G4Media.ro

Ce este Chaz, „zona autonomă” din Seattle care a devenit motiv de…

sursa foto: captură YouTube

Ce este Chaz, „zona autonomă” din Seattle care a devenit motiv de ceartă între Trump și democrații locali

O parte a metropolei americane Seattle a devenit un motiv de dispute aprinse între președintele american, Donald Trump, și oficialii locali, membri ai Partidului Democrat, după ce liderul de la Casa Albă a cerut acestora „să recupereze” zona abandonată de poliție și ocupată de câteva zile de demonstranți.

Trump i-a descris pe protestarii care au creat Chaz (Capitol Hill Autonomous Zone) drept „teroriști domestici” și a cerut guvernatorului din statul Washington și primăriței din Seattle să-i îndeparteze pe aceștia din acel district, amenințând în caz contrar că „acesta nu este un joc” și că va ordona o intervenție a guvernului federal.

Guvernatorul Jay Inslee a declarat că Trump ar trebui să nu se amestece în afacerile statului, în timp ce Jenny Durkan, edilul democrat al metropolei din nord-vestul Statelor Unite, a spus că orice invazie a orașului „ar fi ilegală.” Dar ce anume este Chaz și de ce a devenit un subiect de ceartă între Casa Albă și autoritatile localie?

Cum a apărut Chaz

Zona cunoscută actualmente sub numele de Chaz este formată din șase cvartale aflate în jurul secției de poliție East Precinct din Seattle, devenită un câmp de luptă între protestatari și poliție în ultimele două săptămâni. Ciocnirile zilnice dintre cele două tabere au făcut ca guvernatorul să trimită în zona Garda Națională, în timp ce primarul a impus restricții de circulație.

În timpul violențelor, manifestanții au aruncat cu sticle, cărămizi și cockteiluri Molotov în polițisti, numeroase mașini au fost incendiate și mai multe magazine și restaurante jefuite.

La sfârsitul saptamânii trecute, poliția din Seattle a folosit gaze lacrimogene și grenade de tip flash pentru a dispersa protestatarii. Membrii Consiliului Local au criticat departamentul de poliție (SPD), acuzându-l de tactici agresive.

Luni, primărița a anunțat interzicerea, timp de 30 de zile, a folosirii de gaz lacrimogen CS și a ordonat înlăturarea baricadelor de lângă secția de poliție, iar clădirea a fost acoperită cu panouri de lemn. Polițiștii au abandonat secția luni seară, iar manifestanții au preluat controlul zonei și au ridicat baricade, unele inscripționate cu mesajul „People’s Republic of Capitol Hill,” împiedicând accesul vehiculelor.

Din acel moment, protestatarii au preluat controlul asupra zonei care se întinde pe aproximativ șase cvartale în Capitol Hill. Acesta este un centru al scenei artistice și culturale din oraș, modernizat în ultimii ani pe măsură ce angajații firmelor din domeniul tehnologic, bine plătiți, s-au mutat în zona, ducând la creșterea dramatică a prețurilor imobiliare. Capitol Hill este un cartier aflat la nord-est de centrul orașului Seattle și de faimoasa Pike Place Market. Cartierul este popular în rândul multor tineri rezidenți din oraș și găzduiește numeroase spații artistice, restaurante și Cal Anderson Park, numit astfel după primul legiuitor din Washington care și-a afișat în mod public homosexualitatea.

Mass-media locală a descris Chaz ca având o atmosferă asemănătoare unui festival, cu lecturi de poezie, muzică și seri de filme. Manifestanții oferă apă aromată gratuită, gustări, protecție solară și produse de igienizare a mâinilor. Sute de omeni se strâng în zona în fiecare zi. Cuvintele „Black Lives Matter” au fost vopsite pe caldarâm, iar multe magazine și restaurante din Chaz au fost inscripționate cu sloganuri anti-Trump, care critică rasismul și brutalitatea poliției.

Un mesaj scris pe secția de poliție abandonată afirmă că imobilul este „proprietatea oamenilor din Seattle”. Ziarul Seattle Times a relatat că unii protestatari speră să transforme clădirea într-un centru comunitar, în timp ce New York Times a scris despre Chaz: „Ceea ce a apărut este un experiment în viață fără poliție – parte festival de stradă, parte comună”. Zona funcționează cu „aprobarea tacită” a oficialilor locali.

La rândul sau, USA Today a descris zona ca fiind „un fel de paradis al protestului în care artiștii pictează pereți, vorbitorii discută subiecte de echitate rasială, gustările sunt oferite gratuit și nu se vede practic niciun polițist”.

Protestele din Seattle au început luna trecută ca răspuns la moartea, în custodia poliției, a unui bărbat negru, George Floyd, în Minneapolis (Minnesota). Floyd, care a fost arestat după ce a fost suspectat că ar fi încercat să cumpere un pachet de țigări cu o bancnotă contrafăcută, a murit după ce unul dintre ofițeri, un alb, l-a apăsat cu genunchiul pe gât timp de aproape 9 minute.

Ce vor protestatarii

Printre altele, manifestanții cer „desubventionarea” poliției, respectiv reducerea finanțării pentru a cheltui mai mult pentru sănătate și alte servicii comunitare; politici disciplinare mai bune pentru poliție; abandonarea acuzațiilor penale împotriva protestatarilor care s-au confruntat cu forțele de ordine.

Cererile lor au fost scrise pe unul dintre pereții din zonă. New York Times a afirmat că pe un alt zid au fost scrise cinci cereri, iar online sunt peste 30 de solicitari. „Unele dintre mesaje amintesc de mișcarea Ocuppy din 2011 și par menite să vizeze America corporativă pentru rolul său în inegalitățile sociale”, a afirmat publicația.

„Este un grup de oameni care se adună în mod legal și își exercită Primul Amendament legat de dreptul la exprimare liberă”, a declarat primarul Jenny Durkan. „Este patriotism”, a adăugat ea.

Ce a spus Trump despre Chaz?

Într-o serie de mesaje tweet, președintele republican a descris o imagine sinistră care există în Chaz și i-a criticat pe liderii democrați din statul Washington și din Seattle, cel mai populat oraș al cestui stat.

„Luați-vă orașul înpoi ACUM”, a scris Trump joi. „Dacă nu o veți face voi, o voi face eu”. Într-un alt mesaj, președintele a spus că „Teroriștii Domestici au preluat controlul în orașul Seattle”, spunând că guvernatorul Washingtonului, Jay Inslee, „arată ca un fraier”.

Democratul Inslee a replicat: „Un om care este complet incapabil să guverneze ar trebui să stea departe de afacerile statului Washington”, în timp ce primărița Jenny Durkan a apărat dreptul oamenilor de a protesta și i-a spus președintelui Trump: „Pune-ne pe toți la adăpost. Du-te înapoi la buncăr”. Democrata s-a referit astfel la momentul în care liderul american ar fi fost dus de către agenții Secret Service în adăpostul aflat sub Casa Albă, pentru a fi protejat în timpul recentelor violente care au avut loc în capitală federală.

„Amenințarea de a invada Seattle, de a ne diviza și incita violența în orașul nostru nu este doar nedorită, ci ar fi ilegală” a adăugat Durkan.

Ce înseamna amenințarea lui Trump?

La începutul acestei luni, când protestele s-au răspândit în Statele Unite, președintele Trump a amenințat că va trimite armata dacă guvernanții statelor americani – care sunt responsabili cu impunerea și supravegherea legii și ordinii în statele lor – nu reușesc să garanteze siguranța și să apere proprietățile.

Potrivit experților americani citati de BBC, acest lucru ar presupune invocarea Legii Insurecției (Insurrection Act), o lege din secolul al XIX-lea care ofera detalii despre circumstanțele în care guvernul federal, aflat în Washington D.C., poate interveni fără autorizarea statelor.

Documentul afirmă că aprobarea guvernatorilor nu este necesară atunci când președintele stabilește că situația într-un stat face imposibilă aplicarea legilor sau când drepturile cetățenilor sunt amenințate.

Această lege a fost invocată ultima dată în 1992, în timpul revoltelor din Los Angeles, după achitarea a patru ofițeri de poliție care au fost acuzați de atacarea lui Rodney King, un afro-american. În acel context însă, guvernatorul Californiei a fost cel care a solicitat ajutorul guvernului federal.

Legea a fost folosită de-a lungul anilor ’50 -’60 în perioada luptelor pentru drepturi civile de către trei președinți diferiți. În unele dintre aceste ocazii, au existat obiecții din partea guvernatorilor din unele state.

Poziția poliției

Poliția susține că dorește să redeschidă secția abandonată la începutul saptamânii trecute, iar comentatorii americani afirmă că nu este clar cât timp Chaz va rămâne zonă autonomă.

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate miercuri, adjuncta deprtamentului de poliție, Deanna Nollette, a declarat că secția a fost abandonată din cauza amenințărilor că va fi vandalizată sau incendiată. Ea a spus că baricadele protestatarilor intimidează unii rezidenți din cartier.

La rândul ei, șefa SPD, Carmen Best, care este afro-americană, a postat un mesaj video către ofițeri în care a spus că retragerea poliției „pare o insultă pentru voi și pentru comunitatea noastră”. Best a afirmat că decizia de abandonare a secției nu i-a aparținut.

Joi după-amiază, șefa poliției a afirmat că informațiile că unii cetățeni și proprietari de afaceri din zona au fost extorcati de manifestanți și că trebuie să plătească o taxă pentru a funcționa nu sunt adevărate și s-au bazat pe relatări neconfirmate din presă și din media socială.

Best a spus că timpii de răspuns la apelurile cetățenilor în zona deservită de East Precinct sunt în mod normal între 5-18 minute, dar că acum durează aproape o oră. Oficialul a adăugat că asta înseamnă că poliția nu este în măsură să răspundă la apelurile ce anunță atacuri, violuri și jafuri.

Seattle Times a relatat că un grup de ofițeri au fost observați în incinta secției de poliție joi seară și că a avut loc o scurtă confruntare cu protestatarii. Unii manifestanți au afirmat că au fost atacați cu spray-uri lacrimogene în timpul incidentului.

Președintele Trump, care a cerut constant statelor americane să ia măsuri ferme împotriva protestatarilor, a prezentat recent propuneri de reformă a poliției, inclusiv o finanțare mai mare pentru formarea ofițerilor și recomandări naționale privind utilizarea forței.

Cu toate acestea, liderul de la Casă Albă a respins apelurile pentru desubventionarea poliției ca fiind „o agendă extremă”. O astfel de măsură implică alocarea de fonduri direct comunităților, în loc ca banii să fie dați forțelor de ordine.

Analiștii americani cred că felul în care va evolua situația la Chaz și cum va răspunde președintele Trump demonstranților din Seattle va avea efecte și asupra mișcărilor de protest din Statele Unite. Așa cum a făcut mereu de la izbucnirea demonstratiilor, președintele republican încearcă să proiecteze imaginea unui lider care răspunde în forță tulburărilor sociale și protejează cetățenii și afacerile de violente. Este o strategie care este fără îndoială pe placul suporterilor săi, mai ales în contextul în care americanii se pregătesc de alegerile prezidențiale programate la 3 noiembrie.

surse: BBC, New York Times, Seattle Times, Daily Hive, USA Today, Twitter

sursa foto: captură YouTube

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

29 comentarii

  1. Centrul IT al lumii a devenit zona autonomă.

  2. SUA se fala la o rascruce, cum n-a mai fost, poate, niciodata. Democratii, frustrati, si-au pierdut luciditatea astfel ca au ajuns sa sprijine pe fata, nu doar verbal ci si material, violenta indreptata impotriva autoritatilor. Totul, in numele asa ziei libertati de exprimare. De fapt democratii se pun ei insisi inafara cadrului legal, scopul lor fiind instalarea anarhiei si haosului pentru a-l sili pe Trump sa apeleze la interventia armata, ceea ce ar fi de natura sa degenereze in razboi civil.
    Ce face Obama? In calitate de fost presedinte si de afro-american de vaza al societatii americane ar trebui sa iasa la rampa si sa ceara protestatarilor sa nu depaseasca linia rosie, sa nu intinda coarda peste limita rezonabilului. Ce ar avea de pierdut daca si-ar face datoria fata de SUA, cerand BLM-ului sa se limiteze la manifestatii pasnice si sa nu provoace anarhie?

    • Erata: A se citi „SUA se afla”, nu ” SUA se fala”

    • Obama face opusul a ceea ce a facut in mandatul lui in timpul protestelor din Baltimore, pornite dintr-un motiv similar cu cel ce a pornit protestele din anul asta. Atunci le-a condamndat si a trimis Garada Nationala sa restabileasca ordinea, acum spune ca este „datoria civica” sa nu se respecta legile.

  3. SUA se afla la o rascruce, cum n-a mai fost, poate, niciodata. Democratii, frustrati, si-au pierdut luciditatea, astfel ca au ajuns sa sprijine pe fata, nu doar verbal ci si material, violenta indreptata impotriva autoritatilor. Totul, in numele asa ziei libertati de exprimare. De fapt democratii se pun ei insisi inafara cadrului legal, scopul lor fiind, dupa cum se poate deduce, instalarea anarhiei si haosului pentru a-l sili pe Trump sa apeleze la interventia armata, ceea ce ar fi de natura sa degenereze in razboi civil.
    Ce face Obama? In calitate de fost presedinte si de afro-american de vaza al societatii americane ar trebui sa iasa la rampa si sa ceara protestatarilor sa nu depaseasca linia rosie, sa nu intinda coarda peste limita rezonabilului. Ce ar avea de pierdut daca si-ar face datoria fata de SUA, cerand BLM-ului sa se limiteze la manifestatii pasnice si sa nu provoace anarhie?

    • D-le moderator,
      Va rog sa stergeti primul meu mesaj, care are si erori si sa ramana doar cel de al doilea, pe care am reusit sa -l corectez.
      Multumesc anticipat

    • In sfarsit am inteles ce face Trump: este pe punctul sa faca ceaa ce a facut Iliescu in anii’90 cu piata Universitatii. Numai ca in loc de mineri va folosi trupe ferderale aduse de la dracu’n praznic pentru ca SUA este un terioriu imens.
      Trump va deveni un Deng Xiaoping al SUA.

    • @Mark, Bai neomarxistule, Iliescu a predat tara rusilor in 90 si a vrut sa impiedice Romania sa ajunga in democratie. Unde vezi tu paralela cu Trump?

    • @Mark
      E pe bune ca nu vezi diferenta sau faci misto de noi?
      Iliescu a trimis niste „civili” sa imprastie protestatarii.
      Am pus ghilimele deoarece era destul de evident ca trupele de „civili” ascultau de niste ordine la fel ca omuletii verzi, nerevendicati de nimeni pana acum, de exemplu. Dupa 30 de ani justitia nu s-a pronuntat despre… cine dadea ordinele?
      Daca ar fi fost garda nationala am fi aflat relativ usor pentru ca ordinele militare se mai si inregistreaza. (acum cautam inregistrarile din 10 august hehe… dar macar acelea exista).
      Va multumesc dragi mineri!. .

    • @Mark… Habar nu ai cine a fost generalul Deng si ce a facut el pentru China. Ca o paranteza, comunistii chinezi i-au aruncat fiul de la etaj mutilandu-l. Stii de ce au facut asta? Evident ca nu. Mai studiaza ca e bine pentru minte.

  4. 1. Zone de genul asta exista si in Europa (Christiania) de zeci de ani fara probleme si nimanui nu-i pasa. Cu atat mai putin exaltatilor de pe fox news.
    2. Cum e ma baieti cu States’ rights si autonomia locala? Cand e vorba de avorturi, pedeapsa cu moartea sau gun control sunteti cei mai mari sustinatori, cand e vorba de zone fara politie deveniti brusc amnezici? Pai cum e pana la urma, au dreptul sa faca ce vor in orasul lor sau trimiteti Garda Nationala? Nu de alta, dar daca vine un presedinte democrat s-ar putea sa va treziti ca precedentul asta sa se lase cu guardsmen prin Texas sau Alabama…ia mai ganditi-va.
    3. Ce va ameninta mai tare e ca poate experimentul cu retragerea fondurilor, demilitarizarea politiei si schimbarea spre un model mai comunitar ar putea sa reuseasca, caz in care s-ar putea ca ce e acum in Seattle sa se intample si prin state rosii. Caz in care ati pierde sentimentul de siguranta pe care vi-l da o politie bine inarmata, gata oricand sa calce in picioare un negru care nu pare a fi din zona, chiar daca locuieste acolo. America se schimba, devine complet multietnica, iar procentul de albi e in scadere pe zi ce trece. De asta va e frica, nu de cateva strazi in Seattle ocupate simbolic de niate hipsteri multicolori.

    • Cum iti inchipui tu ca poate exista un oras fara politie? Si toti oamenii vor trai in buna intelegere, nu-i asa. Suna prea new-age propaganda voastra de stinga. Auzi acolo demilitarizarea politiei in SUA unde mai toti au arme. Si cine sa faca ordine? Garzile democrate paramilitare? Trump e prea moale.

    • @Vlaicu – e o miscare tip manifest, nu isi doresc prea multi cu adevarat sa dispara politia. In momentul asta e mai smart sa-i lasi sa se linisteasca decat sa intru peste ei cu forte militare. Si legat de „defund the police”, e vorba mai mult de a distribui banii si catre alte institutii (care au specialisti, care se ocupa de preventie, etc), nu de a destructura politia. Ca sa intelegi problema, Chicago a avut un buget in continua crestere catre politie (are acum 40% din buget alocat politiei) in timp ce rata criminalitatii scade constant incepand cu 1990. Aici e buba – si de la Fox News nu auzi de aceste statistici.

    • Pai fara politie nu inseamna fara oameni ai legii. Inseamna sa demontezi ceea ce exista deja si sa incerci noi modele, regandite de sus pana jos, de la training, salarii si finantare pana la dotari si prioritati, cu implicarea oamenilor legii, a comunitatii si autoritatilor locale, pana ajungi la un model care functioneaza. Nu stie nimeni in momentul asta cum va arata modelul, insa e clar ca cel vechi e complet depasit, inadecvat si de-a dreptul periculos.

      Personal cred ca vointa politica de a incerca modele noi de policing e cel mai important lucru si ca exista toate sansele ca Minneapolis sa devina un exemplu pentru multe alte state. Imi pare doar rau ca omul ala a trebuit sa moara in strada ca un caine pentru ca schimbarea sa fie in sfarsit posibila.

  5. E prea tare! „chazistii” au avut printre cerinte si gatorade … si au si o gradina, seamna prea bine cu Idiocracy filmul. Si pana maine aflam ca poate incearca sa hraneasca plantele cu gatorade. Demential!

  6. E anarhie. Cum adica zona autonoma? Nu poti face enclave autonome intr-un stat. Trump ca sef al statului are obligatia sa ia masuri. Cit de dure? In functie de cit de departe merge anarhia.
    Cine vrea sa preia puterea intr-un stat trebuie sa cistige niste alegeri, nu altfel.

    • E greu sa judeci ce se intampla acolo dupa regulile noastre europene. Are un stat autonom din cele 50 dreptul sa lase o asemenea enclava sa existe? Nu-i chiar o intrebare usoara, tinand cont ca fiecare stat are politie separata si destul de multa autonomie fata de autoritatea centrala (care merge pana la pedepsele pe care le poti primi in instanta pentru fapte similare de la un stat la altul). Nu m-as baga sa zic ca e anarhie, nu cred ca s-au apucat oamenii respectivi sa isi aleaga reprezentanti si sa-si numeasca primar pe o suprafata de cateva strazi. Trump nu poate sa faca nimic, e decizia guvernatorului statului Washington.

    • @sir, Daca respectivii au incalcat legi federale, nu doar ale statului respectiv, atunci nu mai este doar treaba statului respectiv. Si atunci devine treaba lui Trump peste capul guvernatorului.

    • @Vlaicu De-acord, dar ce legi federale au incalcat? Ca nu s-au declarat stat autonom independent de uniune, doar au delimitat o zona libera de politie, care politie e condusa la nivel local – si care aceeasi politie a parasit zona la ordinul autoritatilor locale. Al 10-lea amendament da destul de multa libertate de decizie autoritatilor locale. Si daca o sa invoci faptul ca ce fac protestatarii incalca drepturile altor americani, sunt de-acord cu tine in egala masura in care sunt de-acord cu protestatarii care cer restructurarea unor institutii precum politia tocmai pentru a nu le mai fi incalcate sistematic drepturile. E un „mexican standoff”, cum s-ar zice pe acele meleaguri.
      Si mie mi se pare aberanta situatia, dar dupa legile si constitutia lor nu prea ai de ce sa ceri Presedintelui sa intervina intr-o problema a statului. O interventie ar incalca autonomia statului respectiv. Iti reamintesc ca acest sistem de uniune formata din state independente e strans legat si de sistemul lor electoral pe colegii, care sistem l-a dat invingator pe Trump impotriva votului popular tocmai in spiritul autonomiei acestor state. Sa il sprijini pe Trump sa incalce aceasta autonomie e o aberatie, pentru ca daca aceasta autonomie e nula atunci Trump nici nu e presedinte legitim, pentru ca a pierdut votul popular.

  7. Chaz este Piata Universitatii din 90. Exact la fel, cu tineri frumosi si liberi. Va ramane asa pana după alegerile din noiembrie. Pt ca va fi sustinuta puternic de opozitia democrata. Facand o paralela, Piata Universitatii a fost unul dintre motivele pentru care electoratul roman l-a votat cu fanatism pe Ion Iliescu in 90. Adica a functionat exact pe dos. Piata cerea Jos Comunismul, iar la vot a iesit Sus Comunismul. Pentru ca poporul cel mult si tembelizat de comunism nu vroia nicio schimbare de fapt. S-ar putea sa vedem acelasi rezultat si aici. America, in cea mai mare parte e traditionalista si nu cred ca va ramane inerta la evenimente de tipul People’s Republic of Chaz. Tinerii frumosi si liberi americani vor comunism, in 90 , in Romania, vroiau capitalism. Trump s-ar putea sa castige foarte mult din aceasta nefericita autonomie a unui cartier din Seattle. Mult mai mult decat daca aceste evenimente nu am fi existat.

  8. Despre Falansterul din Scaieni mai stie cineva?
    Ar trebui sa se infiinteze ceva ca un kibutz pentru ca de la o vreme va fi nevoie sa se produca macar de-ale gurii si ceva hartie igienica.
    Si apoi va trebui ca unii dintre camarazi sa faca de paza fiindca destui vor considera ca ce-i al tau e si al meu. Bine, poti sa denumesti asta militie in loc de politie dar parca nu facem decat sa reluam istoria ca si cum nu stim ca s-a mai intamplat deja.

  9. „Primarita”? Pai e primarul orasului sau e sotia primarului?

  10. Toată aceasta mișcare, gândită și susținută împotriva lui Trump, se va întoarce, din păcate!!!, electoral, in Noiembrie in favoarea lui și ii va aduce un neoptenabil altfel mandat!!! In loc sa îl atace pentru greselile monumentale pe care le face pe plan internațional, democrații sprijină o mișcare care se va întoarce împotriva lor: nr celor neutri și calmi >>> nr protestatarilor și asta se va vedea la vot!

    • Boss, tu confunzi protestatarii cu oamenii care comit violente. In momentul asta, protestele au sprijin foarte mare in state (motiv pt care si Trump nu sta bine in sondaje). Tu te referi la faptul ca democratii nu se delimiteaza suficient de cei violenti, cum nici Trump nu se delimiteaza deloc (ba chiar sprijina) abuzurile sistemice ale institutiilor de forta. Din toata ecuatia asta de greseli facute de ambele tabere, populatia pare sa-l taxeze mai mult pe Trump dpdv electoral. Si eu sunt de parere ca omul o sa castige inca un mandat, dar numai pentru ca are un contracandidat slab, pe care o sa-l domine la orice dezbatere.

  11. Am auzit ca in CHAZ se cultiva SPARANGHEL eco, si se sterg singuri la fund, nu mai e nevoie de badante romance, e ok, Iohannis, poti opri transporturile de sclaveti etc

    Tara se scufunda daca nu se deschid Dacia, Ford, Italia si Spania, dar pe voi va f grija de trei adolescenti de la antipozi.

  12. Urata asta cu parazitii, esti cam nazist Postachele…