G4Media.ro

Ce efecte majore produce vizita lui Iohannis la Trump: abandonarea tentației ”orientale”…

Ce efecte majore produce vizita lui Iohannis la Trump: abandonarea tentației ”orientale” din era Dragnea și repunerea pe traiectoria pro-occidentală

Vizita lui Klaus Iohannis la Washington e cea mai bună deschidere de campanie pe care președintele și-o putea dori. Prin a doua vizită la Casa Albă în doi ani, Iohannis a fost validat de președintele Trump ca partener de discuție nu doar în România, ci și în regiune. Dincolo însă de conotația electorală, întâlnirea celor doi președinți are două semnificații politice cu efecte pe termen lung.

  • În primul rând, Declarația comună și cuvintele spuse de cei doi președinți în prezența ziariștilor consfințesc o agendă reformistă, apăsat pro-occidentală pentru România.

După doi ani și jumătate de derapaje anti-occidentale și pro-orientale ale guvernelor controlate strict de Liviu Dragnea, a venit timpul ca România să se reașeze pe drumul corect. Un prim moment-cheie a fost summitul UE de la Sibiu, urmat de înfrângerea categorică a PSD în alegerile europarlamentare.

Declarația comună de la Washington pune o presiune uriașă pe guvernul PSD-ALDE în câteva puncte-cheie: lupta anti-corupție, statul de drept, renunțarea la afacerile stranii promovate de Dragnea cu actori din China și Rusia, state care sunt orice, numai etalon de transparență și democrație nu. Sunt excesive aceste angajamente asumate de Iohannis? Nu. Ele reprezintă fundamentele dezvoltării unei societăți democratice și premisele ancorării profunde, ireversibile în valorile occidentale.

În fond, investiții mari în România s-au pierdut tocmai din cauza presiunii uriașe pe justiție, dar și din cauza modificărilor netransparente ale legislației fiscale în folosul unor companii ruse sau a unor jucători locali apropiați de Rusia (vezi efectele OUG 114/2018). Și nu e vorba doar despre anunțata plecare a ExxonMobil; sunt mult mai multe investiții pierdute, după cum a explicat pentru G4Media.ro în luna martie Ramona Jurubiță, coordonator al Coaliției pentru Dezvoltarea României.

Va îndrăzni Dăncilă și guvernul PSD-ALDE să refuze agenda propusă de Iohannis și Trump? Costurile politice pentru PSD, ALDE, dar și pentru România ar fi masive. Cred că, în ciuda lipsei sale funciare de înțelegere a mecanismelor politice la nivel înalt, Dăncilă are o doză de viclenie care o va face să înțeleagă efectele politice ale unui eventual refuz.

  • A doua semnificație a vizitei e legată de agenda SUA. Declarația comună a celor doi președinți identifică Rusia și China drept state – problemă, furnizoare de riscuri. Nimic surprinzător pentru cine urmărește politica Administrației Trump.

Acum un an, Wess Mitchell, la acel moment adjunct al secretarului de stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, rostea într-un discurs la București un avertisment clar legat de cântecul de sirenă cu care Moscova și Beijingul ademenesc țările din Europa Centrală și de Est:

  • ”Zona care pleacă din Caucaz, prin Balcani și bazinul Dunării este o zona de atenție geopolitică nouă pentru Rusia și pentru China. Rusia și China reprezintă modele alternative coerente – cu stabilitate politică, bazată pe autoritarism și forță brută, îngrădirea unor aspecte ale pieței libere care amenință baza funcționării civilizației noastre. În moduri diferite, Rusia și China vor să distrugă modelul occidental. Rusia vrea să dezbine și să fărâmițeze vestul. China vrea să ia locul modelului occidental. Influența Chinei se extinde rapid în regiunea Mării Negre. Inițiativele 16+1 și Centură/Drum al Chinei vor să creeze o alternativă la influența occidentală. Prin intermediul banilor săi, China le oferă țărilor (din regiune) o amanetare a viitorului”.

Pentru SUA, Rusia și China nu sunt doar adversari geopolitici, ci și economici. SUA vrea să rupă o felie din piața gazelor din UE, dominată copios de Rusia, iar cu China e angajată într-un război comercial de proporții. Pentru România, Rusia e amenințarea geopolitică din imediata vecinătate, țara care a dovedit în Ucraina că nu ține cont de reguli și lege. Iar China, cu ale sale investiții promise pe bandă rulantă, e un semn de întrebare, mai ales când vine vorba despre derularea unor investiții majore precum construirea unor reactoare nucleare.

Proiectarea agendei comune România – SUA s-a văzut cel mai bine la momentul blocării conductei Nord Stream 2, o conductă inițiată de Rusia și Germania care ar duce gazele naturale ale Gazprom către Europa Occidentală, sporind astfel dependența de Rusia. România a reușit o performanță politică greu de anticipat: ca președinție rotativă a UE reușit să blocheze construcția Nord Stream 2. Reușita a fost validată câteva luni mai târziu, când Gazprom a anunțat că dă în judecată Comisia Europeană.

Intră agenda SUA în contradicție cu agenda UE? Desigur, sunt multe puncte de conflict, mai ales de la alegerea președintelui Trump,

Concluzie. Cu muniția dată de vizita în SUA, Klaus Iohannis și-a asigurat un start lansat de campanie. A venit înapoi cu o colecție impresionantă de superlative din partea lui Donald Trump, care a făcut risipă de aprecieri pozitive. Mai mult decât atât, a și făcut un pas semnificativ pentru repunerea României pe traiectoria corectă.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

40 comentarii

  1. Ne grabim sa vorbim de efecte cand la nivel practic nu s-a schimbat. Superlative si declaratii s-au mai vazut. Efectele POATE vor urma si sa speram ca vor apare.

  2. …si totusi, psd si dragnea au fost incurajati de apatia si indiferenta lui johanis,care cind are interes se activeaza,poate convinge pe unii dar pe mine never

    • Dar de data asta la prezidențiale chiar vei avea alternative și opțiuni de vot in afara de eternul rău mai mic.

    • Da, Iohannis, nu actioneaza decat in prag de alegeri, altfel e apatic si ii lasa pe cei de la PSD, ALDE si UDMR sa distruga tara. A activat referendumul la alegeri de exemplu dar nu a prea facut nimic sa opreasca tavalugul PSD, ALDE si UDMR.
      Singurii care au facut opozitie cu adevarat au fost cei de la USR-PLUS. Il prefer deci pe Barna.

    • Psd si Dragnea stimulati de apatia lui Iohannis?Voi ganditi si va exprimati gratie textelor produse de niste monitori?Daca Iohannis era apatic,cum zici,cum crezi ca era acum Romania?Voi,care v-ati pisat pe el de vot nu doar in 2016,ci inca de multa vreme,vreti sa aruncati in spatele lui toata lenea voastra intelectuala?Tu n-ai facut nimic dar arunci troaca cu mizerii .Un ins infatuat si atoate stiutor,Andrei Lupu,membru in Consiliul National PLUS a avut tupeul sa spuna la Realitatea ca vizita presedintelui in America e inoportuna,ca America e inamicul UE.Cu astfel de loaze intre voi,nu mai e nimic de mirare.Niste parliti socialisti.

    • Pai tie iti place dictatura, max. Tu esti cu PSD-ul.

  3. da, dar daca era Barna presedinte…

  4. Domnule Pantazi apreciez entuziasmul si chiar il impartasesc. Dar… Iohannis, leader regional?! Nu e cam mult?

    • Regiunea București – Ilfov.

    • Nu e de nasul lui Regiunea București – Ilfov. El mai degrabă pe la Caracal, pe acolo…

    • E bun vax și la geografie, știe trei orașe: „București, Ilfov, Caracal”. Și Mau. Patru. Sau ăla e statuie? Nu, trei, cu tot cu ” ilfov”. Se vede că stă toată ziua cu „nasul” în „placărți”.

  5. Ramane de vazut daca sapca primita de Iohannis de la Trump este buna sau putin cam mare.

  6. „România a reușit o performanță politică greu de anticipat: ca președinție rotativă a UE reușit să blocheze construcția Nord Stream 2. ”

    La blocat ne pricepem, cam atat.

    • Chiar e de mirare cum in presedintia Romaniei condusa, cel putin oficial, de Dancila-draknea, s-a reusit performanta asta. Dancila habar n-a avut, pur si simplu echipa de functionari-negociatori romani a putut rezolva bine acest dosar fierbinte atat de plimbat si rostogolit de la presedintie la presedintie.

  7. Mi-e tare teama sa nu se repete scorul fatidic inregistrat de nea Ion Ilici Iliescu in Mai ’90…! Dragi simpatizanti ai candidatilor: Calin Anton; Veorica Vaselica; Florin Pandele, prezentati-va la vot!
    PS. Nu, nu am uitat de Dan Barna, doar ca sunt sigur ca vocea ratiunii isi va face simtita prezenta pana la urma, asa cum sunt sigur ca si Vlad Voiculescu il va sustine pe Nicusor Dan si nu se va mai repeta situatia de la locale din 2016…

    • Era de așteptat: când a ”defecat” iar trolul penal, au ieșit”multe vorbe de … gargară. Și păreri îndoielnice sau chiar … neadevăruri.” Bineînțeles că ”nu voia Dragnea să ducă România în Rusia”, voia ”să ducă” Rusia și modelul ei oligarh în România. Iar ”afaceri, e nornal să faci” cu oricine, nu însă combinații de tip mafiot cu grupări de crimă organizată cum ar fi Partidul Comunist Chinez. Nu chiar ”toți occidentalii au beneficiat și încă o mai fac din relațiile cu cele două țări” dar sigur, o parte dintre ei: sectele de crestinopati din SUA, banda nazistă AFD din Germania, gașca extremistei LePen în Franța, se știe. Și nu de pe urma acestor ”beneficii” sunt ”la mare distanță restul țărilor europene”, ci din contră. În ceea ce privește esticii, ei au ”beneficiat” cel mai mult, mai ales în perioada 1945-1989. Ca prim ”beneficiu”, au scăpat de greutatea ceasurilor de la mâini, apoi au avut ocazia să-și întrețină condiția fizică prin lagărele de muncă forțată. Ca să scape de grijile cotidiene pentru toată viața, puteau ”beneficia” de liniștea celulelor de închisoare. Ori aveau ocazia să meargă imediat la un loc frumos, cu verdeață, unde nu este durere, nici întristare. După ce s-a stablizat situația, au urmat și alte ”beneficii”: statul la cozi, lipsa apei calde, uneori, ca bonus, și a apei reci, oprirea curentului electric, spitale mizerabile, îndobitocire în școli, veceul în curte, gropi, ulei și zahăr pe cartela, câte și mai câte ”beneficii”. Noroc cu ”schimburile mici cu aceste țări” din prezent că, altfel, aveam ”un fel de redivivus la „Nu ne vindem țara!”, o dăm degeaba, pe mâna unor escroci incompetenți și trădători.
      ”In realitate” pe cine interesează ” defecatiile” de postac tembel al Mafiei PSD-ALDE? Ăsta care citează din elogiile unui bătrân senil la adresa criminalul psihopat din Coreea, considerat ”partener strategic”? Al cui, al traficanților din Mafia PSD-ALDE care își ” urmăresc în primul rând PROPRIUL interes”? De la ăștia ”ce am câștigat (și nu aveam până atunci!) de acum doi ani? Înafară de” corupție, abuzuri, sărăcie? Și ”gazul din Marea Neagra” cu cine trebuie să-l ”împartă Ungaria, Austria și SUA”, cu mafia PSD-ALDE, că altfel ne supărăm și-l dăm ” partenerilor strategici”? Ăia cu ”beneficiile” care au dus ”la distanță” Occidentul de buni ce sunt? Iar când ”este vorba de presiunile Ungariei de a avea acces la resursele de gaz”, nu tocmai bătrânul derbedeu bolșevic Tăriceanu, una dintre căpeteniile Mafiei, este cel care a ”discutat” de zor cu ungurii și nu taman guvernul Mafiei PSD-ALDE a modificat legislația în favoarea traficanților de gaz din Ungaria? ”Guvernul” ăla care n-a fost ”felicitat” el niciodată, de nimeni, nici pentru că e o gașcă de combinatori analfabeți, nici pentru ”porgramul Dragnea” de favorizare a corupției, legiferare a infracțiunilor și favorizare a făptașilor. Ăsta e, de fapt, un ”lucru important de remarcat”. Și mai vine și imbecilul X-link de pe apa sâmbetei, cu ”palmele” lui ”batute”. De fapt, capul lui este ”batut”, de când s-a născut, d-aia nu pricepe o iotă nici din ceea ce face macron, nici din ce nu face putin, pentru că nici nu vrea și nici nu poate. El îi tot dă zor acolo cu merkelinele lui, ca un retardat căruia îi curge scuipat pe la colțul gurii și bâiguie vorbe fără înteles.

  8. Multe vorbe de … gargară. Și păreri îndoielnice sau chiar … neadevăruri.

    Nu voia Dragnea să ducă România în Rusia. Afaceri cu China, e normal să faci. Chiar și cu Rusia este normal să faci afaceri. Toți occidentalii au beneficiat și încă o mai fac din relațiile cu cele două țări (SUA, Germania, Franța sunt cei mai mari). Pe scurt, România suferă mai mult pentru schimburile mici cu aceste țări, la mare distanță de ceea ce fac restul țărilor europene. E un fel de redivivus la „Nu ne vindem țara!”.

    În realitate, noi ar trebui să privim cu pragmatism toate relațiile, inclusiv cele cu partenerii strategici (fiindcă și ei urmăresc în primul rând PROPRIUL interes). Dacă dl. Pantazi se extaziază la vorbele frumoase spuse lui Iohannis poate să le revadă și pe cele spuse astă-vară omului rachetă, Kim Jong Un. Îi dau eu, primele găsite:

    „Kim are o viziune măreață și frumoasă asupra țării sale și doar Statele Unite, cu mine președinte, poate face ca această viziune să devină realitate”
    „I like him, he likes me. I guess that’s okay. Am I allowed to say that?”

    În declarația comună, cei doi șefi zic în același paragraf și că securitatea națională este dată de securitatea energetică dar și că România trebuie să se gândească la securitatea energetică a Europei cu resursele din Marea Neagră. Aici, cel mai probabil este vorba de presiunile Ungariei de a avea acces la resursele de gaz, prin americani. E de ajuns să dai o căutare cu Google (Péter Szijjártó Orban Trump Exxon Black Sea) pentru a vedea cât discută Ungaria, Austria și SUA despre cum să împartă gazul din Marea Neagra (care altfel, în exploatare acoperă doar jumătate din necesarul anual al RO). Texte ca „Orbán urged Trump to step up Black Sea gas project” sunt dintre cele mai „ușurele”.

    Pentru cine vrea să viseze, s-o facă. Dar să-și aducă aminte ce am câștigat (și nu aveam până atunci!) după întâlnirea de acum doi ani, mai fastuoasă cu ieșire la declarații pe peluză? Înafară de achiziții de ceva tehnică militară și angajamente că ne vom implica noi românii în continuare în teatre de război?

    Eu cred că am avea mai mult de câștigat insistând în discuțiile cu aliații noștri strategici despre problemele noastre și ar trebui să le atragem atenția, ca-ntre prieteni, (nu-i așa!?), atunci când stau de prea mult timp pe gânduri pentru rezolvarea problemelor care ne privesc pe noi.

    • kwi a fost lasat din brate de micron und / et merkelina

      micron batu palma cu putinika, iar pantazi ne spune ca e bine ca ne opunem russikai :))

      ukraina o sa fie rupta ca urmare a intalnirii dintre micron si putinika

      halal ue(ss) !

    • A rămas un lucru important de remarcat:

      Guvernul Romaniei a fost felicitat de presedintele Trump pentru creșterea economică la declarațiile din sălița aceea aglomerată, dar și KWI (când a ajuns la ambasadă) a reiterat succesul președinției la consiliul UE.

      Primul a spus fiindcă apreciază, al doilea probabil „s-a scăpat” fiindcă or fi vorbit mult pe tema aceasta.

  9. Vrajala ieftină la adresa guvernului, ăsta este rezultatul vizitei președintelui in SUA.

    • Romania nu are guvern. Toti ministrii PSD fura, nu lucreaza pentru tara.

      Romania are o gasca de hoti, nu guvern.

  10. Foarte bun rezumat.
    Logic, clar si concis.

  11. Unde ati vazut politica „pro-orientala”? Probabil ca nu stiti ce o fi Orientul. SUA sunt in parteneriat cu cel putin doua state din Orient: Arabia Saudita si Israel. Va prefaceti ca uitati de faptul ca in Marea Neagra vor exploata gaz si petrol Exxon, OMV si Lukoil? Rusii sunt acolo, ba chiar cu binecuvantare americana, resursele fiind impartite echitabil intre dumnealor. Nu ma mira, ca doar sunteti simplu absolvent de fantomatica facultate de jurnalism, fara cultura, dar plin de pretentii.

    • Tocmai asta si este problema: de atata transparenta orientala, nici nu se putea distinge politica pro-orientala a guvernelor papusate de mustacios. Pe cand aceea pro-ooccidentală-opaca fiind – este clar mai vizibila. Pai nu’ asa?!
      Plus ca -i-auzi – guvernanta corporatista etica! Curat ca la Lukoil, Gazprom, plus autostrazile si reactoarele chinezesti sau spitalele turcesti

    • Nu-l luați în seamă,vă faceți nervi pt, cine nu merită
      Uitați-vă la mutrișoara lui și citiți-i 2-3 mâzgăleli „comise” de pupincurist

    • Esti invidios fiindca el a absolvit o facultate.

  12. Ce bine ar fi fost ca Johannis sa aibe parte de un guvern competent și cu care sa poată colabora. Degeaba deschide Johannis uși pe afara dacă nu vine după el un guvern care sa fructifice oportunitățile ce se creadă în asemenea vizite. Poate în mandatul doi.

    • Ce bine ar fi fost daca romanii ar fi votat in 2016.

      Dar dupa ce sufera ani de zile, se trezesc si voteaza impotriva PSD.

  13. Ați fi putut critica, de pilda, primitivismul jurnalistei care a pus numele unei companii la o declarație guvernamentala. Partidul Chinez ar fi putut fie susține alta corporație (ZTE sau una noua)
    Cam ambiguu, totusi, efectele:
    -se elimina sau nu vizele, ca ei vin doar cu pasaportul la aeroport
    -se investesc sau nu bani în reactoarele 3 și 4
    -extragem sau nu gazul din MN pt consum intern
    -căți militari vin, eventual de unde
    În rest, contează rezumatul
    #farachineji

  14. Prin faptul ca s-au inmultit postacii PNL mai rau dacat ciumatii rosii poti sa-ti dai seama ca PSD, PNL, ALDE, UDMR sunt aceeasi mizerie, incarligati prin cumetrii si contracte cu statul. Sa speram ca virginii de la USR si PLUS se vor putea abtine de la lins pe degete.. desi la ce decizii idioate iau in ultima vreme, ma tem ca asta e materialul,, suntem o gteneratie compromisa.. poate doar copiii nostri sa schimbe ceva radical in mizeria asta.

    • Esti un gunoi PSDist. Numai PSD-ul vine cu minciuna ca „toate partidele sunt la fel”.

      Lasa ca vin PNL si USR si va curata. Veti trai placerea de a cauta de munca in strainatate, ca milioanele de oameni pe care le-ati trimis acolo in sila, fiindca n-ati facut nimic pentru tara.

  15. O vizita fulger, neprogramata, anuntata cu 2 saptamani inainte nu inseamna nici o validare a lui Johannis ci o chemare la raport. Practic i s-au trasat sarcini. Bateti campii cu investitiile din Marea Neagra…pai daca Romania nu are nici un beneficiu din afacerea asta de ce sa le dam gazele si petrolul gratis? Doar ca e licuriciul cel mare? Ia vedeti ce redevente practica celelalte tari din europa ce detin resurse naturale: Norvegia, Danemerca, UK si comparatile cu redeventele primite de statul roman si nu doar la petrol si gaze la toate resursele naturale. Romania a facut cadou resursele naturale si companiile de utilitate publica in schimbul unor spagi mizere (mizere in comparatie cu valoare reala a contractelor) sau ca strainii sa se faca ca nu vad fraudarea alegerilor

  16. Dilema. Este oriental sau nu sa stai in genunchi ca la Inalta Poarta in fata Occidentului?

    • Sau este ”occidental sa stai in genunchi ca la Inalta Poarta in fata Orientului”? Un trol al Mafiei PSD-ALDE, slcav înăscut căruia îi place să stea în genunchi, știe.

  17. L a articole ca acesta sunt multi comentatori,dar un presedinte nu poate face ce trebuie un guvern sa faca,numai daca ambii (presedentia,guvernul)sunt pe aceiasi gandire si actiune prooccidentala.Sa speram ca dupa cele trei randuri de alegeri care urmeaza va disparea psd-ul si alde tariceanu,definitiv si irevocabil din viata roamanilor.

    • good point
      … si daca dispar alde (sac!) pd$r ce crezi ca va fi in loc?
      o alta adunatura cu pretentii „dreptace” alcatuita din aceleasi scursuri (id/t)eologice de extrema stanga care a fost este si va mai fi multa vreme structural si genetic caracteristica fundamentala a acestei „natii”.

  18. Prea mare entuziasmul pentru o săpcuță ;În rest gargară a la Bivolaru …Ne mai călărește gașca asta de achingii pe care excursionistul șèf , prințul perișoară , i-a poftit cu toată oștirea la trai nineacă pe banii amărâților .