Ce câștigă liberalii din alegerile în două tururi. Chiar și le dorește premierul Orban?
Premierul Ludovic Orban s-a decis în cele din urmă să angajeze răspunderea Guvernului în Parlament pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, după ce luase în calcul inclusiv ordonanța de urgență.
Varianta OUG a fost considerată însă mult prea vulnerabilă în fața unui atac la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului. Liberalii s-au temut că, foarte probabil, Renate Weber va sesiza CCR, având destule motive să o facă.
Apoi, mai exista teoretic riscul ca PSD, care dispune de majoritate în Birourile Permanente, să convoace Parlamentul în sesiune extraordinară și să respingă OUG-ul definitiv.
Prin angajarea răspunderii, liberalii speră să dea o lovitură indiferent de dezodământ: forțează trecerea legii, iar dacă PSD depune moțiunea de cenzură și guvernul pică, atunci se deschide calea pentru anticipate. Prin urmare, ar ieși câștigați în orice situație.
De ce și-ar dori, totuși, PNL alegeri în două tururi din moment ce alegerile într-un singur tur avantajează partidul aflat la putere?
Potrivit unor calcule, liberalii speră să obțină pe termen lung chiar mai mult decât ar câștiga într-un singur tur. Obiectivul politic și mai important ar fi slăbirea PSD.
Într-un singur tur, PSD ar lua în jur de 1100 – 1200 de localități, dar în două riscă să scadă sub o mie de localități. Așa arată acum calculele liberalilor.
Suplimentar și extrem de important, PSD riscă să rămână cu doar câteva municipii reședință de județ, din cele 23 câte stăpânește azi.
Gabriela Firea are șanse mari să câștige Bucureștiul într-un singur tur, dar în două situația se schimbă radical. Indiferent cine intră în turul doi cu Firea, candidatul PSD are șanse mici să reziste în fața unui candidat susținut în bloc de PNL, USR, PLUS și PMP.
Prin slăbirea semnificativă a bazei de putere în administrație, scade proporțional și influența politică a PSD. Partidul lui Ciolacu s-a bazat în primul rând pe voturile adunate cu sacoșa de baroni, de primari, de consilieri și de funcționarii interesați să-și păstreze posturile.
Sigur că PSD, chiar dacă nu va reuși să dea guvernul Orban jos prin moțiune, va putea ataca legea la Curtea Constituțională, dar va plăti un preț politic și va oferi muniție liberalilor în plină campanie pentru locale.
Dacă la capătul acestui joc politic premierul Orban reușește să declanșeze anticipate, foarte bine. Dacă moțiunea PSD eșuează, atunci măcar vom avea alegeri în două tururi, iar guvernul poate continua cu noi angajări de răspundere pe proiecte importante cum ar fi desființarea Secției Speciale, desființarea pensiilor speciale etc.
Mai există un scenariu de luat în calcul când analizăm motivele pentru care Guvernul Orban își va angaja răspunderea, cel mai probabil săptămâna viitoare, în Parlament pentru revenirea la alegerile în două tururi.
Dacă liberalii vor să scape de alegerile în două tururi, atunci aceasta ar fi cea mai elegantă formă de a le sabota. Declarativ spui că le susții, dar le omori cu mâna PSD-ului care nu are cum să susțină un proiect de lege pe pe urma căruia pierde masiv și sigur.
Dacă va depune într-adevăr moțiunea de cenzură anunțată de Marcel Ciolacu, PSD își asumă și organizarea de anticipate în caz că reușește să dea jos guvernul Orban. De ce ar risca, prin urmare, atât de mult?
Fără un lider puternic și prăbușit în sondaje, partidul ar avea de pierdut de pe urma anticipatelor, dar și-ar păstra totuși baza de putere în administrația locală. Pe termen lung, menținerea bazei de putere formată din primari reprezintă o miză importantă pentru orice partid.
Totuși, nimic nu oprește PSD să evite anticipatele validând următorul guvern care se va prezenta în Parlament după eventuala cădere a cabinetului Orban.
Dacă președintele Klaus Iohannis îl va nominaliza tot pe Ludovic Orban să formeze al doilea guvern care va trece chiar cu votul PSD, oricât de absurd ar părea, atunci nu vom avea nici anticipate, nici alegeri în două tururi.
Există șanse să se ajungă aici, deoarece parlamentarii, indiferent de partid, nu vor dori în marea lor majoritate să-și încheie mandatul cu șase luni mai repede.
Dar dacă guvernul Orban II își va angaja din nou răspunderea, tot pe alegeri în două tururi? Ce va face atunci PSD? Va depunde din nou moțiune, o vom lua din nou de la capăt? Ar fi o forțare de ambele părți, o nebunie politică, cu efecte greu de anticipat acum.
Un răspuns mai clar vom obține însă abia după ce Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament, iar teoretic orice deznodământ este posibil.
Depinde ce anume a negociat politic premierul Ludovic Orban și ce dorește să obțină în final: anticipate, două tururi sau să se asigure că rămâne la Palatul Victoria sacrificând totul?
Jocul s-a mutat de la Cotroceni la Parlament și Guvern. Klaus Iohannis chiar își dorește anticipate, iar Ludovic Orban chiar are puterea de a negocia în Parlament și de a forța declanșarea lor sau nu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
72 comentarii