G4Media.ro

Ce date are Guvernul pentru impunerea restricțiilor? Orban, contrazis de Grupul de…

Oameni pe strada, migratie, statistica / Foto: Pixabay.com

Ce date are Guvernul pentru impunerea restricțiilor? Orban, contrazis de Grupul de Comunicare Strategică: statistici de la INS versus cele de la Evidența Populației

Grupul de Comunicare Strategică a recunoscut, marți seara, că pentru calculul ratei de incidență a cazurilor COVID-19, pe baza căreia se iau deciziile de introducere a restricțiilor, inclusiv închiderea restaurantelor, folosește informațiile de la Institutul Național de Statistică (INS) privind populația. Premierul Ludovic Orban spunea săptămâna trecută că datele sunt depășite și că sunt folosite cele de la Evidența Populației. Premierul susținea la acel moment că Bucureștiul nu a depășit pragul de cazuri pentru închiderea restaurantelor.

În 30 septembrie, conform datelor publicate de statisticienii de la Graphs.ro, care calculează rata de incidență a cazurilor COVID-19 pe baza datelor de la INS, Bucureștiul depășise pragul de 1,5 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Conform INS, populația Capitalei în funcție de domiciliu la 1 ianuarie 2020 era de 2.151.665.

A doua zi, pe 1 octombrie, premierul Ludovic Orban a participat la Conferința Națională a Industriei Ospitalității, unde i-a asigurat pe patronii de restaurante că Bucureștiul nu a trecut de rata de incidență de 1,5, pentru că datele de la Statistică sunt depășite, iar autoritățile folosesc informațiile de la Evidența Populației, astfel că în Capitală indicele este 1,32.

„Am văzut că sunt niște date că s-a depășit procentul de 1,5. Conform analizei noastre, noi nu luăm în calcul populația de 1.800.000 care e dată de INS, pentru că populația este mult mai mare în București. Noi luăm după datele de la Direcția de Evidența Populației și din datele care le avem populația estimată este la aproximativ 2.200.000, ceea ce înseamnă că procentul este de 1,32”, a afirmat Ludovic Orban atunci.

Luni, 5 octombrie, Direcția de Sănătate Publică București a propus închiderea restaurantelor din București și alte măsuri, argumentând că a fost depășit pragul de 1,5. DSP preciza că s-a ajuns la o rată de incidență de 1,86. Detalii aici

Marți seara, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a aprobat restricțiile propuse de DSP. Restaurantele, cafenelele, cinematografele, teatrele, sălile de spectacol din București se închid, iar purtarea măștilor devine obligatorie în jurul școlilor, pe o rază de 100 de metri, a decis Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență. Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a precizat că măsurile rămân în vigoare până când rata de incidență va scădea sub 1,5. Detalii aici

Tot marți seara, jurnaliștii au adresat mai multe întrebări Grupului de Comunicare Strategică (GCS) în legătură cu populația la care se raportează autoritățile în calculul ratei de incidență a cazurilor COVID în București și când a fost depășit pragul de 1,5 în Capitală.

Inițial, reprezentanții GCS au precizat că „depășirea coeficientului de 1,5 în București poate fi calculată de oricine (datele sunt publice cum am spus și mai sus) prin raportare la populație (fie la 1,8 mil., fie la 2,2 mil.)”

La insistențele jurnaliștilor în legătură cu baza de calcul folosită, reprezentanții GCS au furnizat site-ul Institutului Național de Statistică https://bucuresti.insse.ro/ potrivit căruia populația Bucureștiului este de 2.151.665.

Amintim că autoritățile refuză să facă publice datele privind rata de infectare cu coronavirus în localitățile afectate, după cum a scris G4Media.ro aici.

Foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Evident ca ziaristilor n-are cum sa le dea rezultatul oficial, odata ce se regleaza simultan si rezultatul si datele de intrare. Asa ceva nu suporta algoritmizare. 💡

  2. Unu la mina, DSP e o adunatura de pile, rude si relatii, incompetenti pina-n maduva oaselor.
    Doi la mina, ce treaba are indicele cu inchiderea restaurantelor? M-as fi asteptat, de la niste oameni cu logica la ei, sa-si bazeze masura asta pe niste date statistice care sa arate ca restaurantele sint cauza cresterii numarului de infectii si pe baza lor sa se ia o astfel de decizie.
    Astfel de date s-ar putea sa existe si n-am prins eu de stire, dar tare mi-e ca avem de-a face cu acelasi heirupism tovarasesc bazat pe „lasa ca stim noi”, ca si cu deschiderea teraselor care va duce la explozia cazurilor, cu „inghesuiala de pe plaje care va duce la explozia cazurilor” etc.
    E adevarat, sa ceri metode stiintifice de la niste unii e cam mult.

    • Si cum demonstrezi ca o persoana s-a infectat la restaurant, de exemplu pentru ca nenea ospatarul nu purta masca, sau pentru ca a stat nas in nas cu prietenii sa dea bine in poza?
      Atata timp cat oamenii nu respecta minimul: masca si distanta, orice loc inchis in care se aduna mai multi pentru o perioada mai lunga este factor de risc. La fel ca si cu plajele si horele la mare: poti demonstra ca numarul crescut de cazuri din septembrie nu are legatura cu inconstienta din august?
      Metodele stiintifice functioneaza cand poti masura ceva. Cand nu, ai de ales intre a fi prudent si a nu face nimic.

    • Bai, Logicool, dupa logica ta klingoniana: „orice loc inchis in care se aduna mai multi pentru o perioada mai lunga este factor de risc”, ar trebui inchis ABSOLUT TOT si instaurarea carantinei generale. Nu sunt unul dintre cei care contesta existenta virusului sau masurile de siguranta, dar modul in care autoritatile iau decizii este ceva de noaptea mintii. Uita-te la tarile din jurul nostru si o sa vezi. Economia trebuie sa functioneze pentru ca altfel murim de foame. Cine vrea sa inteleaga ca trebuie sa se protejeze respectand aceste masuri, de bun simt pana la urma, foarte bine, cine nu…treaba lor. Sa-l protejezi/salvezi cu forta pe „Marcel”, care nu da doi bani pe toate aceste masuri, inchizandu-i afacerea lui „Ionel”, nu este o solutie (nici practica si nici morala).

    • > Atata timp cat oamenii nu respecta minimul: masca si distanta, orice loc inchis in care se aduna mai multi pentru o perioada mai lunga este factor de risc.

      Corect, ca urmare trebuie inchise mai intai metroul si autobuzele.

  3. Dar despre Timisoara, care a depasit pragul de 1,5 la mie in ultimele 14 zile si nu se spune nimic cum e?
    Sunteti ziaristi, de ce nu insistati cu publicarea informatiilor?

  4. seful grupului de comunicare rasplatit cu un loc eligibil pe lista PNL:https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/de-ce-pierdem-batalia-cu-covid-marile-erori

  5. Se pare ca romanilor nu prea le plac nici sapunul, nici piperul … 🙁

  6. Eu tot nu inteleg de ce unii o tot dau cu- lumea nu poarta masca. Sunteti chiori? In Bucuresti, in orice magazin am fost- toti cu masca, in autobuze oameni cu masca. Unde nu se respecta Gugurila si gasca?!