G4Media.ro

Ce cred foşti spioni americani despre summit-ul Trump-Putin. Câteva opinii

Sursa Foto: Kremlin.ru

Ce cred foşti spioni americani despre summit-ul Trump-Putin. Câteva opinii

Casa Albă şi Kremlinul au anunţat săptămâna trecută, în comunicate difuzate simultan, că preşedintele american Donald Trump şi cel rus, Vladimir Putin, se vor întâlni faţa în faţă la 16 iulie în capitala finlandeză, Helsinki, unde vor discuta despre relațiile dintre Statele Unite şi Rusia, precum şi despre „o serie de probleme de securitate națională.” Foarte probabil, pe agenda întâlnirii – prima reuniune oficială dintre cei doi lideri – se vor afla dosare sensibile, precum războiul din Siria, Ucraina, acordul nuclear cu Iranul şi amestecul Moscovei în alegerile din SUA şi din alte ţări occidentale.

Aşa cum se întâmplă în cazul unor astfel de întâlniri, analiştii se aşteaptă ca, în perioada premergătoare reuniunii din Finlanda, ofițerii de informații din cele două ţări să-şi intensifice eforturile de strângere de date ca să pregătească terenul pentru cei doi lideri şi echipele lor şi să-i ajute să se prezinte cu lecţiile făcute la reuniunea din Helsinki.

Intensificarea misiunilor de strângere de informaţii de către spionii din ambele tabere este o activitate normală în cazul unor evenimente de acest fel. The Cipher Brief, un site apropiat de serviciile de informaţii din Statele Unite şi care găzduieşte comentarii şi analize ale unor foşti oficiali din CIA, Homeland Security sau National Security Agency, a vorbit recent despre eforturile agenţilor secreţi americani de a-l ajuta pe preşedintele Trump să facă faţă întâlnirii cu liderul de la Kremlin.

„Ori de câte ori aveți un summit la orizont, comunitatea ta de informații și cea a adversarului tău devin foarte active,” a declarat un fost şef de centrală CIA, Dan Hoffman. „Președintele spune: OK, ce vor aduce rușii la această întâlnire? Ce vor spune ei despre primele 10 lucruri ce mă interesează pe mine? Deci, acum este de datoria comunității noastre de informații să acţioneze și să colecteze aceste informații, să fure secrete, să-l informeze pe președinte și pe echipa sa,” a spus Hoffman.

Expertul crede că spionii ruşi vor recurge la aceeaşi tactică, de aceea este foarte important pentru serviciile americane de informaţii nu doar să protejeze secretele Statelor Unite, ci şi să fie atente la eforturile serviciilor ruseşti de a recruta agenţi care să lucreze împotriva Americii.

„Există o componentă de informaţii foarte importantă pentru gestionarea relației noastre cu Rusia,” a afirmat Hoffman. „Comunitatea noastră de informații trebuie să se asigure că președintele și echipa lui sunt pregătiți cât mai bine posibil,” a adăugat fostul şef de staţie CIA.

În acest context, nu trebuie uitat nici faptul că summit-ul dintre cei doi lideri se va desfăşura la Helsinki, un loc cu încărcătură simbolică deosebită. Nu doar că metropola finlandeză este un loc neutru, care le permite celor doi lideri să discute pe picior de egalitate şi fără să aibă avantajul locaţiei. Helsinki a fost mereu un loc care a încercat să fie balanţa între Est şi Vest, între cele două superputeri nucleare din deceniile trecute, un oraş preferat pentru diplomaţia din spatele scenei în timpul Războiului Rece, când a fost gazda unor întâlniri similare între liderii Statelor Unite şi ai Uniunii Sovietice/Rusiei (Leonid Brejnev şi Gerald Ford în 1975, Mihail Gorbaciov şi George H.W. Bush în 1990, Boris Elţîn şi Bill Clinton în 1997).

Helsinki a fost şi este un loc preferat de agenţiile de informaţii din multe ţări, iar summit-ul Trump-Putin va duce, fără îndoială, la o intensificare semnificativă a activităţilor de spionaj americane şi ruseşti (dar şi din ţări terţe) în capitala finlandeză. Este cert că, în zilele de până la întâlnire, taberele vor încerca să se spioneze reciproc, să culeagă cât mai multe informaţii utile despre adversar şi să ofere liderilor lor un posibil avantaj pentru reuniunea bilaterală.

