Ce conține programul lui Geert Wilders și al partidului său de extremă dreaptă, câștigător al alegerilor din Olanda / Frică, furie, dar și sprijin în rândul musulmanilor după victoria extremei drepte
Geert Wilders și partidul său de extremă dreaptă, PVV (Partidul Libertății), au câștigat, potrivit sondajelor la ieșire de la urne, o victorie clară la alegerile legislative neerlandeze de miercuri, care au avut efectul unei bombe politice în regat, scrie La Libre Belgique, citată de Rador Radio România.
Geert Wilders și-a atenuat retorica anti-islam în timpul campaniei, preferând să se concentreze pe probleme precum costul vieții, până în punctul în care unii analiști l-au poreclit „Geert Milders” (Geert Blândul).
Rămâne de văzut dacă va reuşi să atragă suficient sprijin din partea altor partide politice pentru a forma o coaliție viabilă ca prim-ministru.
Dar ce planifică partidul lui, PVV? AFP detaliază liniile generale ale programului său electoral, de la înghețarea dreptului la azil la un referendum privind apartenența la Uniunea Europeană, trecând printr-o creștere a producției de petrol și gaze.
„Mai puțin islam în Țările de Jos”
„Cu o reducere a afluxului (de solicitanți de azil) și a imigrației în Țările de Jos, islamizarea țării noastre va fi și ea redusă”, spune programul electoral PVV.
„Țările de Jos nu sunt o țară islamică: nu sunt școli musulmane, Coranuri și moschei”. „Vrem mai puțin islam în Țările de Jos și vom realiza acest lucru prin: mai puțină imigrație non-occidentală și o încetare generală a azilului”.
De asemenea, prevede „interzicerea purtării baticului islamic în clădirile guvernamentale”.
Politică de imigraţie restrictivă
PVV propune o „înghețare a azilului” și „o politică de imigrație în general mai restrictivă”, precum și o derogare de la regulile europene privind azilul și migrația.
Partidul dorește să restabilească controalele la granițele neerlandeze, respingând solicitanții de azil care încearcă să intre în Țările de Jos din „țările vecine sigure”.
Imigranții ilegali vor fi arestați și deportați, iar sirienilor cu permise de azil temporar li se vor revoca permisele deoarece „părți din Siria sunt acum în siguranță”. Refugiații care dețin un permis de ședere îl vor pierde „dacă pleacă în vacanță în țara de origine”.
Cetăţenii UE vor avea nevoie de permise de muncă, iar numărul studenţilor străini va fi redus, promite manifestul.
O ieșire a Ţărilor de Jos din UE
PVV vrea „Ţări de Jos suverane, o Ţări de Jos responsabile de propria lor monedă, propriile frontiere și care să-și stabilească propriile reguli”.
Prin urmare, partidul respinge orice formă de „uniune politică” precum UE – „o instituție care își însușește din ce în ce mai mult puterea, monopolizează banii contribuabililor și ne impune dictate”.
„PVV vrea un referendum obligatoriu pentru Nexit”, o potenţială ieșire a Ţărilor de Jos din UE.
În așteptarea unui astfel de referendum, Țările de Jos doresc să devină un beneficiar net al fondurilor europene, nu un contributor net.
De asemenea, partidul respinge orice nouă extindere a UE și dorește să-și restabilească dreptul de veto la Bruxelles.
În sfârşit, PVV vrea să scoată steagul european de pe clădirile guvernamentale. „Suntem în Țările de Jos. Aici se arborează doar steagul național”.
„Propria noastră țară înainte de orice”
„Principiul nostru călăuzitor este: să acționăm în interesul Ţărilor de Jps şi al neerlandezilor. Propria noastră țară este pe primul loc”.
PVV este „un mare prieten al singurei democrații adevărate din Orientul Mijlociu: Israelul”, spune manifestul. „Relațiile cu Israelul vor fi întărite, printre altele, prin mutarea ambasadei noastre la Ierusalim”.
Geert Wilders se angajează să închidă reprezentanța neerlandeză din Ramallah, sediul „autorității palestiniene corupte”.
Relațiile diplomatice vor fi întrerupte „imediat” cu țările care aplică legea Sharia și de unde parlamentarii olandezi au primit amenințări cu moartea.
Climatosceptic
„De decenii suntem speriaţi cu schimbările climatice (…) Trebuie să încetăm să ne mai fie frică”, se arată în manifestul PVV.
Neerlandezii au cei mai buni ingineri hidraulici din lume și nu este nevoie să intrați în panică cu privire la creșterea nivelului mării, se arată în document.
Manifestul solicită mai multă extracție de petrol și gaze din Marea Nordului și menținerea deschise a centralelor pe cărbune și gaz. „PVV sprijină, de asemenea, construcția rapidă de noi centrale nucleare”.
Liderii comunității musulmane olandeze și-au exprimat consternarea după victoria lui Geert Wilders, un oponent ferm al islamului. Dar unii musulmani spun că sunt gata să-i dea „o șansă”.
Printre musulmanii olandezi, există teamă după victoria electorală a partidului PVV al lui Geert Wilders, făţiş anti-islam. Liderii comunității musulmane olandeze și -au exprimat furia și teama după succesul politicianului. „Vrem mai puțin islam în Țările de Jos”, se poate citi în programul PVV.
Wilders i-a numit pe marocani „lepădături”, a comparat Coranul cu „Mein Kampf” al lui Hitler și a primit amenințări cu moartea după ce a amenințat că va organiza un concurs de caricaturi cu profetul Mahomed. Dar și-a stins retorica anti-islam în timpul campaniei, concentrându-se mai mult pe probleme precum creșterea costului vieții.
Muhsin Koktas, liderul asociației musulmane CMO, se declară totuși „îngrijorat pentru această țară”. „Nu știu dacă musulmanii sunt încă în siguranță în Țările de Jos”, spune el. „Unii se tem, alții sunt îngrijorați pentru viitorul lor, întrebându-se ce înseamnă rezultatul pentru cetățenia și locul lor în societatea olandeză”, a declarat Habib el Kaddouri, de la asociația SMN a marocanilor, pentru AFP.
„În același timp, am observat că oamenii sunt și combativi. Nu ne vom lăsa alungați de Geert Wilders sau de un guvern de dreapta”, argumentează el. Musulmanii intervievați de AFP în Amsterdam și Venlo, orașul natal al lui Wilders, la granița cu Germania, au creionat totuși o imagine mai nuanțată, unii acordând mai multă importanță problemelor economice decât comentariilor sale anterioare despre islam.
„Sunt de origine turcă și musulmană. Cu toate acestea, am votat pentru Geert Wilders”, a spus un locuitor din Venlo, sub acoperirea anonimatului. „Toți suntem săraci și credem că el poate schimba lucrurile”, explică el.
Căutând să înlăture temerile minorităților după vot, Geert Wilders a subliniat că vrea să fie „prim-ministrul tuturor olandezilor, indiferent de religia lor, sexualitatea lor, culoarea lor, sexul lor sau orice altceva”. „Când ești prim-ministru, rolul tău este diferit de cel al liderului opoziției”, a pledat el.
Surse: La Libre Belgique/ 20minutos/ Traducerea: Rodezia Costea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii