Ce este Coroana Imperială de Stat care străjuiește sicriul Reginei Elisabeta aflat pe catafalc la Westminster Hall/The Times
În timp ce Coroana Sfântului Edward este piesa centrală a bijuteriilor coroanei, Coroana Imperială de Stat este cea mai folosită dintre numeroasele piese din colecție și în prezent împodobește sicriul reginei din Westminster Hall, unde aceasta se află în stare de veghe.
Coroana Sfântului Edward este sacră și importantă, dar este folosită de monarh doar pentru câteva minute, în momentul încoronării. De fapt, ea a îndeplinit această funcție doar pentru șase monarhi de la Restaurația din 1660.
Cei care o poartă la Westminster Abbey schimbă rama greoaie de 2,2 kg cu Coroana Imperială de Stat, mult mai ușor de manevrat, de 1,04 kg, care este purtată pentru procesiunea monarhului la ieșirea din abație și apoi la inaugurarea seseiunii parlamentului. Ultima sa apariție a avut loc în luna mai, ca simbol al reginei, când prințul Charles a deschis parlamentul în absența mamei sale.
Deși această coroană este folosită mai frecvent decât orice altă coroană, este totuși o piesă extraordinară. Este confecționată din aur și este încrustată cu 2.868 de diamante, 17 safire, 11 smaralde și 269 de perle. Există doar patru rubine.
Printre pietrele prețioase se numără Safirul Sfântului Edward, montat în centrul crucii superioare a coroanei. Se crede că a fost purtat în inelul de încoronare al lui Edward Mărturisitorul, monarhul care a murit în 1066. Există, de asemenea, Rubinul Prințului Negru, care datează din 1367.
Unele dintre componentele coroanei fac obiectul unor controverse post-imperiale. Ea are o piatră tăiată din diamantul Cullinan, cel mai mare diamant brut de calitate gemă găsit vreodată, care a fost extras în 1907 în colonia Transvaal din Africa de Sud. Încă de săptămâna trecută, site-ul de știri The South African a speculat dacă acesta ar putea fi returnat.
Actuala variantă a Coroanei Imperiale de Stat este relativ tânără, fiind realizată pentru încoronarea lui George al VI-lea în 1937, înlocuind-o pe cea anterioară, care fusese realizată pentru regina Victoria.
Există versiuni încă din secolul al XV-lea, o istorie lungă care a fost întreruptă brutal atunci când bijuteriile coroanei au fost în mare parte distruse sau vândute de Oliver Cromwell după execuția lui Charles I în 1649 și abolirea monarhiei. Cromwell le-a considerat ca fiind niște reminiscențe josnice ale „detestabilei guvernări a regilor”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank