că operatorii economici pot depune până la data de 20 aprilie solicitări pentru desfăşurarea activităţilor comerciale în zonele adiacente plajelor naturale neamenajate.

sursa: News.ro, sursa foto: Facebook/ ARBDD – Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Care n@1ba ca anul trecut la Vadu era o armata de rulotisti care pe deasupra mai erau si super nes1mtiti ca isi ingropau gunoiul in nisip pe malul marii! Rulotistii trebuie interzisi pe litoral pentru ca ocupa cel mai mult spatiu si fac cea mai mare mizerie. Si stau parcati cu lunile.

  2. Ati demolat constructiile ilegale de pe plaja Corbu?

    • nu se vedea nici o intentie de demolare.
      si nu se fac verificari ale permiselor
      sau nu am prins eu nici o verificare in ultimii 4-5 ani…

  3. De ce cenzurati bai tapalab@g11lor?! Rulotistii fac cel mai mare dezastru la Vadu!

  4. Poate ca daca publicati si comentariul meu, ia cineva si masuri, cine stie…e drept ca e scris la repezeala ..

  5. Controale pt curățenie ff stricte, restu ce să zic liber pt toți așa e normal nu toată lumea are 300 lei pe noapte la hotel.. însă repet amenzi usturătoare pt gunoi aruncat