G4Media.ro

Ce critică GRECO la Legile Justiţiei: epurarea sistemului, intimidarea magistraţilor, slăbirea DNA/…

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Ce critică GRECO la Legile Justiţiei: epurarea sistemului, intimidarea magistraţilor, slăbirea DNA/ Reacția Forumului Judecătorilor din România

Grupul de State Împotriva Corupţiei (GRECO), organism al Consiliului Europei, a întocmit un raport extrem de critic faţă de Legile Justiţiei adoptate recent la Bucureşti. Un oficial din Consiliul Europei, care a citit raportul, a sintetizat în exclusivitate pentru Adevărul, care sunt principalele obiecţii ale experţilor europeni. Raportul este singura evaluare externă, imparţială şi profesionistă asupra acestor legi, scrie jurnalistul Liviu Avram în ziarul Adevarul.

(Sursa foto: Inquamphotos/ Autor: George Călin)

Experţii GRECO au finalizat Raportul de evaluare ad-hoc cu privire la impactul modificărilor aduse legilor justiţiei asupra politicilor anticorupţie din România. Raportul a fost adoptat de plenul GRECO săptămâna trecută, dar potrivit regulilor de procedură, documentul poate fi publicat doar dacă şi autorităţile române îşi dau acceptul. Până acum, Ministerul Justiţiei nu a luat o decizie în acest sens. Totuşi, un oficial de la Consiliul Europei, care a citit documentul, ne-a sintetizat extrem de succinct în ce constau principalele critici.

1. Legile induc un risc de arbitrariu în ceea ce priveşte promovarea judecătorilor şi procurorilor, dar şi privitor la reducerea corpului magistraţilor. Pensionarea la 20 de ani vechime fără limită de vârstă ar putea disponibiliza între 1.500 şi 2.000 de magistraţi (din totalul de 7.000 – n.r.), precum şi 90% dintre judecătorii ÎCCJ. Se reţine creşterea duratei formării iniţiale la şase ani (cursuri la INM patru ani şi stagiatura doi ani – n.r.) şi dispariţia criteriilor de meritocraţie la promovarea magistraţilor. Raportul cere evaluarea clară a impactului pensionărilor, evitarea unor situaţii dezastruoase şi revenirea la promovarea pe bază de meritocraţie. Se notează lipsa studiilor de impact.

2. Secţia Specială de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie: se cere renunţarea la înfiinţarea acesteia ori măsuri pentru a nu afecta competenta DNA – adică secţia să nu preia şi dosarele de corupţie.

3. Regres în independenţa procurorilor în raport cu atribuţiile ministrului Justiţiei. Se cer măsuri care să le sprijine independenţa. Răspunderea materială a magistraţilor nu trebuie să inducă timorarea acestora.

4. În ceea ce priveşte legislaţia penală, raportul GRECO cere ca orice modificare adusă să nu atingă independenţa judecătorilor şi procurorilor şi să nu afecteze lupta anticorupţie.

5. Raportul cere ca România să urmeze recomandările Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Solicită proceduri transparente de numire pe funcţiile înalte, în special numirea procurorului-şef DNA.

Citește articolul integral în Adevărul

Asociația Forumul Judecătorilor din România cere Ministerului Justiției  să autorizeze publicarea imediată a Raportului GRECO cu privire la impactul modificărilor aduse legilor justiției asupra politicilor anticorupție din România, se arată într-un comunicat de presă transmis G4Media.ro.

Redam mai jos integral conținutul comunicatului:

„Așa cum este deja notoriu, în cadrul celei de a 79-a sesiuni plenare a GRECO, desfășurată la Strasbourg între 19 și 23 martie 2018, a fost adoptat, conform art. 34 din Regulile sale de procedură, raportul ad-hoc întocmit cu privire la riscurile de afectare a luptei anticorupție din România, generate de preconizatele modificări la legile justiției, fiind invitate autoritățile române să autorizeze publicarea raportului în cel mai scurt termen.[1]

Față de interesul major al respectării de către România a angajamentelor asumate în calitate de membru al Consiliului Europei, cerem Ministrului Justiției să autorizeze publicarea imediată a Raportului GRECO cu privire la impactul modificărilor aduse legilor justiției asupra politicilor anticorupție din România.

Cum autoritățile decidente au afirmat constant că ”legile, așa cum au fost ele modificate în Parlament întăresc independența justiției și lupta anticorupție, iar factorul politic este eliminat”,[2] socotim că nu există și nici nu trebuie să existe vreun fel de motiv de îngrijorare pentru a justifica un refuz de publicare imediată a Raportului GRECO.”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, referitor la Legile Justiţiei, că preferă să fie elaborate acte normative cu care să se poată merge înainte, menţionând că parcursul acestora a fost „foarte discutabil” şi a determinat „cel mai mare scandal public pe care l-a creat Parlamentul României vreodată”, transmite Agerpres. „Sunt conştient de pârghiile constituţionale pe care le am”, a spus şef ul statului.El a amintit că legile nu au ajuns încă la Administraţia Prezidenţială.

„În momentul în care vor ajunge la mine (…) o să fac o declaraţie pe această temă, cum văd calitatea legilor, ce paşi îmi imaginez eu că trebuie făcuţi, pentru că, până la urmă, cred că trebuie să pornim de la premisa, dacă tot am umblat atât de mult la aceste legi şi dacă Parlamentul, cu demersurile pe aceste Legi ale Justiţiei, a creat cel mai mare scandal public pe care l-a creat Parlamentul României vreodată, măcar acum, pe final, să facem în aşa fel încât aceste legi să le aducem într-o formă care este bună pentru România”, a afirmat preşedintele.

În opinia sa, „ar fi păcat, după atâtea discuţii, după atâta scandal, să avem nişte legi proaste”. „Eu prefer ca, în final, cu tot parcursul care a fost foarte discutabil să avem  totuşi nişte legi cu care putem să mergem înainte”, a subliniat Klaus Iohannis, citat de Agerpres.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Ei, dar dupa cum bine am invatat in ultimul an, in Romania nu e adevarat ce e adevarat. In Romania e adevarat ce decide Ministerul Adevarului ca e adevarat.

  2. parerea ma e ca acest individ cloun de mult trebuia sa-si dea demisia de onoare, care sunt calitatiile lui definitorii: incompetenta, slugarnicia, lastitatea, e un mincinos. cum poti avea atita tupeu sa te mai mentii in scaunul cela de ministru ? Toader: tu esti rusinea justitiei Romanesti, da-ti demisia in calitate de ministru si in calitate de rector al universitatii. oare personajul nu intelege ca oamenii s-au saturat s-ai vada mutra obraznica zilnic la terevizor,
    Sau dinsul a hotarit sa mearga pina la urma cit poate dupa vorba „dupa noi macar potopul”. DEMISIA jigodie ce esti, esti o mizerie, iti doresc multi ani cu executare pentru tot raul adus Romaniei