G4Media.ro

Ce crezi că se întâmplă atunci când faci exerciții prea intense la…

Sursa Foto: World Class/ Facebook

Ce crezi că se întâmplă atunci când faci exerciții prea intense la sală: Slăbești sau câștigi în greutate?

Exercițiile fizice intense pot reduce activitatea fizică ulterioară și temperatura corpului, ceea ce poate duce la creșterea în greutate. Cercetarea, realizată pe șoareci, sugerează că acest efect se datorează perturbărilor ritmului circadian al hormonului de stres corticosteron, relatează Neuroscience.com

Studiul indică faptul că exercițiile fizice de mare intensitate scad activitatea generală și producția de căldură, în ciuda faptului că nu există modificări în ceea ce privește consumul de alimente. Aceste constatări subliniază necesitatea de a lua în considerare impactul mai larg al exercițiilor fizice asupra strategiilor de pierdere în greutate.

Faptele cheie:

  • Exercițiile fizice intense reduc activitatea fizică ulterioară și temperatura corporală la șoareci.
  • Perturbarea ritmului circadian al hormonului de stres corticosteron este legată de acest efect.
  • În ciuda faptului că nu se modifică aportul de alimente, activitatea redusă după exerciții fizice poate duce la creșterea în greutate.

Exercițiile fizice sunt adesea recomandate ca o strategie eficientă pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, un studiu recent efectuat pe animale la Universitatea din Tsukuba a dezvăluit că sesiunile intense de exerciții fizice pot scădea nivelurile ulterioare de activitate fizică și temperatura corpului, contribuind în cele din urmă la creșterea în greutate.

Această observație poate fi legată de perturbări ale ritmului circadian al hormonului de stres corticosteron și poate perturba efectele sincrone ale activității fizice și ale temperaturii corporale.

Exercițiul fizic oferă numeroase beneficii pentru sănătate, dar efectele sale asupra pierderii în greutate sunt uneori mai puțin decât se așteaptă. Acest fenomen poate fi secundar reducerii activității fizice după exercițiile fizice, dar mecanismul nu este încă pe deplin înțeles.

În grupul de exerciții fizice de intensitate ridicată, atât activitatea fizică, cât și temperatura corporală centrală după exerciții au scăzut semnificativ, în ciuda absenței unor modificări ale aportului alimentar, ceea ce a dus la creșterea greutății corporale.

Corticosteronul, hormonul stresului, urmează un ritm circadian, fiind scăzut la culcare și la apogeu la trezire, și reglează nivelurile de activitate fizică și mentală. Prin urmare, cercetătorii au emis ipoteza că până și o singură sesiune de exerciții fizice de mare intensitate poate perturba acest ritm, ceea ce duce la scăderea activității fizice și a producției de căldură și la diminuarea efectului de pierdere în greutate.

Pentru a testa această ipoteză, șoarecii au fost împărțiți în trei grupuri, după cum urmează: exerciții de intensitate ridicată, exerciții de intensitate moderată și odihnă. Au fost monitorizate activitatea fizică și temperatura corporală centrală, care servesc drept indice al producției de căldură înainte și după exercițiu, a șoarecilor.

Studiul este publicat în Medicine & Science in Sports & Exercise.

În grupul de exerciții fizice de intensitate ridicată, atât activitatea fizică, cât și temperatura corporală centrală după exerciții au scăzut semnificativ, în ciuda absenței unor modificări ale aportului alimentar, ceea ce a dus la creșterea greutății corporale.

Mai mult, cercetătorii au observat întreruperea sincroniei dintre activitatea fizică și temperatura corporală. Împreună, aceștia au confirmat o corelație pozitivă conform căreia nivelurile relativ scăzute de corticosteron din sânge în timpul orelor de veghe au fost asociate cu o activitate fizică mai puțin intensă.

Constatările indică faptul că o singură sesiune de exerciții fizice de intensitate ridicată poate perturba ritmul circadian al corticosteronului, ceea ce duce la reducerea activității fizice și a temperaturii corporale și la creșterea în greutate corporală.

Acest studiu evidențiază importanța luării în considerare nu numai a caloriilor arse în timpul exercițiilor fizice, ci și a nivelurilor ulterioare de activitate și a ritmului circadian atunci când se proiectează regimuri de exerciții fizice pentru o pierdere eficientă în greutate.

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...