Potrivit celor de la The Cipher Brief, există mai mulţi factori ce trebuie luaţi în considerare pentru a înţelege întâlnirea de la Helsinki din punctul de vedere al serviciilor secrete şi asupra cărora, cu siguranţă, se vor concentra şi eforturile serviciilor de informaţii americane. Iată ce cred foşti membri ai serviciilor de spionaj din Statele Unite despre aceste subiecte delicate şi care sunt recomandările lor pentru echipa lui Trump.

1. Înțelegerea Rusiei lui Putin și de ce eforturile anterioare de descurajare a Moscovei n-au reuşit.

Robert Dannenberg, fost şef al CIA pentru Eurasia Centrală: „În parte, incapacitatea Statelor Unite de a opri Rusia provine din lipsa de voință a SUA de a înțelege adevărata natură a regimului lui Putin și de a lua măsuri suficient de cuprinzătoare în scop și îndeajuns de severe în esenţă pentru a-l face pe Putin să reevalueze eficacitatea strategiei sale ce vizează confruntarea. Putin a câștigat cu ușurință un nou mandat în alegerile prezidențiale ruseşti din martie. Cu toate acestea, viziunea lui se concentrează în mod clar dincolo de aceste alegeri și pe păstrarea ‘sistemului’ corupt de guvernare pe care l-a construit în ultimii 18 ani, precum și pe păstrarea poziției pe care a obținut-o pe scena mondială pentru Federația Rusă. Strategia americană de descurajare ar trebui să fie îndreptată spre acești doi factori motivatori primordiali pentru Putin și pentru conservatorii duri care profită de sistemul său de guvernare: păstrarea regimului; și reapariția Rusiei, percepută ca putere globală.”

Dan Hoffman, fost şef de centrală CIA: „Summitul ajută la creşterea valorii percepute a lui Vladimir Putin pe scena internațională. Acestuia îi place să fie perceput ca jucând la un nivel egal cu președintele Trump; acest lucru se potrivește cu viziunea sa grandioasă legată de Rusia, în concordanţă cu propriul său trecut de ofițer KGB, al cărui erou era Iuri Andropov. Reuniunea este bună pentru Vladimir Putin, iar el doreşte întâlnirea atât de mult încât s-a întâlnit cu consilierul nostru pentru securitate națională (John Bolton). Asta s-a întâmplat pentru că Vladimir Putin dorește un summit. În mod normal, el nu ar fi ținut neapărat acea întâlnire sau ar fi putut face ca Bolton să aștepte mult timp, așa cum a făcut-o înainte. Putin a fost însă foarte respectuos și binevoitor. Cei doi au avut – după toate informaţiile – o discuție sinceră despre toate problemele importante, inclusiv Siria şi Coreea de Nord.”

2. Identificarea oportunităţilor reale prezentate de către summit.

Rolf Mowatt-Larssen, fost Director al Departamentului de informații și contrainformații al Departamentului de Energie din Statele Unite: „Prioritățile pe agenda reuniunii ar trebui să includă: menținerea și restabilirea stabilității strategice; interferențele cibernetice rusești în afacerile interne ale SUA; Ucraina, Siria și cooperarea în combaterea terorismului; afacerile și alte domenii de cooperare. Domeniul în care este posibil să se realizeze cel mai mare progres este cooperarea în domeniul luptei împotriva terorismului, deoarece aceasta este zona de interes comun. Putin ar putea face o mică concesie care să-l ajute pe Trump să depășească ideea că este prea pro-Rusia și prea pro-Putin. Mă îndoiesc că sancțiunile (împotriva Moscovei) vor fi abordate în mod direct, dar ele vor plana deasupra reuniunii. Stabilitatea strategică – care se referă la complexul problemelor nucleare cum ar fi INF, SALT, BMD și echilibrul forțelor convenționale – precum și discuțiile despre atacurile cibernetice au fost convenite cu câteva luni în urmă, dar au fost între timp anulate.”

Dan Hoffman: „Există domenii în care avem un interes cumva reciproc și există o mulțime de arii în care nu avem acest interes. De obicei, ne gândim la combaterea terorismului, crima organizată, contraproliferarea – sunt cu siguranță trei aspecte în care am putea colabora. Cel mai mare dintre acestea este controlul armelor. Tratatul START va expira în 2021 și trebuie să ne gândim dacă vom negocia o extindere a acestui tratat important. Zona gri este Coreea de Nord, unde ei vor ca noi să ne retragem trupele și să oprim toate exercițiile militare. Să încetăm să fim un factor de descurajare pentru Coreea de Nord. Bineînțeles că acesta a fost regimul pe care ei l-au instalat la putere la începuturile Coreei şi au acordat un ajutor intermitent în ceea ce privește sancțiunile. Ruşii – ca şi China – doresc să vadă o anumită stabilitate, iar acest lucru necesită negocieri diplomatice; întâlnirea cu președintele Vladimir Putin și aducerea în cameră a negociatorilor Departamentului de Stat ar putea avea o oarecare valoare. Vom avea nevoie să cooperăm cu Rusia în problema Coreei de Nord, căci ea nu va funcționa așa cum ne place nouă. Dar ruşii au şi ei interese, la fel ca și noi. Poate că unele dintre aceste interese se vor intersecta.”

Generalul-locotenent Kevin McLaughlin, fost Director-adjunct în cadrul US Cyber Command: „Aș recomanda ca președintele să încerce să schimbe discuția cu Putin, așa cum a făcut-o cu Coreea de Nord, și să vadă ce înţelegere ar putea obţine care să mai elibereze din tensiune. Teoria general acceptată spune că aceasta nu se poate face, dar Trump este expert în încălcarea teoriilor convenționale.”

3. Înţelegerea lucrurilor pe care le vrea Putin.

Dan Hoffman: „Simplul fapt de a avea acest summit este o victorie pentru el, deoarece va fi perceput a fi la același nivel cu președintele Statelor Unite, iar acest lucru îi hrănește ego-ul. În cazul lui Putin, el vrea să fie perceput ca fiind egal cu Statele Unite, chiar dacă economia Rusiei este de dimensiunea celei a Italiei și cu siguranță nu are greutatea de a se implica în probleme globale pe care a avut-o Uniunea Sovietică. Dar Putin dorește să să fie perceput în acest fel și văzut că apără Rusia, fortăreața asediată de ideile imorale ale Occidentului și de amenințările militare vizibile, dar nu reale, venite din partea NATO și a țărilor baltice.”

Generalul-locotenent Kevin McLaughlin: „Utilizarea agresivă a atacurilor cibernetice de către Putin în Georgia, Franța și Estonia, combinată cu acțiunile sale amenințătoare de penetrare cibernetică a infrastructurii critice din SUA și din Occident, ne face de asemenea să credem că se pregătește să ne atace. Este un lucru destabilizator și ar trebui să-i arătăm că vom începe să reacționăm în moduri care n-o să-i placă.”

4. Obţinerea lucrurilor dorite de americani.

Robert Dannenberg: „Există și alte măsuri care ar trebui luate în considerare pentru a face faţă Putinismului. Mai întâi, să urmărim traseul banilor. Diferite rapoarte sugerează că Putin a acumulat o bogăție personală enormă. Fără îndoială, mulți dintre cei mai importanţi membri ai guvernului său au făcut același lucru. Mulți dintre oligarhii care îl sprijină pe Putin sunt printre cei mai bogați oameni de pe planetă. Activele lor ar trebui identificate, publicate și sancționate, pentru a-i determina să se distanțeze de Putin. Sancțiunile din martie 2018 împotriva oligarhilor ruși sunt un început bun, dar există mai multe modalități la îndemână pentru a-i slăbi pe aceştia. Mulți dintre acești oligarhi se bucură de libertatea de a călători în Occident și dețin active considerabile acolo. Şi mai important, ei doresc ca și copiii lor să se bucure de acelaşi acces și privilegii în Occident. Acest lucru ar trebui împiedicat să se întâmple.”

Dan Hoffman: „Dacă pur şi simplu îî cerem să nu o facă (să lanseze atacuri cibernetice), atunci Putin va continua să o facă. Dacă îi spunem nu o face și, în același timp, îl facem să sufere, s-ar putea să se oprească. Sau îl descurajăm să o facă. Unul dintre lucrurile îngrijorătoare legate de Ucraina este că Putin a spus că acționează acolo pentru a-i apăra pe etnicii ruși, ceea ce este un fel de argument nazist și unul care este deranjant pentru statele baltice. Ei bine, noi am arătat foarte clar că avem un factor de descurajare pentru a proteja statele baltice. Ăsta este lucrul de care e nevoie. Rusia continuă să pună presiune și când face asta, iar ușa este deschisă, ei pur şi simplu intră și fură totul. Deci, trebuie să punem bariere în jurul lucrurilor, trebuie să arătăm clar că există o baricadă, care este ușor de văzut; în plus, trebuie să-i loveşti din când în când peste degete. În caz contrar, o să-ţi fure mâncarea de prânz.”

5. Stabilirea unor aşteptări realiste.

Dan Hoffman: „Să nu fim prea naivi și să credem că putem sta la masă cu rușii și rezolvăm toate problemele. Acest lucru nu se va întâmpla. Dar diplomația este importantă, inclusiv cea cu Rusia. Există domenii de interes reciproc, și asta este ceea ce face diplomația – să găsim acele zone în care putem colabora, indiferent de care ar putea fi ele, și să facem ca acest lucru să se întâmple. Ceea ce a făcut președintele Trump la summit-ul cu Coreea de Nord a fost doar stabilirea unui cadru mai larg pentru negocieri viitoare, mai serioase și mai detaliate. Probabil că vom obține acelaşi lucru şi cu Rusia – vom avea fastul și cadrul unui summit de nivel înalt, iar apoi detaliile vor fi stabilite de experți.”

Surse: The Cipher Brief

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Trump vrea sa scape de datoriile lui de miliarde la oligarhii rusi.

    Dar nu intelege ca indiferent cate favoruri le face, cat de mult distruge institutiile SUA, le va ramane dator pe viata.

    • Nu-i asa Marcelus ca nu te-ai ostenit sa citesti nici macar primul rand al articolului ?

    • @Susufler0

      Tu crezi ca Trump intelege ceva despre toate dosarele alea? Il supraestimezi rau de tot.

      Trump habar n-are ce s-a intamplat in ultimii 30 de ani, de-ai tot apare cu aberatii de genul „nobody knew Iraq had some of the largest oil reserves in the World”.

      Trump e sluga lui Putin si a oligarhilor, nu stie nimic despre nimic, e candidatul perfect pentru ca nu are un minim de bun simt si rusine. O sa-i dea totul lui Putin, poate chiar fara sa-si dea seama.

  2. Rusia numai de frica stie. Daca i dai nas lui Ivan el se urca pe divan.

  3. principala arma a lui Putin este banul, daca ii inghetati conturile lui si a oligarhilor, atunci ei nu vor mai putea plati retelele de kgb’isti, de troli, nu vor putea moderniza armata, in plus sa se puna interdictia de intrare in UE si SUA a persoanelor nedorite

    • Teoretic asa este, dar nu se poate pentru occidentul are interese mari in Rusia in special investitii. De asemenea gazul rusesc controleaza economia germana (si nu numai), nu se poate opri pentru ca s-ar opri miliardele din PIB-ul german, francez, olandez, etc.

    • Germania cistiga ceva miliarde pe an prin simplu fapt ca este un hub european pentru gazele rusesti.
      insa cel mai important este ca pretul mic al gazelor/petrolul rusesc fac ca produsele germane sa fie competitive pe piata. daca nemtii ar plati pretul pe care-l platesc polonezii atunci ei ar mari preturile la masini, tehnica.. la tot si ar fi mai putin competetivi. Putin a cumparat foarte multi politicieni Germani care sunt folositi de catre spalatoria ruseasca de bani

  4. Asemenea comentarii ale unor fosti sefi de statii de informatii pot fi facute de orice analist/expert cu acces la OSINT. Nu este nevoie de fosti spioni pt asemenea aprecieri. Mai mult, prin triangularea informatiilor si a datelor se poate ajunge la aceleasi realitati subliniate de catre Mowat-Larssen, Hoffman, Dannenberg, McLaughlin, etc. Exista o mare varietate de surse, pe verticala si orizontala, canal folosit si de americani in evaluarea diverselor realitati din lume.

    Dupa cum sublinia Jack Matlock, fost ambasador in URSS si cu 35 de ani de „top clearance”, intr-un interviu despre politizarea afacerii Trump-Russiagate, CIA + DIA + INR sunt cele care se ocupa de amenintarile externe asupra SUA. Ultimele doua nu sunt reprezentate in acest articol de la CipherBrief. Ultima entitate, INR – Bureau of Intelligence and Research/State Department pare sa aiba know-how si expertiza necesara pentru a evalua, informa si disemina informatii despre orice tara din lume, inclusiv Rusia si Putin. Dar nu o face.

    Curios cum acest site G4Media prezinta doar punctul de vedere al americanilor despre aceasta intalnire. Este se pare al 2lea de acest gen. Pentru a nu fi caracterizati si demonizati ca rusofili, dvs. cei de la G4M ar trebui sa prezentati si alte puncte de vedere despre acest summit care sa vina din partea unor „neutri”, de ex. a nemtilor, japonezi, suedezi, canadieni, Arabia Saudita. Cu siguranta ca si acestea vor avea multe altele de reiterat.

    In plus, si un student de relatii internationale, care urmareste si evolutia si dinamica politica, economica si militara mondiala, isi poate da seama de aspectele care vor fi discutate de cei doi presedinti, respectiv, Siria, Ucraina, Crimea, asa zisa interferenta rusa in alegerile americane, etc. Adica, ceea ce se numeste „hard politics”. Insa, frumusetea acestor intalniri consta nu in ceea ce se poate anticipa ci in discutiile confidentiale si intelegerile care se fac „tete-a-tete” si „face to face”. Adica cele super clasificate. Se ne amintim de Yalta, Malta.

    Mai mult, cineva care studiaza un pic si citeste despre cultura Rusiei, implicit cea politica (comunicare si relatii culturale), isi poate da seama de ethosul si „softul mental” putinian, respectiv rusesc. Adica, ceea ce fiecare businessman trebuie sa faca cand este relocat intr-o tara straina = „aculturalizarea” sa.

    Din pacate, o mare pare a natiunii americane sunt inocenti in privinta realitatilor globale, darmite sa mai identifice vreun aspect particular despre cineva sau ceva. Iar unii dintre oficiali, care se doresc cu foarte mult know-how si expertiza politica, economica si militara, sunt fie manipulati fie manipuleaza. Ca in final, a propos de UE si ethosul acesteia fata de Ucraina, Victoria Nuland sa isi exprime clar si concis parerea ei despre aceasta „Fuck the EU!” (https://www.youtube.com/watch?v=CL_GShyGv3o). In general, cam la asta se reduce atitudinea americana fata de UE, adevar confirmat de fapt si de Trump prin razboiul sau economic cu UE… uitate sunt zilele cand planul Marshall era in vigoare, exista si mai multa apropriere intre SUA si Comunitatea Europeana iar Regan se adresa de la Berlin lui Gorbaciov.

    Deci, pana la urma, la acest summit conteaza doar interesele nationale strategice ale SUA si Rusia. Atat. Fiecare din cei doi presedinti va dori sa obtina mai mult si sa cedeze cat mai putin.

    Trump este un presedinte „politic incorect”, este direct, autoritar, centrat doar pe o abordare „win-lose”. Stilul sau este direct, confrontational si contradictoriu. Este imprevizbil si impulsiv. Putin, pe de alta parte, fost agent si director KGB, cu o diploma in drept, si fost primar adjunct al St. Petersburg, este mai „rarefiat” si sofisticat politic. Ca si Bush Sr. si Putin priveste realitatile din lume prin prisma serviciile de intelligence care influenteaza totul intr-o tara. Deci, probabil Putin, prin know-how-ul sau va fi cel putin la nivelul lui Trump, om de afaceri, salvat de cateva ori de la faliment, originar prin strabunicii sai dintr-un sat german si al carui strabunic a facut avere in perioada cand s-a descoperit aur in Alaska in sec. XIX.

    Mai mult, oricat de mult este Putin demonizat de MSM in lume si in Romania, Rusia mentine stranse legaturi cu 1/ Turcia (stat membru NATO), 2/ Arabia Saudita (receptor principal de armament american, cca 300 mld dolari/10 ani in contracte militare), 3/ Israel (receptor a cca 3 mld dolari/an in tehnica militara), 4/ Pakistan, 5/ Corea de Sud (cu cele cca 4 milioane soldati) si 6/ Filipine.

    Toate aceste tari sunt aliate si/sau parteneri de afaceri cu SUA. Insa, ele fac afaceri si au intelegeri bilaterale si cu Rusia. Ei si?

    • pai vrabia malai viseaza iar Putin Yalta 2, numai ca faptul ca intilnirea va fi in Helsinki spune deja multe de la sine

  5. In articol se face referire si la averea personala imensa a lui Putin.
    Nu cred in gogorita asta. Putin nu e un Dracnea care sa fie interesat doar de capatuiala lui si a familiei. Putin vrea o Rusie mareata, cum a vrut si Ecaterina cea Mare si asta e ce il mana in tot ce face.
    Ca asta ne convine sau nu, e treaba noastra. Mai bine spus, e grija noastra.

    • ciobanel, troll-anel