G4Media.ro

Ce cărți joacă România în conflictul proiectat de Rusia la Marea Neagră

Ce cărți joacă România în conflictul proiectat de Rusia la Marea Neagră

Palatul Victoria a aprobat după lungi tergiversări Acordul româno-ucrainean vizând cooperarea militară. Ar urma o ratificare grăbită a Parlamentului, pe fondul manevrelor militare ale Rusiei la granița cu Ucraina.

România a păstrat aparențele în raporturile cu Ucraina din ultimii ani, dar cele două țări nu au reușit să-și depășească nevrozele istorice: procesul de la Haga, în urma căruia majoritatea resurselor de gaz din Marea Neagră au revenit României a produs traume în imaginarul colectiv ucrainean, la fel cum teritoriile românești rămase în urma celui de-al Doilea Război Mondial la Ucraina suscită încă emoții.

După anexarea Crimeei, România a condamnat acest rapt, a trimis echipament ușor în zona Donbas și și-a asumat în interiorul NATO conducerea Grupului pentru apărarea cibernetică a Ucrainei. În același timp, Bucureștiul a evitat ani de zile să ajute Ucraina cu gaz și nu a reușit să negocieze drepturi suficiente în favoarea minorității române din Bucovina de Nord, un subiect complicat care a rămas deschis.

România a susținut deci Ucraina în momentele dificile, chiar dacă fără un entuziasm special. Totuși în Noua Strategie de Securitate (Human Security—the State’s Security), publicată în septembrie 2020, Ucraina nu include România printre statele de care are nevoie să fie în parteneriate apropiate, cu toate că cele două au o frontieră lungă de aproape 700 de km, iar în Marea Neagră stau față în față cu același inamic. Documentul menționează o „cooperare extensivă” cu SUA, Marea Britanie, Canada, Germania și Franța, apoi îi enumeră pe partenerii strategici: Azerbaidjan, Georgia, Lituania, Polonia și Turcia.

Cu toată timiditatea sa tradițională și antipatia ascunsă, România își dorește o Ucraină puternică și stabilă. Chiar dacă, deocamdată, nu spune nimic despre peisajul războinic din Marea Neagră, Bucureștiul are tot interesul să susțină Kievul, declarativ și practic.

Presiunea trupelor rusești la frontiera cu Ucrania s-a accentuat după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat pe 25 martie 2021 Strategia militară a țării sale, care „va contribui la realizarea integrării Ucrainei în NATO”. Documentul menționează că Federația Rusă „continuă să fie inamicul militar” al Ucrainei, și „agresorul” ei, fiindcă ocupă „temporar” teritoriul Republicii Autonome Crimeea și teritorii din regiunea Donbas, folosind „în mod sistematic mijloace militare, politice, economice, informațional-psihologice, spațiale, cibernetice și de altă natură” împotriva „suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”. Pentru a demonstra toate temerile oficialilor ucrainieni, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse i-a transmis Kievului că orice încercare de aderare la NATO ar putea pune sub semnul întrebării existența Ucrainei ca stat.

Înainte de această Strategie militară, Zelenski a inițiat pe 11 martie Platforma Crimeea, dedicată „încetării regimului de ocupație și de reintegrare a Crimeei” prin mijloace „diplomatice, militare, economice, informaționale, umanitare”. Acestei ofensive strategice, dar pașnice, Rusia îi răspunde cu o mobilizare armată nemaivăzută în ultimii 20 de ani. În Marea Neagră, unde are deja o flotă puternică, dotată inclusiv cu submarine purtătoare de armament nuclear, vor veni nave de război din Baltica și din Caspica. Între 50.000 și 80.000 de militari ruși au fost trimiși la granița cu Ucraina și în Crimeea, potrivit statisticilor Kievului.

Ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Şoigu, a anunțat marți că două armate și trei unităţi aeropurtate au fost mutate la granița vestică a Rusiei pentru „exerciţii”, ca reacţie la activităţile „ameninţătoare” ale NATO. De asemenea, au fost alertate și trupele din Transnistria, unde în mod oficial se află 1700 de militari ai Grupului Operativ al Trupelor Ruse. De la Tiraspol la frontiera cu Ucraina sunt 13 km și nu se cunoaște capacitatea reală a contingentului rusesc.

În Marea Neagră echilibrul e schimbător. Rusia are de partea ei suficient armament și destui soldați pentru a fi stăpână pe situație. Statele Unite au trimis două nave militare, care vor trece de Strâmtorile Bosfor și Dardanele în aceste zile, dar care pot rămâne doar până la începutul lunii mai în Marea Neagră, potrivit Convenției de la Montreux. Ankara se declară de partea Ucrainei, iar soldații ucraineni folosesc drone militare turcești în Donbas.

Cu toate acestea, presa proguvernamentală turcă are comentarii antiamericane și atrage atenția că Turcia trebuie să păstreze cheile Strâmtorilor doar pentru ea și să nu deschidă porțile pentru SUA. În 2008, în războiul de cinci zile ruso-georgian, Ankara a blocat intrarea în Marea Neagră a vaselor americane. Întreg balansul din Pontul Euxin ar putea schimba poziția dilematică a Turciei, membră NATO, dar aflată într-o intimitate periculoasă cu Rusia. Dacă Ankara se întoarce cu fața spre Alianța Nord Atlantică, Marea Neagră ar putea să nu mai fie un lac rusesc.

Mai există, însă, și alte mijloace de descurajare, după cum sugerează un diplomat ucrainean: eliminarea Rusiei din sistemul internațional de plăți bancare SWIFT, sau un ultimatum din partea Germaniei, că va opri construcția gazoductului Nord Stream 2, dacă Moscova nu-și cheamă trupele înapoi.

Aflată în vecinătatea zonei fierbinți a Mării Negre, România nu spune nimic, nu are nicio idee și, poate, chiar dacă ar avea ar continua să tacă mâlc: să nu deranjeze, să nu greșească, să nu iasă în evidență, dar în același timp, să fie bine poziționată. Bucureștiul știe înaintea tuturor că nu va fi un casus belli, ci doar o încercare a Rusiei de a provoca NATO.

Notă: Text publicat pe site-ul postului de radio Deutsche Welle

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Sa vina Putin sa o dea parte in parte cu Arafat daca are 2peu

  2. România și Polonia au Guvernele în scandal.
    Atentie, la Marea Neagră!

    • Adevarul e ca Romania conteaza in Marea Neagra cam cat Polonia.

      Pentru Romania si Rusia, navigatia prin Bosfor e singurul punct sensibil in Marea Neagra. Te joci ca ungurii in Ligheanul Balaton, cu barcute de hartie, daca Bosforul e inchis. Ori, care e rolul Ucrainei sau Romaniei in controlul Bosforului? Care e probabilitatea ca Rusia sa ocupe Istanbulul? Vorbim discutii.

    • Păi, spuneam si eu sa ne pregătim barca sau copacul.

  3. România nu este timidă, dar are o mare problemă pe Frontul de Est: Moldova. Şi nu poate zice şi face nimic până nu are acordul „Europei noastre”, care nu prea este de acord….din cauza intereselor Germaniei şi Franţei de bune relaţii cu Rusia. Dar, sub presiunea lui Biden, nodul intereselor de pe Frontul de Est se va descâlci şi, poate, va ieşi şi Soarele pentru România+Moldova.

  4. Ce cărți joacă România? Popa prostul…

  5. In romania, gastile de securisti nu se mai inteleg intre ei, nu a mai ramas nimic de impartit in urma furaciunilor de 31 de ani, asa ca baietzii nu-si mai justifica existenta in sistem!

    O tara esuata, falimentara, indatorata, vanduta pe 30 de ani de acum incolo, cu tinerele generatii puse gaj la ruleta serviciilor tradatoare! Am sacrificat o tara pt 1.5 mil de bugetari (sute de mii fiind militari, polititisti, servicii tradatoare) si 1 mil de pensionari speciali militari! pt 2.5 mil de trantori, am distrus o tara!

    FMM de jigodii, trantori care stati pe zeci de mii de lei net fara sa vedem nimic pozitiv in societate! Hoti cu acte in regula, justitie cu 25.000 ron net salariu, chirii si rate de 1000 euro net per luna decontate de stat…

    Un stat esuat! Praful si pulberea de el! Nu aveti tupeul sa luptam pt voi, hotilor, jigodiilor, mergeti la lupta voi cu neamurile voastre, voi hotilor din administratie si servicii!

  6. Handicapata de Sabina Fati a devenit și comentator militar, treci fa înapoi sub masa securiștilor și fa ce știi mai bine!

    • Tu stii sa citesti pana la capătul articolului sau doar sa acuzi, ca un roman veritabil?

  7. Reminder

  8. Romania joaca cum i canta alta capitala asa cum a jucat majoritatea timpului din istoria ei.
    Care sunt interesele Romaniei? sa nu fim vecini cu rusi asta e singura carte reala.
    In rest sa sustinem si noi verbal indpendenta vecinului separat de sorsa mai mare numita Rusie.
    Ei se cearta ei se pupa si dupa primeste vreo perversa cand te bagi in treburile altora.

  9. Ucraina este un stat artificial, creat prin alipirea de teritorii ce au aparținut statelor vecine, cu ajutorul armatei sovietice.

    Despre ce admitere a Ucrainei in NATO se vorbeste?! Rațional vorbind, acest lucru este imposibil de înfăptuit in viitorul previzibil.

  10. iar s-a spart teava cu pafaristi platiti de rusnaci in comentarii. sau tradatori si iepuri …

  11. Romania trebuie sa nu uite niciodata ca i-au fost anexate Bucovina de Nord,Basarabia,Maramuresul cu toata populatia de acolo sa-si apere demnitatea in primul rind sa arate ca-i pasa de romanii din zonele mentionate

  12. Si Rusia si Ucraina sunt state acaparatoare, corupte, inapoiate care nu prezinta nici un fel de incredere.

  13. Ucraina este principalul inamic al Romaniei, dupa Ungaria. A sabotat totdeauna Romania, economic (ex. scufundare intentionata a unei nave pe Dunare in vederea blocarii circulatiei) , sociologic ( privarea de drepturi legitime a minoritatii romanesti din Ucraina, a 2-a minoritate dupa rusi ca numar, ucrainizarea fortata , lipsa invatamantului in lb. romana ) , cultural ( minciuni sfruntate de natura istorica si denigrare sistematica a romanilor in general ) etc. Sigur ca Ucraina se simte cu musca pe caciula primind de la rusi atatea teritorii straine ale vecinilor ei. Acum rusii isi iau inapoi ce le-au dat odata, pe timpul Uniunii Sovietice, Crimeea in 1952 parca , Donbasul , etc. Romania face o mare greseala daca incheie tratate de prietenie si ajuta acest stat dusmanos. E prostie crasa.