Ce este „Comisia pentru educație patriotică” dorită de Trump pentru a opri ”îndoctrinărea de stânga în școli și universități”. Reacția democraților
Președintele Donald Trump a declarat zilele trecute că va forma o comisie națională pentru promovarea „educației patriotice” și a anunțat crearea unei program financiar de sprijin pentru dezvoltarea unui „curriculum pro-american,” susținând că școlile din Statele Unite îndoctrinează copiii cu o agendă de stânga ostilă părinților fondatori ai națiunii și descriind eforturile de educare a elevilor despre rasism și sclavie ca o insultă la principiile pe care s-a format țara.
Analiștii sustin că mișcarea este în mare măsură politică și vine ca o reacție la eforturile din ce în ce mai agresive al unor intelectuali si profesori liberali pentru ca școlile să predea o istorie a Statelor Unite care recunoaște mai bine sclavia și rasismul sistemic din societatea americană. Democrații și activiștii de stânga s-au grăbit să critice inițiativa liderului de la Casa Albă, pe care o compară cu Hitlerjugend, organizația de tineret a Partidului Nazist din Germania.
În discursul ținut la Arhivele Naționale de la Washington, în fața copiilor originale ale Constituției și Declarației de Independență, Trump a denunțat ceea ce el a numit „o pânză răsucită de minciuni” care este predată în școlile din Statele Unite despre rasismul sistemic din societatea americană, numindu-l „o formă de abuz asupra copiilor”.
„Predarea acestei doctrine oribile copiilor noștri este o formă de abuz asupra copiilor, în cel mai adevărat sens,” a spus Trump, reluând teme dintr-un discurs pe care l-a ținut în iulie la Muntele Rushmore, atunci când a marcat Ziua Independenței Statelor Unite. „De mulți ani, radicalii au confundat tăcerea americanilor cu slăbiciunea. Se înșeală. Nu există o forță mai puternică decât dragostea unui părinte pentru copiii lui. Iar mamele și tații patrioți vor cere ca copiii lor să nu mai fie hrăniți cu minciuni oribile despre această țară.”
Trump a denunțat „mișcarea radicală” care lucrează împotriva unei versiuni „mai măgulitoare” a istoriei SUA drept eforturile democraților de a defăima țara pentru câștiguri politice.
Analiștii au afirmat că declarațiile președintelui reflectă criticile tot mai puternice în rândul republicanilor împotriva mișcărilor recente de a spune o versiune „mai echilibrată” a istoriei Statelor Unite, incluzând contributia adusa de munca sclavilor, precum și lipsa de drepturi și rasismul sistemic împotriva minorităților. În particular, republicanii se declară revoltați de „1619 Project,” un proiect al publicației New York Times, ce este o colecție de articole și eseuri care susțin că adevăratul an fondator al națiunii americane este 1619, anul în care sclavii africani au fost aduși pe țărmurile a ceea ce urma să devină Statele Unite. „1619 Project” este câștigător al Premiului Pulitzer.
Trump a declarat că acest proiect învață lumea în mod greșit că Statele Unite au fost întemeiate pe principiile „opresiunii, nu libertății.” „Teoria critică a raselor, Proiectul 1619 și cruciada împotriva istoriei americane sunt propagandă toxică, otravă ideologică care, dacă nu este eliminată, va dizolva legăturile civice care ne leagă. Ne va distruge țara,” a afirmat președintele.
Trump a spus că școlile trebuie să se concentreze în schimb pe „moștenirea din 1776,” atunci când coloniile americane și-au declarat independența față de Marea Britanie. Președintele a declarat că comitetul nou format va fi numit „1776 Commission,” o altă înțepătură la proiectul celor de la New York Times. „Părinții americani nu vor accepta îndoctrinarea în școlile noastre, cultura anulării la locul de muncă sau reprimarea credinței, culturii și valorilor tradiționale în spațiul public,” a afirmat liderul de la Casa Albă. Cultura anulării (cancel culture) la care s-a referit Trump este fenomenul promovat de stânga liberală și progresistă din America prin care se „anulează” persoane, branduri, emisiuni, cărți sau filme din cauza a ceea ce unii consideră a fi remarci sau ideologii ofensatoare, rasiste sau controversate.
Liderul de la Casa Albă a spus că „1776 Commission” va promova „un curriculum pro-american care sărbătorește adevărul despre marea istorie a națiunii noastre,” despre care a afirmat că va încuraja profesorii să învețe elevii despre „miracolul istoriei americane.” Comisia va fi însărcinată cu sărbătorirea celor 250 de ani de la fondarea Americii. De altfel, Trump a făcut aceste remarci de Constitution Day, care a marcat 233 de ani de la semnarea Constituției Statelor Unite în 1787.
Într-un atac la rivalul său democrat, fostul vicepreședinte Joe Biden, Trump a spus că va adăuga o statuie a lui Caesar Rodney în parcul National Garden of American Heroes – o propunere pe care a făcut-o pentru prima dată în discursul său de la Mount Rushmore din iulie. O statuie a lui Rodney, un proprietar de sclavi care a semnat Declarația de Independență, a fost îndepărtată din centrul orașului Wilmington (Delaware) în această vară, pe fondul protestelor împotriva brutalității poliției și a rasismului sistemic.
Trump l-a criticat atunci pe Biden pentru că nu a vorbit despre acest lucru, Wilmington fiind orașul unde își are reședința candidatul democrat. (Alături de statuia lui Rodney, oficialii au mai îndepărtat și o statuie reprezentându-l pe Cristofor Columb).
Reamintim că statuile care aduc un omagiu Confederației și altor proprietari de sclavi au fost printre cele mai fierbinți subiecte în războiul cultural pe care Trump și aliații săi îl duc împotriva democraților și care au fost scoase la lumină de protestele declanșate după moartea afro-americanului George Floyd. Acesta a murit la 25 mai, de Memorial Day, în timp ce se afla în custodia poliției din Minneapolis (Minnesota), după ce un ofițer alb a ținut genunchiul pe gâtul sau pentru mai mult de 8 minute. Incidentul, care a fost înregistrat cu telefoanele mobile de mai mulți martori, a dus la arestarea ofițerului care și-a ținut genunchiul pe gâtul lui Floyd și a celor trei colegi de-ai săi prezenți în momentul tragediei.
Manifestațiile declanșate pentru a denunța brutalitatea unor polițiști albi împotriva membrilor comunității afro-americane s-au extins ulterior în sute de orașe americane, iar multe dintre ele au devenit violente, provocand moartea mai multor persoane, rănirea a sute de demonstranți și polițiști, arestarea a mii de manifestanți, precum și distrugerea și incendierea a numeroase magazine, restaurante, bănci și mici afaceri. În numeroase orașe, demonstranții au dărâmat, vopsit sau deteriorat statui ale unor personaje istorice considerate „rasiste și ofensatoare.”
Președintele Trump a acuzat „stânga” americană, ajutată de mass-media și corporații pe care nu le-a numit, pentru „un asalt corupt și violent asupra forțelor de ordine” și a declarat că protestele violente din ultimele luni „sunt rezultatul direct al unor decenii de îndoctrinare de stânga în școlile noastre.”
Strategia lui Trump
Unele voci au afirmat că observațiile de săptămâna trecută ale președintelui referitoare la „educația patriotică” ce trebuie promovată în școlile americane se înscriu în aceesi strategie recenta a liderului de la Casa Albă de a denunța comentariile privind „rasismul sistemic” și „privilegiul albilor” din societatea americană, precum și „îndoctrinarea de stânga” promovată în școlile americane. De exemplu, în alocuțiunea ținută la Muntele Rushmore, de Ziua Independenței, Trump a afirmat că elevii sunt „învățați să-și urască propria țară” în școlile publice.
Ulterior, în discursul de la Convenția Națională Republicană, președintele s-a angajat „să restabilească pe deplin educația patriotică.” Iar luna trecută, vorbind despre protestele care au izbucnit în orașele SUA din cauza brutalității poliției, el a acuzat din nou școlile. „Ceea ce vedem astăzi este un rezultat al îndoctrinării de stânga în școlile și universitățile națiunii noastre. Mulți tineri americani au fost hrăniți cu minciuni despre faptul că America este o națiune ticăloasă afectată de rasism,” a afirmat Trump.
The Hill a scris că președintele și unii dintre principalii săi consilieri au respins constant ideea că există rasism sistemic în Statele Unite. „Îmbrățișăm viziunea lui Martin Luther King în care copiii nu sunt judecați după culoarea pielii, ci după conținutul caracterului lor. Stânga încearcă să distrugă această frumoasă viziune și să împartă americanii în funcție de rasă în serviciul puterii politice,” a declarat Trump la Arhivele Nationale. „Văzând fiecare problemă din perspectiva rasei, ei vor să impună o nouă segregare și nu trebuie să permitem ca acest lucru să se întâmple,” a adăugat el.
De altfel, Administrația Trump a instruit recent agențiile federale să pună capăt atelierelor și ședințelor de sensibilitate rasială care abordează subiecte precum privilegiul albilor și teoria critică a raselor, numindu-le „propagandă anti-americană care învrăjbește.”
G4Media.ro a prezentat recent un exemplu cu un astfel de atelier organizat de Seattle, unul dintre cele mai liberale orașe din Statele Unite. În iunie, municipalitatea din metropolă a organizat o sesiune de pregătire profesională segregată pentru angajații albi, în care aceștia au fost instruiți cum să „își anuleze calitatea de albi” și să-și afirme „complicitatea în rasism.” Intitulată Interrupting Internalized Racial Superiority and Whiteness, sesiunea de pregătire a fost susținută de Office of Civil Rights (Biroul Drepturilor Civile) pe 12 iunie.
Unul dintre documentele distribuite anterior participanților a afirmat că „rasismul nu este vină noastră, dar noi suntem responsabili,” în timp ce altul susținea că angajații albi trebuie să renunțe „la pământ” și la „securitatea lor fizică garantată” pentru „a fi complici” la justiția rasială.
Acuzațiile stângii americane
În urma remarcilor făcute de președintele Trump la Arhivele Naționale, expresiile „Trump Youth” și „Hitler Youth” au devenit virale pe Twitter. Democrații și activiștii de stânga l-au acuzat pe liderul de la Casa Albă că noul proiect educațional promovat prin „1776 Commission” este similar cu îndoctrinarea tinerilor din Germania nazistă și că va promova și mai mult naționalismul în instituțiile americane de învățământ. (Hitlerjugend a fost, între 1933 și 1945, singura organizație oficială de tineret a băieților din Germania cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. Tineretul Hitlerist a fost parțial o organizație paramilitară). Nu este de altfel prima data cand stânga americana îl compara pe presedintele Trump cu Adolf Hitler, iar politicile sale cu cele ale nazistilor si autocratilor.
În plus, criticii au subliniat faptul că guvernul federal nu are nicio putere asupra curriculumului predat în școlile locale, observațiile președintelui fiind, susțin aceștia, făcute din rațiuni pur electorale. Comentatorii de stânga au punctat că, în timp ce este implicat în campania de realegere ca președinte, Trump a descris constant drept „trădare” educația care examinează eșecurile națiunii americane. Prin această poziționare, el a încercat să-și mobilizeze baza electorală și să profite de ostilitatea multor americani față de protestatarii care au ieșit în stradă pentru a denunța nedreptatea rasială și brutalitatea poliției. Argumentul său este acela că orice critică a Statelor Unite, chiar și a sclaviei, este nepatriotică și anti-americană, susțin criticii săi.
Washington Post a scris, citându-l pe Andrew Hartman, profesor de istorie la Illinois State University, specialist în războaiele culturale, că linia de atac a lui Trump face parte dintr-un efort de decenii al activiștilor conservatori care vizează școlile publice. De exemplu, părinții conservatori au atacat școlile pentru că predau educație sexuală pe care o consideră imorală sau pentru că le cer copiilor să citească cărți pe care le consideră ca fiind prea sinistre. „Aceasta a devenit o bază a mișcării conservatoare încă din anii ’70 – că școlile publice sunt laice, că școlile publice sunt liberale sau chiar radicale și că școlile publice distrug materialul din care e făcută America,” a spus Hartman.
Publicația a notat că apelurile lui Trump pentru ca școlile să sublinieze excepționalismul american se confruntă cu eforturile depuse de elevi și profesori pentru a include mai multe voci și perspective în educația istorică. Elevii din diferite regiuni ale Americii și-au îndemnat școlile să predea mai multă istorie neagră și să aloce mai multe cărți scrise de autori negri. Jurnaliștii au dat-o ca exemplu pe Amina Salahou, o elevă de la Nottingham High din Syracuse (New York), care este parte a unei campanii de „decolonizare a educației.” Fată a unor imigranți africani, ea s-a plâns că cursurile de istorie au fost „prea mioape.”
„Cu siguranță am aflat doar despre America Albă,” a spus Salahou, care susține că ea și alți elevi doresc să vadă cursuri care să evidențieze realizările și contribuțiile negrilor americani și să prezinte vocile oamenilor marginalizați. „Decolonizarea curricumului înseamnă pledarea pentru o reprezentare mai mare sau egală a perspectivelor diferite. Înseamnă să le oferi elevilor șansa de a se vedea în istorie,” a afirmat Salahou.
Surse: NPR, Washington Post, New York Times, The Hill, Teen Vogue, Independent, whitehouse.gov
Foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii