G4Media.ro

Ce caută ursul la Brăila? Expert WWF: ”Va căuta hrană inclusiv în…

Sursa foto: Wikipedia / Jean Beaufort

Ce caută ursul la Brăila? Expert WWF: ”Va căuta hrană inclusiv în jurul localităților, unde va rămâne pentru a explora. Recomandarea mea ar fi să se încerce găsirea cât mai repede a ursoaicei”

De mai multe zile, autoritățile brăilene sunt în alertă după ce, în două locuri diferite – la Făurei-Sat și Jirlău, a fost semnalată, într-un interval de 18 ore, prezența unei ursoaice cu pui, venită, cel mai probabil, din zona montană a Buzăului. Vorbim de o situație fără precedent, în literatura de specialitate nemaifiind menționată prezența ursului în Câmpia Bărăganului, relatează De Brăila.

Jurnaliștii brăileni au luat legătură cu Cristian Remus Papp, expert World Wildlife Fund în carnivore mari din România. Specializat și în monitorizarea faunei sălbatice, coridoare ecologice sau managementul ariilor protejate, Papp afirmă că animalul sălbatic, care a străbătut zeci de kilometri pentru a ajunge într-o zonă atât de joasă, este „un urs habituat”, obișnuit deja cu astfel de escapade din sălbăticie, un urs condiționat de mâncare și deprins cu oamenii. Într-o astfel de situație, ursoaica „va încerca să exploreze cât mai mult”.

„Ce vedem în ultimii ani, din păcate, e acest fenomen de habituare, în care urșii sunt atrași către localități și, sigur, odată ce ajung acolo, se obișnuiesc cu oamenii, nu mai au aceeași frică ancestrală a urșilor din zonele sălbatice. Ursoaica cu pui va încerca să exploreze cât mai mult, va încerca să se adăpostească, va căuta pâlcuri de pădure. Caută astfel de zone! În același timp, mai ales dacă dau de oameni, de câini, de diverse pericole, caută astfel de refugii. Am monitorizat urși inclusiv prin GPS și, practic, ce am observat este că folosesc peisajul, inclusiv zonele deschise, dar și asemenea trupuri de pădure, refugii, mai ales atunci când ursul este speriat sau deranjat de prezența omului. Într-o singură noapte, un urs poate străbate zeci de kilometri, 20, 30 în cazul unei ursoaice cu pui”, a declarat Papp.

Expertul susține că a fost bifată „o premieră” și că „nu este un lucru normal faptul că ursul apare în asemenea zone joase”.

”Dacă ursoaica nu e agresivă, ar trebui relocată în zona din care a venit. Cu siguranță este venită din zona Buzăului. Vorbim de un animal sălbatic! Dacă există vreo împrejurare în care să își simtă puiul amenințat sau propria viață, s-ar putea să reacționeze într-un mod neplăcut. Este de evitat! Va căuta să aibă, în primul rând, hrană. Hrana, dacă este o ursoaică habituată, și, cel mai probabil, așa e, va căuta inclusiv în jurul localităților”, a mai arătat expertul WWF.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...