Ce caută bombardierele strategice rusești în Venezuela? Blogger de la Caracas: Nu ne pasă. Suntem ocupați cu căutarea de mâncare și medicamente
Un cunoscut blogger venezuelean susține că deplasarea în Venezuela a două bombardiere strategice rusești, care au ajuns la începutul acestei săptămâni la Caracas, face parte din strategia președintelui Vladimir Putin de a susține guvernul autocratic din Venezuela, dar și de a se asigura că regimul lui Nicolas Maduro își achită obligațiile financiare pe care le are față de Moscova.
Într-o declarație făcută pentru G4Media.ro, Daniel Duquenal a afirmat că venezuelenilor nu le pasă de prezența în țara sud-americană a celor două avioane, capabile să poarte arme nucleare, oamenii fiind prea ocupați cu căutarea de medicamente și mâncare. Prezența avioanelor rusești pe teritoriul Venezuelei a intervenit la o săptămână după ce președintele Maduro s-a întâlnit cu Putin la Moscova. Autoritățile americane nu și-au ascuns iritarea față de gestul Rusiei, Administrația de la Washington criticând în termeni extrem de vehemenți desfășurarea bombardierelor strategice rusești în țara sud-americană.
Aeronavele TU-160 Blackjack, împreună cu un avion de transport militar An 124 și un avion de pasageri Il-62, au aterizat pe aeroportul international Simón Bolívar de lângă Caracas, după o călătorie de peste 10.000 de kilometri. La bordul flotilei aeriene s-au aflat peste 100 de aviatori și militari ruși. Potrivit declarațiilor făcute de ministrul venezuelean al Apărării, Vladimir Padrino López, cele două bombardiere strategice rusești, care au fost folosite în timpul campaniei aeriene din Siria, urmau să ia parte la o serie de exerciții comune cu armata din țara sud-americană. Oficialul a afirmat că aparatele rusești ajunse în Venezuela nu sunt o provocare. „Suntem generatori de pace, nu de război,” a declarat Padrino, citat de postul de televiziune Venezolana de Televisión (VTV).
Ambasadorul rus la Caracas, Vladimir Zaemskiy, a spus și el pentru VTV că desfășurarea aparatelor strategice este menită să reflecte parteneriatul militar „foarte fructuos” dezvoltat de fostul lider al Venezuelei, Hugo Chávez, începând cu 2005. Ministerul rus al Apărării nu a precizat dacă avioanele sunt înarmate cu rachete, care este misiunea lor și cât vor rămâne în țara sud-americană. Construite la sfârșitul Războiului Rece, bombardierele TU-160 sunt printre cele mai avansate din lume. Ele sunt capabile să transporte rachete nucleare cu rază scurtă de acțiune și să zboare 12.000 de km fără să fie realimentate.
Reacția americană
Așa cum era de așteptat, oficialii de la Washington au criticat deplasarea aeronavelor TU-160 în Venezuela. Un purtător de cuvânt al Pentagonului, Robert Manning, a declarat că desfășurarea de avioane de către Rusia este „neadecvată” în contextul tragediei umanitare care are loc în prezent în țara sud-americană și care este provocată de regimul Maduro. Manning a remarcat că, spre deosebire de Moscova, Washingtonul a trimis în Columbia vecină o navă-spital pentru tratarea venezuelenilor bolnavi.
La rândul său, secretarul de stat, Mike Pompeo, nu și-a ascuns iritarea față de gestul Rusiei. „Popoarele rus și venezuelean ar trebui să vadă despre ce este vorba: două guverne corupte care risipesc banii publici și înăbușă libertatea în timp ce popoarele lor suferă,” a scris oficialul american pe Twitter.
În replică, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că aprecierile lui Pompeo sunt „complet nepotrivite” și „nediplomatice.” „Cât despre ideea că am risipi bani, nu suntem de acord. Chiar nu este potrivit ca țara a cărei jumătate din bugetul alocat apărării ar putea hrăni întreaga Africă să facă asemenea afirmații,” a adăugat Peskov.
Ce cred experții
Cu toate acestea, analiștii declară că gestul Rusiei – care urmează unei vizite de trei zile întreprinse săptămâna trecută de către Maduro la Moscova – este menit să arate oficialilor de la Washington că regimul de la Caracas nu este lipsit de sprijin internațional. Aceasta în contextul în care administrația președintelui Donald Trump a adoptat o atitudine agresivă față de regimul lui Nicolas Maduro, pe care îl acuză de încălcarea drepturilor omului și înfometarea propriei populații.
La începutul acestei luni, secretarul american al apărării, James Mattis, l-a descris de altfel pe Maduro drept un despot iresponsabil, care își ruinează țara și care, până la urmă, „trebuie să plece.” Anul trecut, președintele Trump a declarat reporterilor că există „multe opțiuni” pentru a rezolva criza venezueleană, înainte de a adăuga: „Și apropo, nu voi exclude o opțiune militară”.
Deși Moscova a negat că deplasarea avioanelor sale în America de Sud este provocatoare la adresa Statelor Unite, comentatorii sunt sceptici cu privire la explicațiile venite de la Kremlin. „Exercițiile militare rusești care implică Venezuela nu sunt noi, dar desfășurarea avioanelor în acest moment este suspectă,” a afirmat Harold Trinkunas, specialist în chestiuni venezuelene la Universitatea Stanford. În opinia acestuia, deplasarea bombardierelor a fost „cel mai probabil un semnal de susținere a regimului Maduro într-un moment în care atât Rusia, cât și Venezuela se confruntă cu tensiuni sporite cu Statele Unite.”
Expertul crede, de asemenea, că „Rusia și-a dorit în ultimii ani să-și exerseze capabilitățile militare pe termen lung și o astfel de desfășurare (a avioanelor – n. red.) în Venezuela funcționează și ea.”
Este o părere împărtășită și de Miriam Lanskoy, director senior pentru Rusia și Eurasia la organizația National Endowment for Democracy, care a spus că sosirea bombardierelor rusești la Caracas are ca scop să reamintească Statelor Unite că Rusia încă își mai poate proiecta ambițiile militare în emisfera vestică. „Nu știu dacă aceasta reprezintă un fel de amenințare militară, dar este o comunicare despre acoperirea globală exercitată de Rusia.” Aceasta mai ales în condițiile în care Statele Unite iau în considerare retragerea din Tratatul cu Rusia privind forţele nucleare intermediare – INF, iar Moscova depune în prezent eforturi susținute pentru a-și crește influența în America Latină, Africa, Orientul Mijlociu și în alte locuri de pe Glob.
Comentatorii cred că, pentru Maduro, vizita la Moscova a fost concepută pentru a sublinia faptul că el continuă să se bucure de sprijin extern în contextul politicii Statelor Unite față de Venezuela și a sancțiunilor impuse guvernului de la Caracas, dar și de a evidenția importanța geopolitică a Venezuelei. Având în vedere că mulți dintre aliații săi se află sub sancțiunile americane iar tranzacțiile lor financiare sunt blocate, Maduro a cultivat în ultima perioadă prietenii cu unii dintre adversarii tradiționali ai Americii – în special cu Rusia, China și Iranul.
Maduro, care pune prăbușirea economică a țării sale pe seama „războiului economic” dus de Statele Unite, s-a întors din Rusia cu promisiuni legate de investiții și afaceri în valoare de 6 miliarde de dolari, menite să revitalizeze economia ruinată a țării. La sfârșitul săptămânii trecute, președintele venezuelean a atacat din nou SUA, susținând, fără însă să ofere nicio dovadă, că Washingtonul se află în spatele unei tentative de lovitură de stat concepută pentru a „perturba viața democratică a Venezuelei.” De altfel, Maduro a acuzat constant Statele Unite că se pregătesc să-i invadeze țara.
După părerea lui Diego Moya-Ocampos, un analist la IHS Markit, prezența bombardierelor rusești este una limitată și este puțin probabil că ea va duce la apariția unei baze militare permanente a Rusiei în țara sud-americană, deoarece acest lucru este o investiție mult mai mare decât cea pe care Moscova a lăsat să se înțeleagă că ar fi dispusă să o facă în Venezuela. Moya-Ocampos a afirmat, de asemenea, că relația Rusiei cu Venezuela nu contribuie cu nimic la îmbunătățirea situației disperate a cetățenilor venezueleni, iar rușii – care au oferit miliarde de dolari în credite Venezuelei – folosesc acum această apropiere pentru a obține acces la petrolul și minereul din țara sud-americană.
Părerea unui blogger local
Este ceea ce crede și Daniel Duquenal, un cunoscut blogger și dizident venezuelean, care a afirmat pentru G4Media.ro că trimiterea avioanelor rusești în Venezuela este „parte a politicii Moscovei de a susține regimurile populiste autoritare. Nu putem să ne întoarcem la fascism sau comunism, astfel că metodele parțiale ar trebui să fie suficiente. Dar motivul real pentru care Putin îl susține pe Maduro este acela de a-l face să-și plătească datoriile. Acestea sunt mari și Putin știe foarte bine că, dacă regimul se prăbușește, legalitatea acestor datorii va fi examinată și vor exista multe datorii care nu vor fi plătite de viitoarea administrație. Restul lucrurilor, de la sprijinul autoritar la provocarea Statelor Unite, sunt doar detalii.”
Întrebat dacă prezența bombardierelor rusești a devenit subiect de discuție printre venezueleni, Duquenal – care, în luna mai, înainte de alegerile prezidențiale din Venezuela, a descris pentru G4Media.ro un portret dramatic al țării sale, răvășită de corupție și sărăcie – a declarat: „Nimănui nu-i pasă. Ne petrecem tot timpul căutând alimente și medicamente. Toată lumea știe că aceste bombardiere nu au nicio valoare pentru noi.”
Surse: TIME, The Guardian, The Telegraph
Foto: TU 160 Blackjack. Sursa: captură video
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii