Ce efecte are decizia CCR care a respins scăderea vârstei de intrare în DNA și DIICOT: Trei scenarii posibile
Specialiștii în drept penal consultați de G4Media.ro susțin că sunt trei posibile scenarii după decizia Curții Constituționale, care a invalidat scăderea condiției de vechime pentru a intra în DNA sau DIICOT de la zece ani la șapte ani.
În prezent, vechimea necesară este de 10 ani, în care intră și cei 2 ani de formare la Institutul Național al Magistraturii.
Legiuitorul trebuie sa asigure aceleași condiții de vechime pentru accedere la PICCJ și DIICOT. Fie include vechimea de auditor pentru toată lumea, fie ridica și la DIICOT vechimea la 12 ani (10+imn). Sau alte condiții de vechime pt toată lumea. În prima variantă rămânem la situația din prezent, în a doua va fi și mai greu sa atragem resurse. O a treia soluție va fi analizata dacă va fi pusa în discuție
CCR a confirmat într-un comunicat de presă verdictul de neconstituționalitate pentru legea care scădea vechimea necesară procurorilor DNA și DIICOT. CCR arată că s-a pronunțat pe fondul chestiunii, arătând că vechimea necesară pentr promovarea procurorilor la DNA și DIICOT nu poate fi mai mică de 10 ani, adică vechimea necesară pentru promovarea în funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Potrivit specialiștilor în drept penal consultați de G4Media.ro, Parlamentul va trebui acum să asigure aceleași condiții de vechime pentru accederea în DNA și DIICOT.
”Fie include cei doi ani de auditor la Institutul Național al Magistraturii pentru toate parchetele, fie ridică vechimea la 12 ani (10 ani condiția stabilită de CCR plus cei doi ani petrecuți la INM). O a treia variantă ar fi ca legiuitorul să stabilească alte condiții de vechime pentru toate parchetele”, au explicat specialiștii în drept consultați de G4Media.ro.
În prima variantă nu se schimbă nimic, este situația din prezent. În varianta în care cei doi ani de INM se vor adăuga la condiția de zece ani vechime, atunci va fi și mai dificil pentru DIICOT și DNA să recruteze procurori, deoarece vechimea se ridică practic la 12 ani.
Ce a decis Curtea Constituțională, fragment relevant din comunicat:
”DNA și DIICOT sunt direcții specializate în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție învestite cu instrumentarea unor cauze de o complexitate ridicată circumscrise combaterii criminalității organizate, terorismului sau corupției, după caz.
Reperul pentru stabilirea condiției de vechime necesare accederii la funcția de procuror în cadrul direcțiilor specializate este cea stabilită pentru promovarea în funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, atât sub aspectul naturii vechimii (efectivă), cât și sub cel al temporalității sale (10 ani), astfel că, în niciun caz, standardul numirii în funcție nu poate fi inferior celui al promovării în funcție la nivelul antereferit. Totodată, specializarea poate implica o condiție superioară de vechime pentru accederea în respectiva funcție, dar nicidecum
una inferioară.
Rezultă că este nu numai rațional, dar și imperativ din punct de vedere al exigențelor constituționale ca vechimea efectivă pentru numirea în funcțiile de procuror DIICOT sau DNA să reflecte poziția constituțională supraordonată a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în structura Ministerului Public, calitatea de structură specializată a acestor direcții, precum și caracterul
superior al rangului dobândit.
Ar fi paradoxală plasarea celor două direcții specializate la cel mai înalt nivel ierarhic și compunerea acestora din procurori aflați la început de carieră a căror vechime nu le permite nici măcar promovarea în funcția de procuror la parchetul de pe lângă tribunal. În consecință, vechimea efectivă în funcție pentru aceste numiri trebuie să fie cel puțin aceeași cu cea necesară pentru accederea în funcția de procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii