Ce este Chaz, „zona autonomă” din Seattle care a devenit motiv de ceartă între Trump și democrații locali
O parte a metropolei americane Seattle a devenit un motiv de dispute aprinse între președintele american, Donald Trump, și oficialii locali, membri ai Partidului Democrat, după ce liderul de la Casa Albă a cerut acestora „să recupereze” zona abandonată de poliție și ocupată de câteva zile de demonstranți.
Trump i-a descris pe protestarii care au creat Chaz (Capitol Hill Autonomous Zone) drept „teroriști domestici” și a cerut guvernatorului din statul Washington și primăriței din Seattle să-i îndeparteze pe aceștia din acel district, amenințând în caz contrar că „acesta nu este un joc” și că va ordona o intervenție a guvernului federal.
Guvernatorul Jay Inslee a declarat că Trump ar trebui să nu se amestece în afacerile statului, în timp ce Jenny Durkan, edilul democrat al metropolei din nord-vestul Statelor Unite, a spus că orice invazie a orașului „ar fi ilegală.” Dar ce anume este Chaz și de ce a devenit un subiect de ceartă între Casa Albă și autoritatile localie?
Cum a apărut Chaz
Zona cunoscută actualmente sub numele de Chaz este formată din șase cvartale aflate în jurul secției de poliție East Precinct din Seattle, devenită un câmp de luptă între protestatari și poliție în ultimele două săptămâni. Ciocnirile zilnice dintre cele două tabere au făcut ca guvernatorul să trimită în zona Garda Națională, în timp ce primarul a impus restricții de circulație.
În timpul violențelor, manifestanții au aruncat cu sticle, cărămizi și cockteiluri Molotov în polițisti, numeroase mașini au fost incendiate și mai multe magazine și restaurante jefuite.
La sfârsitul saptamânii trecute, poliția din Seattle a folosit gaze lacrimogene și grenade de tip flash pentru a dispersa protestatarii. Membrii Consiliului Local au criticat departamentul de poliție (SPD), acuzându-l de tactici agresive.
Luni, primărița a anunțat interzicerea, timp de 30 de zile, a folosirii de gaz lacrimogen CS și a ordonat înlăturarea baricadelor de lângă secția de poliție, iar clădirea a fost acoperită cu panouri de lemn. Polițiștii au abandonat secția luni seară, iar manifestanții au preluat controlul zonei și au ridicat baricade, unele inscripționate cu mesajul „People’s Republic of Capitol Hill,” împiedicând accesul vehiculelor.
Din acel moment, protestatarii au preluat controlul asupra zonei care se întinde pe aproximativ șase cvartale în Capitol Hill. Acesta este un centru al scenei artistice și culturale din oraș, modernizat în ultimii ani pe măsură ce angajații firmelor din domeniul tehnologic, bine plătiți, s-au mutat în zona, ducând la creșterea dramatică a prețurilor imobiliare. Capitol Hill este un cartier aflat la nord-est de centrul orașului Seattle și de faimoasa Pike Place Market. Cartierul este popular în rândul multor tineri rezidenți din oraș și găzduiește numeroase spații artistice, restaurante și Cal Anderson Park, numit astfel după primul legiuitor din Washington care și-a afișat în mod public homosexualitatea.
Mass-media locală a descris Chaz ca având o atmosferă asemănătoare unui festival, cu lecturi de poezie, muzică și seri de filme. Manifestanții oferă apă aromată gratuită, gustări, protecție solară și produse de igienizare a mâinilor. Sute de omeni se strâng în zona în fiecare zi. Cuvintele „Black Lives Matter” au fost vopsite pe caldarâm, iar multe magazine și restaurante din Chaz au fost inscripționate cu sloganuri anti-Trump, care critică rasismul și brutalitatea poliției.
Un mesaj scris pe secția de poliție abandonată afirmă că imobilul este „proprietatea oamenilor din Seattle”. Ziarul Seattle Times a relatat că unii protestatari speră să transforme clădirea într-un centru comunitar, în timp ce New York Times a scris despre Chaz: „Ceea ce a apărut este un experiment în viață fără poliție – parte festival de stradă, parte comună”. Zona funcționează cu „aprobarea tacită” a oficialilor locali.
La rândul sau, USA Today a descris zona ca fiind „un fel de paradis al protestului în care artiștii pictează pereți, vorbitorii discută subiecte de echitate rasială, gustările sunt oferite gratuit și nu se vede practic niciun polițist”.
Protestele din Seattle au început luna trecută ca răspuns la moartea, în custodia poliției, a unui bărbat negru, George Floyd, în Minneapolis (Minnesota). Floyd, care a fost arestat după ce a fost suspectat că ar fi încercat să cumpere un pachet de țigări cu o bancnotă contrafăcută, a murit după ce unul dintre ofițeri, un alb, l-a apăsat cu genunchiul pe gât timp de aproape 9 minute.
Ce vor protestatarii
Printre altele, manifestanții cer „desubventionarea” poliției, respectiv reducerea finanțării pentru a cheltui mai mult pentru sănătate și alte servicii comunitare; politici disciplinare mai bune pentru poliție; abandonarea acuzațiilor penale împotriva protestatarilor care s-au confruntat cu forțele de ordine.
Cererile lor au fost scrise pe unul dintre pereții din zonă. New York Times a afirmat că pe un alt zid au fost scrise cinci cereri, iar online sunt peste 30 de solicitari. „Unele dintre mesaje amintesc de mișcarea Ocuppy din 2011 și par menite să vizeze America corporativă pentru rolul său în inegalitățile sociale”, a afirmat publicația.
„Este un grup de oameni care se adună în mod legal și își exercită Primul Amendament legat de dreptul la exprimare liberă”, a declarat primarul Jenny Durkan. „Este patriotism”, a adăugat ea.
Ce a spus Trump despre Chaz?
Într-o serie de mesaje tweet, președintele republican a descris o imagine sinistră care există în Chaz și i-a criticat pe liderii democrați din statul Washington și din Seattle, cel mai populat oraș al cestui stat.
„Luați-vă orașul înpoi ACUM”, a scris Trump joi. „Dacă nu o veți face voi, o voi face eu”. Într-un alt mesaj, președintele a spus că „Teroriștii Domestici au preluat controlul în orașul Seattle”, spunând că guvernatorul Washingtonului, Jay Inslee, „arată ca un fraier”.
Democratul Inslee a replicat: „Un om care este complet incapabil să guverneze ar trebui să stea departe de afacerile statului Washington”, în timp ce primărița Jenny Durkan a apărat dreptul oamenilor de a protesta și i-a spus președintelui Trump: „Pune-ne pe toți la adăpost. Du-te înapoi la buncăr”. Democrata s-a referit astfel la momentul în care liderul american ar fi fost dus de către agenții Secret Service în adăpostul aflat sub Casa Albă, pentru a fi protejat în timpul recentelor violente care au avut loc în capitală federală.
„Amenințarea de a invada Seattle, de a ne diviza și incita violența în orașul nostru nu este doar nedorită, ci ar fi ilegală” a adăugat Durkan.
Ce înseamna amenințarea lui Trump?
La începutul acestei luni, când protestele s-au răspândit în Statele Unite, președintele Trump a amenințat că va trimite armata dacă guvernanții statelor americani – care sunt responsabili cu impunerea și supravegherea legii și ordinii în statele lor – nu reușesc să garanteze siguranța și să apere proprietățile.
Potrivit experților americani citati de BBC, acest lucru ar presupune invocarea Legii Insurecției (Insurrection Act), o lege din secolul al XIX-lea care ofera detalii despre circumstanțele în care guvernul federal, aflat în Washington D.C., poate interveni fără autorizarea statelor.
Documentul afirmă că aprobarea guvernatorilor nu este necesară atunci când președintele stabilește că situația într-un stat face imposibilă aplicarea legilor sau când drepturile cetățenilor sunt amenințate.
Această lege a fost invocată ultima dată în 1992, în timpul revoltelor din Los Angeles, după achitarea a patru ofițeri de poliție care au fost acuzați de atacarea lui Rodney King, un afro-american. În acel context însă, guvernatorul Californiei a fost cel care a solicitat ajutorul guvernului federal.
Legea a fost folosită de-a lungul anilor ’50 -’60 în perioada luptelor pentru drepturi civile de către trei președinți diferiți. În unele dintre aceste ocazii, au existat obiecții din partea guvernatorilor din unele state.
Poziția poliției
Poliția susține că dorește să redeschidă secția abandonată la începutul saptamânii trecute, iar comentatorii americani afirmă că nu este clar cât timp Chaz va rămâne zonă autonomă.
În cadrul unei conferințe de presă desfășurate miercuri, adjuncta deprtamentului de poliție, Deanna Nollette, a declarat că secția a fost abandonată din cauza amenințărilor că va fi vandalizată sau incendiată. Ea a spus că baricadele protestatarilor intimidează unii rezidenți din cartier.
La rândul ei, șefa SPD, Carmen Best, care este afro-americană, a postat un mesaj video către ofițeri în care a spus că retragerea poliției „pare o insultă pentru voi și pentru comunitatea noastră”. Best a afirmat că decizia de abandonare a secției nu i-a aparținut.
Joi după-amiază, șefa poliției a afirmat că informațiile că unii cetățeni și proprietari de afaceri din zona au fost extorcati de manifestanți și că trebuie să plătească o taxă pentru a funcționa nu sunt adevărate și s-au bazat pe relatări neconfirmate din presă și din media socială.
Best a spus că timpii de răspuns la apelurile cetățenilor în zona deservită de East Precinct sunt în mod normal între 5-18 minute, dar că acum durează aproape o oră. Oficialul a adăugat că asta înseamnă că poliția nu este în măsură să răspundă la apelurile ce anunță atacuri, violuri și jafuri.
Seattle Times a relatat că un grup de ofițeri au fost observați în incinta secției de poliție joi seară și că a avut loc o scurtă confruntare cu protestatarii. Unii manifestanți au afirmat că au fost atacați cu spray-uri lacrimogene în timpul incidentului.
Președintele Trump, care a cerut constant statelor americane să ia măsuri ferme împotriva protestatarilor, a prezentat recent propuneri de reformă a poliției, inclusiv o finanțare mai mare pentru formarea ofițerilor și recomandări naționale privind utilizarea forței.
Cu toate acestea, liderul de la Casă Albă a respins apelurile pentru desubventionarea poliției ca fiind „o agendă extremă”. O astfel de măsură implică alocarea de fonduri direct comunităților, în loc ca banii să fie dați forțelor de ordine.
Analiștii americani cred că felul în care va evolua situația la Chaz și cum va răspunde președintele Trump demonstranților din Seattle va avea efecte și asupra mișcărilor de protest din Statele Unite. Așa cum a făcut mereu de la izbucnirea demonstratiilor, președintele republican încearcă să proiecteze imaginea unui lider care răspunde în forță tulburărilor sociale și protejează cetățenii și afacerile de violente. Este o strategie care este fără îndoială pe placul suporterilor săi, mai ales în contextul în care americanii se pregătesc de alegerile prezidențiale programate la 3 noiembrie.
surse: BBC, New York Times, Seattle Times, Daily Hive, USA Today, Twitter
sursa foto: captură YouTube
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii