Ce bugete și ce solicitări au studenții, pentru închirierea de locuințe, în prag de nou an universitar/ 76% dintre studenți spun că vor folosi bani de la părinți pentru chirie – studiu platformă de imobiliare
Cei mai mulți dintre studenții care își caută chirie în această perioadă (42%) au la dispoziție bugete de 200 – 300 de euro lunar, arată un studiu realizat de Storia.ro, platforma de imobiliare lansată de OLX. Aceasta în condițiile în care, în marile orașe din țară, proprietarii cer chiar și pentru garsoniere peste 200 de euro pe lună. Studenții reprezintă în această perioadă 44% din cererea pe segmentul chiriilor, mai arată studiul, care urmărește și preferințele tinerilor aflați în căutare de locuință. Analiza subliniază că 76% dintre studenți vor folosi fonduri primite de la părinți pentru a-și acoperi costurile cu chiria.
Atunci când vine vorba despre bugetul pe care studenții îl au disponibil pentru chiria lunară, fără costurile de întreținere, se observă că 42% dintre studenți au la dispoziție între 201-300 de euro, 35% au un buget cuprins între 301-400 de euro, iar 26% au un buget cuprins între 100-200 de euro.
„Începutul toamnei este mereu mai efervescent în sectorul imobiliar pentru că o dată cu începutul anului universitar studenții se mută în orașele mari. Majoritatea respondenților (atât studenți, cât și non studenți) caută locuințe pe platforme online cu anunțuri imobiliare, vor să închirieze apartamente cu două camere, cu un buget lunar cuprins între 201-300 de euro. Dacă ne referim exclusiv la studenți, care reprezintă în această perioadă 44% din cererea pe segmentul chiriilor, am observat că cei mai mulți dintre ei își doresc să închirieze locuințe complet mobilate, iar prețul cerut de proprietar să fie unul corect”, a declarat Monica Dudău, marketing manager Storia.ro & OLX Imobiliare.
Ce locuințe caută să închirieze studenții?
Datele arată că 80% dintre studenți preferă să locuiască în chirie pentru că își doresc mai mult confort locativ, în timp ce 11% nu au avut opțiunea de a locui la cămin, așa că statul în chirie a fost singura opțiune.
Întrebați cum finanțează locuința în care s-ar muta cu chirie, 76% dintre studenți au menționat că vor folosi fonduri primite de la părinți, 32% vor achita costurile din salariile proprii, 8% din bursă, iar 3% vor avea alte variante de a plăti.
Cei mai mulți dintre studenți vor locui împreună cu un prieten sau cu o prietenă (37%). Cei care vor locui singuri reprezintă 36% din totalul celor care au participat la studiu, iar cei care vor locui împreună cu partenerul sau partenera reprezintă 18%.
Întrebați ce aspecte sunt cele mai importante pentru ei în alegerea locuinței pe care o vor închiria, studenții au menționat pe primul loc încadrarea în bugetul pe care îl au disponibil (70%), pe al doilea loc apropierea de universitate (13%), pe al treilea loc se situează nevoia de intimitate (8%), urmată de confort (3%), curățenie (2%) și accesul la transportul în comun (2%).
Atunci când își caută o locuință pentru a se muta cu chirie, principalele aspecte importante pentru studenți sunt următoarele:
- Să nu necesite renovări (variantă aleasă de 69% dintre studenți)
- Centrală termică proprie (65%)
- Compartimentare interioară eficientă (56%)
- Existența unei bucătării închise (47%)
- Mobilată cu mobilier modern și de calitate (45%)
- Existența unui spațiu exterior deschis de tip balcon/terasă/grădină (35%)
- Camere spațioase (33%)
- Aparatură electrocasnică modernă (32%)
- Multă lumină naturală (31%)
- Instalație electrică și/sau sanitară nouă (29%)
În relația cu proprietarii, atât studenții, cât și cei care nu sunt studenți își doresc aceleași lucruri: în primul rând, să li se solicite un preț corect pentru închiriere, apoi ca proprietarul să nu îi viziteze fără să îi anunțe, dar și să se încheie contract de închiriere, iar proprietarul să fie receptiv la cererile de îmbunătățire a locuinței.
Când vine vorba despre așteptările pe care le au de la locuința pe care o vor închiria, răspunsurile studenților și ale celor care nu sunt studenți sunt oarecum similare. Studenții se așteaptă ca imobilul să fie complet mobilat, să aibă costuri mici de întreținere, mobilierul să fie modern, dar și să fie curat și perfect funcțional. Chestionarul a fost publicat online, pe Storia.ro și OLX Imobiliare, în luna august 2023, iar răspunsurile au fost colectate de la 1009 respondenți, la nivel național.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank