G4Media.ro

Ce este „cartonașul albastru”, care ar putea fi testat în curând în…

Sursa foto: pexels.com

Ce este „cartonașul albastru”, care ar putea fi testat în curând în fotbal? Jucătorul penalizat va fi trimis pe banca de rezerve 10 minute/ Ce spun antrenorii despre cartonașul albastru

Gardianul regulilor de joc, The International Football Association Board (Ifab- Consiliul Asociației Internaționale de Fotbal), ia în considerare experimentarea unui al treilea cartonaș,  de culoare albastră. Obiectivul ar fi acela de a sancționa abaterile grave cu excluderea temporară.

Ar putea fi o revoluție în lumea fotbalului, consideră TF1. După introducerea arbitrajului video, cinci schimbări în timpul unui meci (în loc de trei) sau chiar interzicerea portarilor care distrag atenția executanților de penalty-uri, o nouă regulă ar putea fi introdusă în curând în fotbal. Potrivit informațiilor din The Telegraph , International Football Association Board (Ifab), ia în considerare introducerea unui al treilea cartonaș. După galben și roșu, implementate la Cupa Mondială din 1970, ar urma să fie rândul culorii albastre să fie folosită.

Principiul este relativ simplu și este similar cu ceea ce se face deja în rugby. În cazul în care arbitrul îi acordă un cartonaș albastru, un jucător este exclus din meci pentru o perioadă de 10 minute. Asta înseamnă că, în această perioadă, contravenientul stă pe banca de rezerve, lăsându-și astfel echipa în inferioritate numerică.

Deocamdată, Ifab are în vedere două situații în care s-ar aplica: în cazul unui litigiu prea virulent cu corpul de arbitri sau în cazul unui fault „cinic” sau antijoc pe contraatac advers (fault intenționat pentru a anihila ofensiva). Două cartonașe albastre pentru același jucător ar însemna excluderea definitivă.

Obiectivul, prin introducerea unor astfel de reglementări, este de a putea opta pentru o sancțiune intermediară între galben și roșu. Cu alte cuvinte, ideea este de a se asigura că o greșeală mare are consecințe directe mai importante decât un simplu avertisment. În forma actuală, acest cartonaș albastru riscă să fie dificil de utilizat, o greșeală cinică putând fi apreciată diferit de la un oficial la altul, ceea ce ar putea deschide ușa unor excese sau chiar a unui arbitraj mai eterogen de la o întâlnire la alta.

Cu toate acestea, dacă această inovație va vedea lumina zilei, va trebui să mai așteptăm câteva luni sau ani pentru a o vedea aplicată la cele mai mari competiții.

„FIFA dorește să precizeze că informațiile care relatează despre ceea ce se numește „cartonașul albastru” la nivelul elitei fotbalistice sunt incorecte și premature , a anunțat joi organismul care supervizează fotbalul internațional. „Astfel de teste, dacă vor fi puse în aplicare, ar trebui să se limiteze la testele efectuate în mod responsabil la nivelurile inferioare” , a asigurat FIFA.

Inițial, este vorba de campionate sau competiții de amatori care ar putea servi drept laborator experimental.

Pe de altă parte, scrie Sky News, IFAB a amânat până în martie planurile de publicare a detaliilor referitoare la testele privind cardul albastru și coșul de gunoi pentru păcate

Protocoalele de testare a sancțiunilor, precum și alte măsuri de combatere a comportamentului neadecvat al jucătorilor, trebuiau să fie publicate vineri, dar se pare că acestea vor face acum obiectul unor discuții suplimentare în cadrul adunării generale anuale a International Football Association Board (IFAB), care va avea loc la Loch Lomond, pe 2 martie.

IFAB a ales să amâne publicarea propunerilor pentru a acorda mai mult timp pentru discuții.

Se înțelege că, în cadrul acestor încercări planificate, jucătorilor li se vor arăta cartonașe albastre pentru disensiuni și faulturi tactice, cum ar fi tracul cinic al lui Giorgio Chiellini asupra lui Bukayo Saka pentru Italia împotriva Angliei în finala Euro 2020.

Managerii din fotbalul britanic și-au spus vineri părerea cu privire la posibila introducere a cartonașelor albastre – și nu au fost deloc entuziaști.

Jurgen Klopp (Liverpool): „Introducerea unui nou cartonaș nu ar face decât să ofere mai multe ocazii de a eșua, pentru că discuția ar fi atunci: „ar fi trebuit să fie un cartonaș albastru sau un cartonaș galben? Nu pare o idee fantastică, dar nu-mi amintesc când a venit ultima idee fantastică din partea acestor băieți, [sau] dacă au avut vreodată una.”

Mauricio Pochettino (Chelsea) s-a făcut ecoul gândurilor lui Klopp, spunând: „Cred că va crea mai multe diviziuni, va fi mai complicat pentru arbitri, jucători și fani. Sentimentul meu acum este că nu este o idee bună, dar vom vedea ce se va întâmpla. Să-i dăm o șansă pentru a vedea cum funcționează și după aceea să aibă o idee mai bună despre cum vor să o aplice în timpul jocului.”

Ange Postecoglou (Tottenham) a pus sub semnul întrebării necesitatea cartonașelor albastre, spunând: „Mă lupt să înțeleg de ce această urgență dintr-o dată de a aduce lucruri noi. Nu știu dacă sunt multe lucruri în neregulă cu jocul. Nu știu de ce un cartonaș de altă culoare va face vreo diferență. Mă lupt de la această preluare de la alte sporturi. Cele mai multe dintre celelalte sporturi încearcă să introducă reguli care să le accelereze și să le dezordoneze jocul. Noi mergem în direcția opusă și nu știu de ce, pentru că asta a fost întotdeauna diferența dintre fotbal și celelalte sporturi.”

Mikel Arteta (Arsenal( a declarat că testele trebuie să fie riguroase înainte de a introduce cartonașele albastre în jocul de elită, spunând:: „Nu știu dacă vom ajunge acolo. Se întâmplă multe acum cu deciziile, cu tehnologia – nu știu dacă suntem pregătiți pentru asta încă! Să sperăm că va fi testată foarte, foarte bine înainte de a fi introdusă la acest nivel”.

Jonas Eidevall (Arsenal) a sugerat că lipsa de aplicare a regulii care împiedică portarii să țină mingea mai mult de șase secunde a fost o problemă mai mare, spunând: „Există o singură regulă în fotbal care ia în considerare timpul ca o consecință în acest moment – este vorba de timpul în care portarul poate controla mingea cu mâinile. Este foarte clar stipulat în legea jocului că trebuie să fie șase secunde. Dacă vedeți cum este respectată această lege de către arbitri, cred că este loc de îmbunătățiri.”

Brendan Rodgers (Celtic) a glumit pe seama introducerii unui cartonaș albastru care ar putea cauza probleme suplimentare în Scoția, șeful lui Celtic spunând:  „De îndată ce am văzut-o, m-am gândit: „Lucrez în Scoția, așa că sunt sigur că ar fi bine să aibă și un cartonaș verde pe lângă cel albastru, altfel am putea avea probleme. Pur și simplu nu o complicați. Luați doar o decizie dacă este un cartonaș roșu, galben sau nu. Nu avem nevoie de un cartonaș albastru aici, asta e sigur”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. „sau în cazul unui fault „cinic” sau antijoc pe contraatac advers (fault intenționat pentru a anihila ofensiva)” – bai, dar asta este o arta a jucatorilor ce poseda abilitati si tactica defensiva, ce dra.cu facem acum? ne reprofilam toti in atacanti? #Chielinirules