Ce declara Alexandru Rafila despre vaccinare, testare și gestionarea pandemiei când era în opoziție și cum s-a blocat după ce a ajuns ministrul Sănătății
Proiectul-etichetă al lui Alexandru Rafila, introducerea unui certificat COVID, se află în impas la o lună și jumătate de când fostul reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății a preluat mandatul de ministru al Sănătății. În paralel, campania de vaccinare s-a prăbușit la doar câteva mii de persoane vaccinate zilnic cu prima doză, iar numărul de teste efectuate de autorități nu a crescut, așa cum cerea Alexandru Rafila încă dinainte să fie ministru.
În luna octombrie, când nu era ministru al Sănătății, Alexandru Rafila critica certificatul verde pentru că impunea obligativitatea prezentării documentului la locul de muncă pentru angajații de la stat și privat. Rafila a spus că certificatul este prost scris și trebuie întocmită o variantă diferită.
Două luni mai târziu, Rafila, din postura de șef al Sănătății și autor al noului certificat COVID, și-a exprimat dezacordul, în cadrul unei ședințe tensionate a coaliției PSD-PNL-UDMR, cu privire la retragerea condiționalității accesului la locul de muncă de deținerea Certificatului electronic Covid, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea negativă.
Anularea prevederii a fost cerută chiar de președintele Klaus Iohannis, care a dat înapoi la două zile de la protestul violent AUR împotriva certificatului COVID. Tot atunci, Marcel Ciolacu, șeful lui Alexandru Rafila pe linie politică, a ieșit public spunând că varianta de certificat propusă de ministru trebuie ”să respecte Constituția” și dacă nu aduce nimic nou atunci ”nu are sens să se continuie cu acesta”.
Recent, Rafila a declarat că în valul 5 al pandemiei s-ar putea ajunge la 800.000 de infectări, adică dublu față de valul 4, iar introducerea certificatului verde pentru angajați ar fi putut să frâneze creșterea și să ofere o relaxare a sistemului medical.
La o lună și jumătate de la instalarea în funcție, ministrul Rafila nu a reușit nici măcar să trimită în Parlament o variantă de certificat COVID, deși coaliția de guvernare care îl susține în funcția de la Sănătate se bucură de o majoritate parlamentară zdrobitoare de 75%, suficientă inclusiv pentru inițierea unui demers precum schimbarea Constituției.
Ba mai mult, certificatul COVID-19 reprezintă acum un punct nevralgic în coaliția de guvernare din cauza neînțelegerilor referitoare la modalitatea de instituire a certificatului, fie de trecere a acestuia prin Parlament, fie prin asumare de către premierul Nicolae Ciucă.
Scăderea numărului de persoane vaccinate împotriva COVID este un alt subiect criticat de Alexandru Rafila care susținea în vara lui 2021 că sub 15.000 de vaccinați zilnic cu doza întâi reprezintă un număr mic care va face ca țintele de vaccinare asumate de Guvernul Cîțu să nu fie atinse. Tot atunci, Rafila critica ”declarațiile sforăitoare de la televizor” pe tema vaccinării, în lipsa unor măsuri concrete pentru accelerarea procesului de imunizare.
După criza politică încheiată la sfârșitul lunii noiembrie, campania de vaccinare s-a prăbușit, în paralel cu îngroparea legii care condiționa accesul la job de certificatul COVID, ajungând la doar câteva mii de persoane vaccinate cu prima doză într-o singură zi, așa cum o arată un grafic realizat de G4Media pe baza datelor oficiale furnizate de autorități. În ultimele două săptămâni, numărul de vaccinați a scăzut și mai mult pe fondul sărbătorilor de iarnă.
În lipsa unor măsuri concrete de redresare a situației, la o lună de la preluarea mandatului, ministrul Sănătății declara că autoritățile au în discuție diferite strategii de ”revitalizare a campaniei”, criticând chestiuni de nuanță ale campaniei derulate până acum, care ar fi fost de ”promovare, nu de informare”.
Înaintea valului 4, Alexandru Rafila critica autoritățile pentru testele puține care se fac și cerea o creștere a numărului de teste pentru ”cifre mai apropiate de realitate”.
Alexandru Rafila a vorbit prima dată despre viziunea sa în calitate de viitor ministru al Sănătății în 23 noiembrie, când a spus că accesul la testarea COVID este prioritatea zero a programului său, la fel și accesul la servicii ambulatorii. Odată ajuns ministru, acesta a anunțat că propune creșterea capacității de testare cu ajutorul medicilor de familie însă acest lucru nu se întâmplă încă în mod concret, deși România se află în pragul valului 5 al pandemiei COVID-19.
În 3 decembrie, Alexandru Rafila anunța că s-a întâlnit cu medicii de familie pentru a discuta despre necesitatea și urgența testării populației în cabinetele acestora. Cu toate astea, Ordonanța de Urgență prin care a fost asigurat cadrul legal pentru această prioritate invocată de Rafila încă dinainte să fie ministru a fost adoptată abia o lună mai târziu. Între timp, cifrele oficiale arată că numărul de teste realizate zilnic arată tot un maximum de 30.000 de probe, adică la fel ca în urmă cu jumătate de an, când deputatul PSD Alexandru Rafila se afla în opoziție.
Suplimentar, România înregistrează întârzieri și la vaccinarea copiilor. Așa cum a arătat G4Media.ro, România este încă în așteptarea dozelor speciale pentru vaccinarea anti-COVID a copiilor de 5-11 ani, deși multe țări europene au început campania de imunizare a celor mici. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat că „foarte probabil” dozele pediatrice de la Pfizer vor sosi „în luna ianuarie”, fără o dată precisă și fără o explicație clară privind decalajul față de alte țări din Uniunea Europeană. Dozele pediatrice încă nu au sosit, vaccinarea copiilor nu a început.
La aproape o lună și jumătate de la preluarea mandatului, ministrul Sănătății repetă aceleași priorități în discursul său public, fără a putea livra însă rezultate concrete. În pragul valului cinci, despre care specialiștii, inclusiv Alexandru Rafila, susțin că va fi caracterizat de o creștere abruptă a cazurilor, dominate de varianta Omicron, populația nici nu are încă acces propriu-zis la o testare mai largă, nici la servicii ambulatorii, iar certificatul verde este blocat de factorul politic.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
67 comentarii