G4Media.ro

Ce caută Viktor Orban în Transilvania și ce pot învăța românii de…

Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban

Ce caută Viktor Orban în Transilvania și ce pot învăța românii de la el

Complexul său mesianic, reluarea ideologiei rasiste și argumentele prin care se apropie de propaganda rusă construiesc doar una dintre fețele primului ministru ungar, scrie Sabina Fati, într-un comentariu publicat pe site-ul postului de radio Deutsche Welle.

Cealaltă față este formată din răspunsurile pe care le dă mereu la Tușnad la întrebarea permanentă: Ce trebuie să facă Ungaria pentru a-i fi bine? Pentru a atrage noi investiții, pentru a-și păstra poziția influentă în Europa Centrală, pentru a funcționa ca un magnet pentru ungurii de pretutindeni, pentru a continua să-și extindă forța politică și culturală în spațiul transcarpatic, în ciuda recesiunii care se apropie.

Există, probabil, multă ipocrizie în felul liderului de la Budapesta de a pune problemele, dar, în spatele populismului, Viktor Orban urmărește ceea ce crede el că reprezintă interesul ultim al Ungariei: reconstruirea spațiului cultural în arcul carpatic. Nu este întâmplător că principalele obsesii naționaliste și faliile sale ideologice sunt transmise din mijlocul Transilvaniei, din ceea ce el consideră a fi inima maghiarimii. Viktor Orban și-a creat legenda politică în ultimii 25 de ani trasând noile granițe spirituale ale maghiarilor din mijlocul României.

Forța discursului său nu a avut niciodată o reală contrapondere românească. A fost lăsat să extindă puterea simbolică a Ungariei până la curbura Carpaților, fără ca liderii politici de la București să poată răspundă cu o forță egală. Poate pentru că România a fost mereu sigură de ireversibilitatea istoriei, poate pentru că naționalismul maghiar putea fi folosit în campaniile electorale pentru mobilizarea naționalismului gregar autohton. Liderii români i-au oferit Ungariei o breșă, pe care Viktor Orban a tot extins-o, dincolo de limitele sale simbolice, prin investiții materiale importante, dar mai ales prin acapararea minorității maghiare, care încet, dar sigur s-a desprins de statul român, iar acum gravitează pe orbita Budapestei, cu tot cu întreaga conducere a UDMR.

Refuzându-le cererile culturale, Bucureștiul i-a împins pe maghiarii din Transilvania în brațele Ungariei și, între timp, aceștia au devenit captivi ai propagandei de la Budapesta. Presa de limbă maghiară finanțată de Budapesta, cărțile, liceele și universitățile cu bani din Ungaria au crescut o nouă generație loială mai degrabă statului ungar, decât celui român. Paradoxul cel mai mare vine însă din admirația pe care mulți români o au față de Viktor Orban, un lider anti-european, auto-definit ca iliberal, care a ajuns să forțeze limitele Uniunii Europene de dragul alianței pe care și-a construit-o cu axa autocrată Budapesta-Moscova-Beijing.

Potrivit unui sondaj foarte recent, șase din zece români au o părere pozitivă față de Viktor Orban şi doar 30 la sută au o părere mai degrabă negativă (Institutul Nézőpont, iulie 2022). Practic, premierul ungar e mai bine văzut decât oricare dintre liderii români. Sociologii care au lucrat la cercetare au remarcat că simpatia față de liderul de la Budapesta s-a dublat în ultimul an pe fondul războiului și al crizei energetice.

În discursul său ținut la Tușnad, la sfârșitul săptămânii trecute, Viktor Orban a enumerat un decalog necesar pentru ca Ungaria să facă față recesiunii care urmează, folosind propoziții scurte și percutante, dar care să-i convingă eventual și pe români, că la Budapesta există o strategie de salvare, pe când la București, nu. Ca de obicei, Orban a pornit dinspre viitor: ce trebuie să facă țara lui pentru ca în 2030 să nu-și piardă azimutul, mai ales că sunt ,,tot mai multe înmormântări și tot mai puține botezuri”.

Liderul de la Budapesta a vorbit nu doar despre puterea militară care trebuie să crească, despre poziționarea Ungariei ca țară de tranzit între Est și Vest, despre marile investiții făcute de Coreea de Sud și China în Ungaria, ci și despre faptul că a reușit să facă schimbul de generații, de la politicienii bătrâni, ca el, la cei de 40 de ani, cum sunt mulți dintre miniștrii lui și chiar noua președintă a Ungariei, o femeie poliglotă, inteligentă, cu trei copii, care a adus deja un nou suflu la Budapesta. Punctul nouă al decalogului se referă la fundamentele intelectuale, care-i pot asigura Ungariei succesul, iar punctul zece este despre ambiție, fiindcă ,,Ungaria are ambiții comunitare și chiar naționale. Are ambiții naționale și chiar europene”, iar ,,Patria trebuie să rămână împreună: Transilvania și celelalte zone locuite de maghiari din Bazinul Carpaților trebuie să rămână împreună”.

Aceasta e perspectiva cinematografică pe care o oferă Viktor Orban, realitatea este, totuși alta: că Ungaria este pe cale să piardă banii europeni din cauza orientării sale autarhice, din cauză că justiția și presa nu sunt libere și pentru că guvernul devine tot mai autocrat. Ungaria, poate că nu se află la periferia Europei, așa cum a clamat Orban la Tușnad, dar e deja demult la marginea UE, iar NATO nu mai are de multă vreme încredere în Budapesta și nu-i mai oferă informații specifice de teamă ca acestea să nu ajungă la ruși.

Anxietatea Ungariei față de suprafața ei post-Trianon, minciunile albe care s-au transformat în duplicitate și nesinceritate, defetismul European îi dau într-adevăr o unicitate aparte, dar nu cea despre care a vorbit Orban la Tușnad. Încercările ei bidimensionale de a fi și cu Rusia și cu NATO, și în UE, dar și în afara Uniunii Europene o pun într-o cumpănă istorică care ar putea să-i aducă mulți nori negri. Viziunea post-occidentală și disprețul puritan expuse de premierul ungar s-ar putea să-i închidă supapa istorică luminoasă, chiar dacă el ca politician este considerat de mulți un vizionar.


Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. „- Cine sunt si ce vor?
    – Sunt ungurienii, vor Adrealul

    – Dar …” – Vacanta Mare

  2. Bine ca și g4media ajunge sa recunoască faptul ca România are ceva de învățat de la Orban Viktor. E un pas înainte.
    Restul e în continuare gargara progresista. Demonizarea și mistoul ( „hello, dictator!”) se pare ca au efect invers asupra electoratului maghiar, ba chiar sunt o grămadă de romani care aplaudă plafonarea prețului benzinei la 480 huf. Uite ca se poate!

    • @anonim – dupa ce ca esti pruost, mai esti si pruost! Articolul este o analiza-opinie din deutsche welle, nicidecum o opinie g4media, dar, asa cum ziceam, nu te duce mintea prea departe… si io zic sa citesti pana la capat, poate iti dai seama ca nu e de loc admirativa analiza

    • Cum sa nu, trebuie sa înveți să te aperi de pro$ti.

    • Kafka,ăștia s ăia care puneau mâna pe o carte(găsită la tomberon)dacă avea poze si citeau cel mult titlul și ăla dacă era scris cu majuscule.

    • Inflația în Ungaria a trecut pragul psihologic de 10%. Guvernul nu a reușit ținerea sub control a scumpirii prețurilor, în plus acum se confruntă și cu un deficit scăpat de sub control. Ceea ce va mări în continuare inflația.

      După o creștere de 9,5% în aprilie, luna trecută inflația a trecut un prag pe care guvernul ungar a încercat din răsputeri să-l evite: o rată de două cifre. Ajunsă acum la 10,7%, este inflația cea mai ridicată din ultimii 21 de ani. La nivel anual, cel mai mult au crescut prețurile alimentelor: margarina cu 40%, pâinea, pastele făinoase, carnea de pasăre și produsele lactate cu 30%. Dintre servicii, transporturile și serviciile casnice s-au scumpit cel mai mult.

      Experții consideră că inflația va continua să crească și va ajunge la 12% în cursul anului, iar la nivel anual nu va scădea sub 10%. Cauza principală este creșterea prețurilor energiei, începută anul trecut și care nu pare să se oprească într-un viitor apropiat.

      Ungaria se confruntă însă și cu alte probleme. În mod tradițional, guvernul Orban a subordonat toate deciziile și măsurile rațiunilor electorale. Aceasta a însemnat plafonarea prețurilor carburanților și a unor alimente pentru stoparea inflației, a însemnat plăți substanțiale de la buget pentru a convinge alegătorii că totul se va rezolva cu bani, mizând pe creșterea economică. Era exemplul tipic al jucătorului de noroc care pierde în serie și continuă să parieze pe bani tot mai mulți în speranța câștigului uriaș care va acoperi toate pierderile.

      Dacă exista o șansă vagă pentru redresarea situației, aceasta s-a spulberat instant în februarie, odată cu invazia rusă. Dacă pe 1 februarie, Orban se întorcea cu un zâmbet larg de la întâlnirea cu Vladimir Putin, noaptea invaziei a petrecut-o într-o tăcere totală.

  3. anonim, tu esti din rasa pura?

  4. Politica Ungariei e identica cu cea Rusă și tine de revizionism adica modificarea granițelor.E o politică veche și consecventa.Ce mi se pare suspect,e toleranta occidentului față de acest nazist V Orban.România a strigat,încă din anii 90,față de rasismul, segregarea și xenofobia politicii maghiare în Transilvania,frumos ambalata în „drepturile minorității pe baze europene”.Din păcate occidentul închide ochii,asa cum a făcut și cu Rusia în ultimele 2 decenii

  5. „Paradoxul cel mai mare vine însă din admirația pe care mulți români o au față de Viktor Orban, un lider anti-european, auto-definit ca iliberal,”

    Oare de ce…nici nu imi pot imagina🤦‍♂️

    • Caută i pe ăia 5% din Diaspora care au votat cu Dăncilă si poate iti vor susura esplicația precum la cai.
      Zic de ăia 5% că s mai puțini decat cei 27% care au votat otrepele ce ne „conduc”..

  6. Singurul lider adevarat din Europa, restul sunt amatori politici, lasi si fara viziune.

  7. A venit Horban la noi sa spuna lumii întregi că ei sunt rasa ariana. Toată politică occidentală e greșită, numai ei sunt pe calea cea bună. Seamănă cu un mistreț înainte să intre în iarna.

  8. G4media, de ce cenzurati?!
    Am incercat de multe ori sa postez un comentariu si apare intr-una „Trimiti prea repede”!
    RUSINE!

  9. UE e tot mai derutată. Ar putea candida la președinție? Se poate aranja ceva la Curtea Constituțională de către Coaliție?

  10. 1. Dacă România ar băga bani în stadioane, ziare și alte organizații, ar sări coana Europă ca butelia, că nu e voie.
    2. Ungurii nu au fost atrași de Orban, ei s-ar fi dus oricum către Budapesta.
    3. Ce fac ungurii e politica firului de păr. O plăcuță bilingvă, o grădiniță cu predare în limba maghiară, un kurtos colaci, un scandal la Valea Uzului, un steag secuiesc… Ei au o misiune, sunt o gașcă unită de un scop foarte înalt, care cere timp și răbdare.
    4. În demers sunt ajutați de diverși români: USR a condamnat declarațiile anti-UE și anti-NATO ale lui Orban, n-a zis nimic de cele anti-romanesti. Când a apărut ăla la cuvântare și a afișat banner-ul cu „Transilvania, pământ românesc”, ce a zis G4M despre el? Că e ultranaționalist, desigur!
    5. Orban are un singur lucru pozitiv: se opune progresismului UE și a propagandei LGBTQI++. De asta îl apreciază românii, de asta vor vota cu AUR.

    • Iti dau dreptate. Dar ” conducatorii” , nostrii ce fac? Stau in expectativa , ii doare la basca, si…. vorba aia, romanului ii trebuie sa- i ajunga cutitul la os, in al XII – lea ceas , ca sa faca ceva. Astia suntem noi romanii….

  11. ce putem spune despre nationalitatea autoarea articolului…

  12. G4Media, care e atat de stricta cu principiile, valorile si regulile profesiei, citeaza cu seninatate o persoana care a fost interfata unui infractor. In vazul lumii, fara nicio rusine, a facut un serviciu public unui infractor. Dau o cautare si vad ca intre timp toata lumea a uitat, pare sa aiba o imagine impecabila, primeste premii de la ambasada SUA, conduce Radio Europa Libera (?!)
    Oh well. Alor nostri li se iarta, principiile li se aplica doar celorlalti.

  13. Cauta si el o satisfactie.

  14. Decidenții politici și guvernamentali ai Romăniei au leucoplast pe gură dar și-l înlătură doar cînd trebuie să-i pupe undeva pe mai marii europeni. Vînd (fără bani) Romănia dar nu pe 30 de arginți ci pe 30 de parlamentari unguri(cu dublă cetățenie).

  15. De ce nu apare comentariul anterior?

  16. Romanasi dragalasi, treziti- va cat se mai poate!!!
    Cred ca trebuie schimbat Itmul ” Desteapta- te romane” , ca va adoarme si… s- ar putea sa va fie somnul de veci!