G4Media.ro

Ce efecte va avea în Rusia revolta din Kazahstan. Publicația Nezavisimaia Gazeta…

Sursa foto: Kremlin.ru

Ce efecte va avea în Rusia revolta din Kazahstan. Publicația Nezavisimaia Gazeta anunță teama clasei politice ruse de proteste motivate economic și prognozează o înăsprire a regulilor împotriva mitingurilor

În ce fel povestea kazahă influențează politica rusească? Un posibil scenariu îl reprezintă interzicerea protestelor economice și renunțarea la transferul puterii, arată o analiză a publicației ruse Nezavisimaia Gazeta, preluată de Rador.

Nezavisimaia Gazeta este una dintre puținele publicații ruse care ies din linia oficială impusă de Kremlin, într-un peisaj mediatic dominat de presa obedientă sau controlată direct de statul rus ori de oligarhii apropiați de Vladimir Putin.

În articolul dedicat situației din Kazahstan, publicația respinge categoric versiunea oficială lansată de Vladimir Putin – aceea a amestecului Occidental în Kazahstan, și arată de ce Rusia e preocupată de protestele motivate economic din țara ex-sovietică: Kazahstanul funcționează practic după același model ca și Rusia.

”Elita aflată la putere în Rusia – și nu în primul rând cea de coerciție – urmărește de multă vreme și cu atenție ceea ce se petrece în politica țărilor cu un tip de relații de stat și de societate asemănător. Tipul asemănător presupune existența unei verticale a puterii, dominația unei singure forțe politice, un regim limitat de existență și funcționare a opoziției, un stat „mare”, adică responsabil pentru toate sferele vieții. O atenție deosebită este acordată fostelor republici ale URSS, adică regimurilor cu o rădăcină sovietică comună. Acesta este un fel de observator sau laborator politic în care pot fi studiate variantele de evoluție a evenimentelor și pot fi aplicate la realitatea din Federația Rusă”, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Publicația mai arată că ”ceea ce s-a petrecut în Kazahstan – și de fapt încă nu s-a terminat cu totul – puțin probabil să se înscrie în scenariul unei revoluții colorate, orice cuvinte privind amestecul din afară sau interesul Occidentului s-ar auzi (…) Acesta a fost de la bun început un protest politic. În Kazahstan totul, fie și vertiginos, a evoluat potrivit modelul economic și politic clasic. De la bun început revendicările au presupus reducerea prețurilor la gaze, apoi apelurile la demisia guvernului și deja după aceasta – ciocnirile de stradă, operațiunea de forță. De regulă, nemulțumirea economică și-o exprimă cetățenii pe care puterea dominantă s-a obișnuit să-i considere propriul său electorat. Nu este vorba de liberali sau de agenți, este vorba de resursa în masă de protest”.

Ce va face însă Rusia pentru a preveni astfel de evenimente acasă? Nezavisimaia Gazeta prognozează o înăsprire a legislației, dar și creșterea populismului economic.

”Legile din Federația Rusă, și în special practica de aplicare a legii, blochează aproape orice inițiative politică de protest, fie că acestea se referă la rezultatele alegerilor, la arestările opozanților sau la desființarea organizațiilor. Cu protestele economice este mai dificil. Oamenilor nu li se poate interzice să se arate revoltați de creșterea prețurilor, de calitatea scăzută a nivelului de trai. Puțin probabil ca societatea să reușească să convinge că astfel de protestatari sunt năimiți de Occident. Cu protestele „politice” este mai ușor de făcut acest lucru. Viteza cu care protestul economic din Kazahstan s-a transformat într-unul politic va convinge, probabil, autoritățile ruse că trebuie reacționat cu viteza fulgerului. Și este mai bine să se acționeze preventiv. Cum – asta este o altă problemă. Poate că prin „strângerea șuruburilor” legislative. Poate prin sporirea populismului economic”, arată Nezavisimaia Gazeta.

Un alt efect este atenția pentru transferul puterii în Rusia. ”Cazul kazah a demonstrat faptul că chiar și în cazul unui tranzit soft apar două centre de putere. Iar cel care vine să-l înlocuiască pe liderul anterior va dori cu vremea să limiteze influența predecesorului. Constituția înnoită a Federației Ruse îi dă lui Vladimir Putin posibilitatea să candideze din nou. Iar ipoteticul succesor va fi ales pe viitor cu o grijă nemaiîntâlnită, cu prudență și un conservatorism fără precedent”, arată publicația citată.

Traducerea Rador de Silvia Nicolau / Foto: Kremlin.ru

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Mafiotii piticului fac ce stiu mai bine..restrictii si amenintari in loc sa imbunatateasca viata rusului de rand.

  2. Din punctul meu de vedere Putin ar trebui sa stranga surubul la maxim in Rusia , daca dai drepturi si libertati la Pooolime mai tarziu ti se urca in cap , singurul drept pe care trebuie sa-l aiba poolime este sa munceasca si sa aiba ce pune pe masa …..