Ce cred americanii despre felul în care președintele Trump conduce America în timp de criză?
Dacă-i asculți pe democrați și citești presa din Statele Unite, favorabilă în general stângii politicii americane, președintele Donald Trump este un incompetent care nu reușește să conducă America în contextul pandemiei de coronavirus, iar acțiunile sale în această perioadă delicată sunt echivalente unei catastrofe naționale.
De cealaltă parte, suporterii republicanului sunt ferm convinși că acesta își dovedește zilnic calitățile de lider care l-au propulsat în fotoliul de la Casa Albă și se achită cu brio de sarcinile extrem de dificile cu care se confruntă. Departe de a le estompa, criza declanșată de coronavirus a scos în și mai mult în evidență diferențele uriașe de viziune între cei care îl susțin și cei care îl detestă pe Trump.
America e la fel de polarizată în aceste zile cum a fost în timpul investigației despre Rusia sau a afacerii Ukrainegate. Ce spun însă cele mai recente sondaje de opinie despre felul în care americanii cred că președintele Trump conduce țara în această perioadă?
Potrivit ultimului sondaj Gallup, cotele de încredere ale președintelui Trump sunt mai mari în acest moment decât au fost vreodată pe parcursul mandatului său la Casa Albă. Astfel, sondajul realizat între 13 și 22 martie indică că 60 la sută dintre americani aprobă felul în care liderul republican acționează pentru a combate răspândirea virusului în Statele Unite.
Aceste numere includ 94 la sută dintre republicani și 60 la sută dintre independenți, în timp ce doar 27 la sută dintre democrați aprobă modul în care președintele acționează împotriva coronavirusului.
În același timp, rata generală de favorabilitate a lui Trump este de 49 la sută, ceea ce este egal cu cel mai bun scor obținut de liderul republican în sondajele realizate de Gallup pe toată perioada mandatului său. Față de sondajul trecut, publicat la începutul lunii martie, Trump a înregistrat o creștere de 5 puncte.
Analiștii de la Gallup au vorbit despre faptul că cel mai recent sondaj sugerează existența unui efect asupra încrederii de care se bucură președintele. Cifrele arată o creștere destul de bruscă a popularității sale, iar această creștere se observă atât în rândul independenților, cât și al democraților – ambele extrem de neobișnuite în cazul lui Trump.
Rata de aprobare a președintelui printre independenți și democrați a crescut ușor de la începutul acestei luni, ajungând la cel mai bun scor pe care republicanul l-a înregistrat până în prezent în rândul acestor grupuri.
Una dintre explicații este aceea că, din punct de vedere istoric, aprobarea acțiunilor președintelui a crescut atunci când națiunea americană s-a aflat în pericol. Fiecare președinte american, de la Franklin Roosevelt până la George W. Bush, a cunoscut o creștere a ratei de favorabilitate de cel puțin 10 puncte după un eveniment care a afectat națiunea într-un mod atât de dramatic.
Creșterea cu 35 la sută a ratei de susținere a lui Bush după atacurile de la 11 septembrie 2001 este cel mai semnificativ efect al acestor momente în care americanii – inclusiv independenții și susținătorii partidului de opoziție – s-au strâns în jurul liderului de la Casa Albă.
Chiar dacă Trump este un președinte care a divizat America mai mult decât oricare dintre predecesorii săi, el se bucură acum de o susținere mai ridicată din partea independenților și democraților. E adevărat, acest sprijin nu e foarte mare, dar e important de menționat.
Un președinte criticat
În acest context, trebuie să precizăm că Administrația Trump a fost criticată constant de democrați și media din Statele Unite pentru răspunsul la pandemia COVID-19 – inclusiv faptul că președintele a minimalizat inițial amenințarea reprezentată de virus, cel puțin până la discursul său televizat la din 11 martie, și pentru că nu a folosit întreaga autoritate pentru a distribui materialele necesare.
La 2 februarie, după câteva săptămâni în care a căutat să respingă seriozitatea crizei care lovise China, Trump a aplicat restricții de călătorie stricte asupra tuturor persoanelor care fuseseră recent în țara asiatică. Pe 11 martie, liderul american a spus că suspendă călătoriile din 26 de state europene, inclusiv Italia. După câteva zile, americanii au suspendat și zborurile din Marea Britanie și Irlanda.
Pe 16 martie, Trump a recunoscut gravitatea situației, îndemnând oamenii să evite adunările mai mult de 10 persoane și cerând angajaților neesențiali și studenților să rămână acasă dacă este posibil. Din acel moment, administrația de la Washington a avut conferințe de presă zilnice pentru a-i ține pe americani la curent cu privire la ceea ce face guvernul federal pentru a aborda situația.
În timpul acestor conferințe de presă, Trump a intrat în dispute verbale cu diverși jurnaliști, care l-au criticat pentru felul în care gestionează situația. De exemplu, liderul american l-a descris drept „un jurnalist îngrozitor” pe Peter Alexander de la NBC și i-a cerut lui Jonathan Karl de la postul ABC să nu se comporte ca „un scumpete” după ce ziaristul a cerut insistent să știe dacă fiecare american care va avea nevoie va dispune de un ventilator.
Liderul american a mai fost criticat intens de presă după ce a spus și că e foarte posibil ca numărul sinuciderilor să crească printre americani din cauza actualei crize, deși, așa cum a scris New York Post, nu a fost nimic incorect sau controversat în remarca președintelui, iar National Suicide Prevention Hotline a raportat în această perioadă o creștere de trei ore a apelurilor din partea americanilor îngrijorați.
În acest moment, Statele Unite au cele mai multe cazuri de pacienți confirmați cu COVID-19 din lume (115.547), în timp ce 1.841 de americani au murit din cauza infecțiilor, potrivit datelor de la Johns Hopkins University.
Ce spun alte sondaje
Gallup este cel mai recent sondaj care oferă note favorabile președintelui în contextul focarului de coronavirus. Astfel, sondaje similare realizate de ABC News și CBS News au indicat că 53% dintre americanii chestionați au aprobat felul în care Trump gestionează criza coronavirusului, în timp ce o anchetă a FoxNews a descoperit că 51% dintre americani sunt de acord cu modul în care președintele a reacționat la criză.
În același timp, un sondaj Monmouth University plasa numărul americanilor care aprobă acțiunile lui Trump la 50%.
CNN, postul de televiziune cunoscut pentru poziția sa constantă anti-Trump, a prezentat ultimul sondaj Polls of Polls care arată că rata de favorabilitate a liderului republican este în prezent mai mare decât a fost în orice moment al președinției sale. Astfel, 47% dintre americanii chesționați au aprobat și 48% au dezaprobat felul în care el se achită de funcția de președinte.
De asemenea, Poll of Polls, care este o medie a sondajelor recente la nivel național efectuate în rândul adulților sau al alegătorilor înregistrați, a indicat că 52% dintre americani aprobă felul în care Trump gestionează focarul de coronavirus, în timp ce 45% dintre ei dezaprobă acțiunile sale.
Polls of Polls include sondajul Washington Post-ABC News, desfășurat în perioada 22-25 martie; sondajul Fox News realizat în perioada 21-24 martie; sondajul de la Universitatea Monmouth efectuat în perioada 18-22 martie; sondajul Gallup efectuat în perioada 13-22 martie și sondajul NPR / PBS Newshour / Marist desfășurat în perioada 13-14 martie.
În sondajul realizat de cei de la Monmouth de exemplu, publicat luni, președintele a înregistrat o rată de favorabilitate mai mare decât cea primită de presa americană. Potrivit sondajului, doar 45 la sută dintre americani au declarat că mass-media a făcut „o treabă bună” în ceea ce privește relatarea informațiilor despre focarul de coronavirus, în timp ce 43 la sută au spus contrariul. Aproximativ 10% dintre cei chestionați au răspuns că presa a acoperit criza „mixt, depinde.”
Interesant este ca, potrivit acestui sondaj, rata de favorabilitate a Congresului de la Washington a fost și mai mică. Astfel, 42% dintre americanii chestionați au spus că legislativul a făcut „o treabă bună,” în timp ce 37 la sută s-au declarat convinși că congresmenii au făcut „o treabă proastă” în ceea ce privește gestionarea crizei coronavirusului. Note mari au obținut însă guvernatorii statelor americane și cei din serviciile medicale.
Per total, așa cum indică agregatorul celor de la RealClearPolitcs, 50.6% dintre americanii chestionați aprobă modul în care Trump gestionează criza, în timp ce 44.9 la sută o dezaprobă. Cota de încredere ca președinte este de 47.3%, conform aceluiași agregator de sondaje. Foarte probabil, aprobarea stimulului economic de două trilioane de dolari va mai adăuga câteva procente în contul lui Trump.
Toate acestea sunt cunt cifre deloc surpinzătoare, relativ similare cu cele obținute de președintele Donald Trump în cei trei ani de mandat la Casa Albă. Până în acest moment, cel puțin, criza coronavirusului nu a schimbat foarte mult opinia americanilor despre liderul lor.
Concluzia este că, în mare parte – așa cum s-a întâmplat de-a lungul mandatului de președinte, – părerile americanilor în ceea ce privește rata de favorabilitate a lui Trump și felul în care el conduce America în plină criză a coronavirusului sunt împărțite de-a lungul liniilor de partid. Un număr uriaș de republicani aprobă acțiunile lui Trump, un procent la fel de mare de democrați le dezaprobă.
Așa cum a fost cazul cu ancheta procurorului Robert Mueller legată de amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, cu procedura de demitere a lui Trump sau cu strategia administrației republicane în ceea ce privește Irakul, Correa de Nord sau Afganistanul, americanii sunt la fel de divizați și când e vorba de pandemia de coronavirus din această perioadă. Statele Unite continuă să rămână divizate.
Mai mult, în timp ce media americană l-a bombardat cu o avalanșă de știri negative, Trump obține note decente din partea publicului pentru felul în care se ocupă de criza actuală. Dacă aceste cifre vor rămâne sau nu la fel va depinde cu siguranță de felul în care lucrurile vor evolua în Statele Unite, de câți americani vor muri din cauza COVID-19 și cât de grave vor fi efectele asupra economiei.
Surse: Gallup, Monmouth University, CNN, FoxNews, NPR, RealClearPolitics, New York Post, New York Times
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.