Ce este botulismul și care sunt riscurile acestei boli la oameni
Botulismul, o boală cauzată de ingestia unei toxine, este uneori menționat ca risc în acțiunile de rechemare a produselor alimentare. Regăsită aproape peste tot în mediu, această bacterie este responsabilă de cazuri rare de toxiinfecție alimentară, care pot avea consecințe grave pentru om.
La începutul lunii septembrie, mai multe persoane au fost spitalizate în Franța cu suspiciune de botulism alimentar după ce au mâncat pesto de usturoi sălbatic, potrivit BFM TV.
În decembrie 2023, proprietarul unui restaurant din Bordeaux a fost pus sub acuzare pentru mai mult de douăzeci de cazuri de otrăvire cu botulism în localul său, soldate cu un deces. În ciuda acestor cazuri foarte mediatizate, botulismul este relativ rar în Franța și fatal în mai puțin de 5% din cazuri. După cum explică Institutul Pasteur, incidența medie s-a stabilizat „la aproximativ zece focare pe an, fiecare implicând de obicei unul până la trei pacienți”.
BOTULISMUL ALIMENTAR ȘI CEL INFANTIL
Clostridium botulinum (C. botulinum), toxina botulinică responsabilă de boală, se dezvoltă în condiții anaerobe, adică în absența oxigenului. La om, această boală poate lua mai multe forme, în funcție de modul de contaminare:
- Botulismul alimentar, cauzat de ingestia toxinei botulinice produse de bacteria din alimente (cea mai frecventă formă la adulți).
- Botulismul infantil, care apare la copiii sub 12 luni deoarece flora lor intestinală este incomplet formată sau funcțională.
Indiferent de tipul de botulism, acesta nu este transmisibil între indivizi.
ALIMENTELE PREPARATE ÎN CASĂ SUNT ADESEA DE VINĂ
Alimentele ambalate sub vid și conservele sunt cele mai frecvent afectate de dezvoltarea acestei bacterii. Acest lucru este valabil în special pentru produsele de casă.
Acestea pot include mezeluri uscate, legume conservate (sparanghel, fasole verde, morcovi și suc de morcovi, ardei, măsline în stil grecesc, dovleac etc.), carne sau mâncăruri gata preparate, pește sărat și uscat ambalat în vid. În 2023, restaurantul din Bordeaux servea sardine conservate în casă.
Trebuie remarcat faptul că mierea, contaminată cu spori de Clostridium botulinum, a fost deja semnalată ca fiind implicată în cazuri de botulism infantil, în special în Statele Unite. Prin urmare, nu este recomandată pentru consumul copiilor sub 12 luni.
DE LA PROBLEME DIGESTIVE LA DECES
Simptomele botulismului apar, în general, la 12 până la 72 de ore după consumarea alimentelor contaminate, dar ele se pot dezvolta și mai devreme sau mai târziu (de la 2 ore la 10 zile).
Odată intoxicați, consumatorii pot prezenta vedere încețoșată, pleoape căzute, dificultăți de vorbire, dificultăți de înghițire, gură uscată și slăbiciune musculară, precum și probleme digestive (dureri abdominale, greață, vărsături și diaree). În marea majoritate a cazurilor, pacienții tratați își revin imediat fără sechele, însă tratamentul și convalescența pot dura câteva luni.
Dacă apar simptome de botulism, trebuie solicitată asistență medicală cât mai repede posibil.
CÂTEVA PRECAUȚII
Pentru a evita îmbolnăvirea, trebuie să adoptați câteva măsuri de precauție. Dacă preparați singuri alimentele: alimentele care urmează să fie conservate trebuie pregătite cu atenție, iar recipientele trebuie sterilizate în conformitate cu instrucțiunile emise de producătorii de sterilizatoare. Rețineți că fierberea nu elimină sporii de Clostridium botulinum dintr-un recipient.
Consumatorii sunt sfătuiți să nu consume conservele deformate sau umflate. Mai ales dacă acestea emană un miros suspect atunci când sunt deschise. De asemenea, este esențial să se respecte lanțul de frig și depozitarea recomandată de producător.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank