G4Media.ro

Ce este Defense Production Act și de ce Trump este presat să…

Ce este Defense Production Act și de ce Trump este presat să apeleze la documentul din timpul Războiului Rece în lupta împotriva coronavirusului

Un document care datează din perioada Războiului Rece este considerat unul dintre mijloacele pe care Statele Unite ar trebui să le folosească în această perioadă de criză medicală, iar președintele Donald Trump este presat să apeleze la el în eforturile de luptă împotriva răspândirii coronavirusului. The Defense Production Act sau Legea privind producția de apărare (DPA) este o lege federală adoptată în septembrie 1950, ca răspuns la debutul ostilităților militare în Războiul din Coreea, și care permite președintelui să ceară sau chiar să constrângă industriile americane să fabrice produse considerate necesare apărării naționale. Liderul de la Casa Albă a declarat că deocamdată nu este pregătit să invoce acest act.

  • UPDATE 19.00 Trump a invocat acum cateva momente DPA

Președintele Trump a declarat marți că nu este pregătit să invoce puterile care permit guvernului să se asigure că sectorul privat își poate intensifica producția de materiale medicale de urgență, în ciuda unor solicitări din ce în ce mai mari din partea celora care îl îndeamnă să facă acest lucru.

„Vom lua această decizie destul de repede dacă avem nevoie de ea,” a declarat Trump în cadrul unei conferințe de presă de la Casa Albă, când a fost întrebat despre invocarea Defense Production Act. „Sperăm că nu avem nevoie de ea. Este un pas mare.”

Defense Production Act a fost adoptată în timpul Războiului Rece pentru a permite președintelui american să convingă – și chiar să forțeze – diferite industrii din Statele Unite să fabrice produse considerate necesare apărării naționale. DPA, care este o lege federală, a fost adoptată la 8 septembrie 1850, ca parte a unor eforturi mai ample de apărare civilă și mobilizare de război în contextul Războiului Rece. Din acel moment, documentul a fost reautorizat de peste 50 de ori, fiind modificat periodic. DPA rămâne în vigoare chiar și astăzi, iar președintele SUA poate apela la această lege în situații pe care le consideră necesare.

Printre altele, DPA ar permite guvernului federal să ofere împrumuturi și garanții de împrumut companiilor care produc în prezent materiale medicale de urgență, permițându-le să crească dramatic producția acestora.

Legea acordă președintelui o autoritate largă pentru „accelerarea și extinderea ofertei de resurse de la baza industrială a Statelor Unite pentru a sprijini programe de securitate militară, energetică, spațială și internă,” potrivit unui rezumat de pe site-ul Agenției Federale de Management pentru Situații de Urgență (FEMA).

Experții medicali au menționat posibilitatea ca spitalele și furnizorii de servicii medicale să fie copleșiți de pacienții cu coronavirus în săptămânile următoare. Sistemul medical din SUA nu are suficiente paturi de spital, măști respiratorii pentru personalul medical și ventilatoare pentru a ajuta pacienții afectați de probleme respiratorii ca să facă față numărului de cazuri ce se preconizează să apară în următoarele săptămâni.

Sistemul medical din SUA are aproximativ 30 de milioane de măști N95, necesare personalului medical care îngrijește bolnavii. Secretarul Sănătății, Alex Azar, a spus însă că numărul real, în cel mai dramatic scenariu, ar fi de 300 de milioane de măști. Compania 3M Corp., unul dintre producători, și-a crescut deja producția, iar angajații fac ore suplimentare pentru a ține pasul cu cererile, potrivit CNBC. Situația este similară și în cazul altui mare fabricant, Honeywell International Inc.

De asemenea, există aproximativ 160.000 de ventilatoare, care ajută pacienții infectați să respire. Un studiu recent indică însă că ar fi necesare circa 740.000 de ventilatoare.

Potrivit datelor Center for Systems Science and Engineering de la Johns Hopkins Whiting School of Engineering, care oferă statistici live legate de coronavirus, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus era în Statele Unite de 6.496 miercuri dimineața. Coronavirusul a provocat moartea a 114 de persoane în SUA, în timp ce, din cei infectați, 17 s-au vindecat.

DPA împotriva COVID-19

În situația de acum, DPA ar permite guvernului american „să încurajeze o companie care produce deja (consumabile medicale de urgență) să facă și mai multe,” a declarat Jeff Bialos, un avocat din Washington, care a servit ca subsecretar adjunct al apărării pentru afacerile industriale în timpul președintelui Bill Clinton.

Bialos a declarat pentru Yahoo News că, în opinia sa, actuala urgență în domeniul sănătății justifică utilizarea puterilor DPA. „Nu am niciun dubiu că ei (oficialii) ar putea face asta,” a spus el.

Cu toate acestea, chiar și dacă se invocă DPA, în mod obișnuit ar fi nevoie de timp pentru ca industriile americane să-și intensifice producția. Dov Zakheim, care a ocupat poziția de revizor financiar al Pentagonului sub președintele George W. Bush, a declarat că Trump ar fi trebuit deja să invoce DPA. „Suntem deja într-o situație dificilă, pentru că am fost reactivi. Acesta este o oportunitate de a fi proactivi – dacă chiar vreți să o numiți proactivă în acest moment,” a spus Zakheim.

Potrivit agenției Reuters, Casa Albă ar fi avut în vedere invocarea DPA în urmă cu aproape trei săptămâni, la sfârșitul lunii februarie. În acel moment, Trump a respins însă amenințarea coronavirusului. „Datorită a tot ceea ce am făcut, riscul pentru poporul american rămâne foarte scăzut,” a spus Trump în acel moment, adăugând că în țară au fost doar 15 cazuri și promițând că „cele 15, în câteva zile, vor ajunge până aproape de zero.”

Marți însă, Trump a confirmat că Casa Albă a discutat despre DPA „în urmă cu două săptămâni.” El și-a justificat decizia de a nu-și folosi puterile pentru a invoca legea federală prin faptul că unele state încă nu au multe cazuri confirmate de coronavirus. „Unele state au două cazuri, trei cazuri, niciun caz – așa cum este cazul Virginiei de Vest,” a spus președintele.

Experții cred însă că numărul redus de cazuri de coronavirus confirmate în state precum Virginia de Vest se datorează probabil faptului că statele respective nu au efectuat suficiente teste pentru a ști cu exactitate câte persoane sunt infectate cu COVID-19. Senatorul democrat Joe Manchin, care reprezintă Virginia de Vest, a afirmat de altfel că statul are doar 500 de kituri de testare și a efectuat doar 84 de teste până în prezent.

Trump, forțat să acționeze

Presiunile asupra președintelui Trump de a invoca DPA sunt tot mai mari. Ele vin în special din partea legiuitorilor, a presei americane și a numeroși experți. Vinerea trecută, un grup de 57 de membri ai Camerei Reprezentanților i-au trimis președintelui o scrisoare prin care l-au îndemnat să invoce DPA imediat.

„În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, țara noastră s-a adaptat cerințelor vremii pentru a produce cantități masive de bombardiere, tancuri și multe articole mici necesare pentru a salva democrația și libertatea în lume,” se afirmă în documentul scris de democratul Andy Levin (Michigan). „Știm care sunt cerințele din acest moment și trebuie să acționăm acum pentru a răspunde acestor cerințe. Vă rugăm să invocați fără întârziere Legea privind producția de apărare.”

Experții cred însă că comparațiile cu producția din cel de-al Doilea Război Mondial nu sunt realiste într-un perioadă atât de scurt. Jeff Bialos a avertizat de altfel că „procesele industriale sunt complicate și nu pot fi schimbate așa ușor.”

De asemenea, generalul în rezervă Stanley McChrystal a spus pentru CNN că guvernul american ar fi trebuit deja să invoce Legea privind producția de apărare, care să oblige companiile să crească producția de măști medicale și alte materiale necesare pentru a ajuta la combaterea coronavirusului.

Marți, secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat că Pentagonul va oferi 5 milioane de măști respiratorii și 2.000 de ventilatoare specializate sistemelor de sănătate civile din Statele Unite (sursa). De asemenea, Esper a spus că Pentagonul urmărește să înființeze spitale de teren, poate în apropierea spitalelor civile, cu scopul de a lua pacienții cu probleme care nu sunt cauzate de coronavirus și de a elibera spitalele de o parte dintre probleme.

Dar Esper a recunoscut că soluția reală a creșterilor stocurilor de produse medicale ar trebui să vină din sectorul privat. „Când te uiți la numărul celor care se preconizează că vor avea nevoie de ventilatoare, 2.000 nu e un număr care va schimba foarte multe. Putem oferi ceea ce avem. Întrebarea e cum poate sectorul privat, producătorul privat, cel care face mașini medicale de acest fel, să facă în așa fel încât să crească producția?”

Invocarea DPA este una dintre cele câteva variante luate în considerare de către Administrația Trump pentru a combate virusul, au spus oficialii americani, și nu a fost luată nicio decizie finală. Trump a invocat această lege în 2017 pentru a rezolva deficiențele tehnologice în ceea ce privește capacitatea de producție a unui vaccin și a altor elemente precum cele de microelectronică.

Surse: Yahoo News, Reuters, The Daily Beast, CNBC, AP, CNN

Foto: Președintele Statelor Unite, Donald Trump / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Iti sta mintea-n loc. Ce sa faci bai nene cu 300 de milioane de masti?!
    Mastile nu ajuta la nimic. Virusul este deja peste tot dar nu este decat un virus slab, cei care au symptome serioase au sistemul imunitar slabit datorita diabetului, bolilor cardiovasculare si altor boli sau iau medicatii cu efect imunosupresant. Trebuie tintiti cei vulnerabili, si atat. Tratament cu Interferon (anti-viral) si pregatiti pentru a bloca reactia de inflamare a plamanilor la cei care fac pneumonia (caci asta blocheaza plamanul: deoarece virusul blocheaza descarcarea de interferon (care declaseaza o cascada chimica care il omara), organismul simte o invazie de virusi (aia care s-au reprodus deja in corp) si declaseaza o supra-descarcare „disperata” de cytokine si astea inflameaza plamanii (inflamatia declanseaza raspunsul anti-viral). In niciun caz nu trebuie tinuti oamenii in casa cu saptamanile pentru a le vulnerabiliza sistemul imunitar (mai ales cel innascut).

    Deja incepem sa intelegem cum functioneaza acest virus, mai ales ca este similar genetic cu SARS si MERS. Asa ca putem actiona tintit, fara sa distrugem societatea in proces. Lasati teatrul ieftin.